Το μέλλον σε υγεία και πρόληψη

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Για μια  ακόμη χρονιά την 7η στη σειρά πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα το Forum Υγείας, ένα αναπτυξιακό κατά βάση γεγονός, που εντάσσεται στις πολλαπλές αντίστοιχες πρωτοβουλίες του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» και από τις αρχικές του εκδηλώσεις συνδιοργανώνεται  με τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών / Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας & Ηλείας και κατά καιρούς με σημαντικούς αλλους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.

Στο σχετικό αφιέρωμα καταγράφουμε μια σύντομη αναφορά της έως τώρα πορείας της δράσης μας για την «Υγεία & την Ανάπτυξη» στον τόπο μας. Φιλοξενούμε επίσης αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ένα σύντομο «λεξικό» που αφορούν τις σύγχρονες εξελίξεις στην Ιατρική που είναι μια από τις φετινές κεντρικές ενότητες του 7ου Forum Υγείας, υπό τον τίτλο «Νέες τάσεις στην Υγεία». Ταυτόχρονα επίκαιρες συνεντεύξεις δίνουν το στίγμα της φετινής εκδήλωσης και τα ζητούμενά της.

Όπως και από το πρόγραμμα φαίνεται οι εισηγητές, καταξιωμένοι επιστήμονες στο χώρο τους, θα αναλύσουν με όσο το δυνατόν πιο κατανοητή γλώσσα (όπως τους έχουμε ζητήσει άλλωστε, μιας και αναφερόμαστε σε ένα κατά βάση αναπτυξιακό και όχι αμιγώς επιστημονικό συνέδριο) τόσο για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον στην υγεία μας στην πρώτη (πρωινή) ενότητα.   Επίσης στην δεύτερη σημαντική  ενότητα του συνεδρίου (απογευματινή), που αφορά στον «Εθελοντισμό και την Πρόληψη»  υπάρχουν εκλεκτοί εισηγητές που θα αναφερθούν στο τι χρειάζεται να γίνει από τους αρμόδιους αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες για να  κάνουν πράξη το «προλαμβάνειν»  και όχι το πολλές φορές καθυστερημένο «θεραπεύειν» που εκτός από το πρωτεύον θέμα της υγείας του κάθε ενός  αφορά και στην οικονομία του ιδίου αλλά και  όλων μας.

Σχετικά με τις Νέες Τάσεις  και προκλήσεις στην Υγεία, αυτό που θα σχολιάσουμε είναι  ότι τρέχουν με τέτοια ταχύτητα πλέον και εισχωρούν στην καθημερινότητα μας, που δεν είναι υπόθεση μόνο κάποιων ειδικών και προνομιακός χώρος κάποιων  ελίτ  αλλά αφορούν (και πρέπει να αφορούν) όλους μας. Αρκεί να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση τόσο η συντεταγμένη πολιτεία όσο και η θεσμική εκπροσώπηση της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό και έχοντας προσκαλέσει στην αυριανή εκδήλωση εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα αλλά και  τους τοπικούς και περιφερειακούς υπεύθυνους της τοπικής μας κοινωνίας βασικός στόχος τίθεται να αποτελέσει το θέμα αυτό υψηλή προτεραιότητα των πολιτικών στην υγεία αλλά και  στα ενδιαφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Όχι μόνο από την πλευρά της υγείας αλλά και των ευκαιριών στην ανάπτυξη που δημιουργεί μια τέτοια εξέλιξη.

Ιδιαίτερα σημαντικά όπως προαναφέραμε θεωρούμε και όσα θα συζητηθούν στην ενότητα  «Εθελοντισμός και Πρόληψη». Ειδικά για την ενότητα αυτή έχει ξεκινήσει μια πολύμηνη προεργασία με εκπροσώπους από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε αυτόν τον χώρο που είναι οι εθελοντικοί φορείς υγείας στην περιοχή. Γράφουμε αρκετά για αυτό το θέμα στο σημερινό αφιέρωμα. Με την εμπειρία όμως όλης αυτής της προετοιμασίας αυτό που αξίζει να σχολιάσουμε είναι ότι στον χώρο αυτό και μέσα από τους δεκάδες φορείς που θα εκπροσωπηθούν και θα τοποθετηθούν στην αυριανή εκδήλωση, δραστηριοποιούνται  δεκάδες χιλιάδες  συμπολίτες μας που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα δυναμικά της περιοχής μας. Που τους ενδιαφέρει τόσο η φροντίδα για τις ασθένειες που τους έχουν συλλογικοποιήσει αλλά ταυτόχρονα γενικότερα η πρόληψη και  εξίσου σημαντικά η πρόοδος του τόπου τους όπου ζουν με τις οικογένειές τους.

Αξίζει να τους  ακούσουμε, όπως και οι ίδιοι που ανμενεται να παρακολουθήσουν μαζικά τις αυριανές εκδηλώσεις να ακούσουν τους ειδικούς. Και μέσα από αυτήν την ώσμωση να προκύψει πρόοδος. Που σε ότι μας αφορά θα πρέπει να στοχεύσει σε μια ακόμη περισσότερο συντονισμένη δράση όλου αυτού του «κινήματος» εθελοντών στην υγεία μαζί ή και απέναντι ορισμένες φορές προς τους αρμόδιους.

Η παρουσία τους κάθε πολίτη στις αυριανές εκδηλώσεις του 7ου Forum Υγείας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τους ίδιους αλλά και για τον τόπο μας.             

Last modified on Monday, 16/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας