Ο τουρισμός στο προσκήνιο

Τα στοιχεία  είναι ενδεικτικά και εντυπωσιακά: Στην δεκαετία της κρίσης  (2009-2018) από τον τουρισμό, την βαριά βιομηχανία της χώρας μας όπως αποκαλείται εισήλθαν  πάνω από 125 δισ. ευρώ. Προήλθαν από υπεράνω των  230 εκατ. επισκέπτες, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα των λουκέτων και των απολύσεων η απασχόληση στον τουριστικό κλάδο είναι περίπου 13%.

Βεβαίως τα στοιχεία  δεν αφορούν ισομερώς τη χώρα μας και η περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και ιδίως η Αχαΐα και η Πάτρα πολύ λίγο συμμετέχουν σε αυτήν την πράγματι αναπτυξιακή κινητικότητα.

Έχουμε τακτικά δημοσιεύσει στον Σ.Ε τα στοιχεία για την περιφέρειά μας  που δείχνουν μια θετική αλλαγή για την περιοχή, κάτι βεβαίως στο οποίο καθοριστικό ρόλο παίζουν τα νέα οδικά δίκτυα που ολοκληρώθηκαν και μας βγάζουν από την απομόνωση.

Χρειάζονται όμως να γίνουν πολλά και να αλλάξουν περισσότερα. Η ηγεσία του υπουργείου με τις πρόσφατες επισκέψεις στην Πάτρα  δείχνει να αντιλαμβάνεται την περιφερειακή διάσταση του προβλήματος και ιδίως στις περιοχές που δεν είναι ψηλά στον τουριστικό χάρτη.

 Ακόμη όμως είμαστε στην φάση των εντυπώσεων και των οραμάτων. Γιατί καλή η  ανάδειξη της Φλόγας της Ολυμπίας και του  καθοριστικού ρόλου της περιοχής το 1821 που θα επιδιωχθεί με την συμπλήρωση των 200χρόνων από τότε σε δύο χρόνια, όμως αν οι οραματικές προσεγγίσεις δεν αγκαλιάσουν το σύνολο της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής   και περιοριστούν στους «ειδικούς» των μελετών και της επικοινωνίας  θα είμαστε σε μια από «τα ίδια» με λίγους να έχουν ωφεληθεί εκ νέου από τα μεγάλα οράματα.

Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία που ήδη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο τουρισμού για την συγκρότηση του περιφερειακού συμβουλίου Τουρισμού μπορεί να συμβάλλει στο να προκαλέσει μια γενικότερη κινητοποιήσει για τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν. Αρκεί να μην δημιουργηθεί ένα ακόμη γραφειοκρατικό όργανο για να βολευτούν ορισμένοι και να κατανεμηθεί για μια ακόμη φορά  στρεβλά το δημόσιο χρήμα σε νέους ημέτερους (όχι κατά ανάγκη νέους μιας και σε αυτόν το χώρο συνήθως αλλάζουν οι μάσκες και όχι τα πρόσωπα).

Φυσικά η όλη πρωτοβουλία θα πρέπει να στοχεύσει και στον Τουρισμό σε αυτό που έχει και συνολικά ανάγκη ο τόπος. Ένα ρεαλιστικό, συνεκτικό και κυρίως με πλατιά συναίνεση σχέδιο ανάπτυξης που θα λαμβάνει υπόψη τους τις βαθιές μεταβολές παγκοσμίως τόσο της τουριστικής βιομηχανίας όσο και κυρίως τις προτιμήσεις των καταναλωτών της και ιδίως αυτών που αφήνουν οικονομικά οφέλη στους τόπους που επισκέπτονται.

Ένα σχέδιο που να είναι κατανοητό από  όλους τους παράγοντες του τουρισμού και από την εφαρμογή του να αισθάνονται ότι όλοι έχουν μερίδιο ευθυνών αλλά και ωφελειών.               

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας