Ο Tουρισμός σε κρίσιμη φάση

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή 27 Σεπτεμβρίου.Φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού 2019 είναι "Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους". Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού ο κλάδος δημιουργεί  το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%. 

Η χρεοκοπία της THOMAS COOK και τα μηνύματα

Η  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, για την οποία δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος σχεδιασμός στην Πάτρα, πόλη άλλωστε που κινείται πολύ χαμηλά σε επίπεδο χώρας  ως τουριστικός προορισμός, βρίσκει βέβαια  την παγκόσμια βιομηχανία  τουρισμού σε αναστάτωση λόγω της πτώχευσης της Τhomas Cook. Σύντομα για να έχουμε μια εικόνα του προβλήματος:

Έχοντας ιδρυθεί το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ, ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όμιλος Thomas Cook Group απασχολεί περίπου 22.000 υπαλλήλους. Δραστηριοποιείται σε 16 βασικές αγορές και εξυπηρετεί πάνω από 22 εκατομμύρια πελάτες, ετησίως. Στο δυναμικό της είναι ενταγμένη η Thomas Cook Hotels Resorts, το ξενοδοχειακό τμήμα της Thomas Cook Group και διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία υπό τις οκτώ αλυσίδες ξενοδοχείων με την επωνυμία της.

Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία και στη χώρα μας. Μόνο στην Κρήτη, το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία.

Η εταιρεία υπέβαλε  τα ξημερώματα της Δευτέρας 23/9 αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Τα προβλήματα για τον Βρεταννικό τουριστικό γίγαντα ξεκίνησαν  το 2007 όταν συγχωνεύτηκε με την ταξιδιωτική εταιρεία «MyTravel», γνωστή με τα εμπορικά σήματα «Airtours» και «Going Places», η οποία, όμως, της άφησε χρέος που ξεπερνούσε το 1 δις. λίρες.

Το 2011 , ο ταξιδιωτικός κολοσσός βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία καθώς το χρέος του είχε ξεπεράσει τα 1,1 δισ.λίρες. Με την βοήθεια των μετρητών μέσω κινεζική εταιρεία «Fosun International», υπό τη διεύθυνση του δισεκαρτομμυριούχου Guo Guangchang κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τη Δευτέρα.

Τα προβλήμτα που  προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η πτώχευση της Thomas Cook στη Βρετανία και σε μεγάλες θυγατρικές της σε σε Γερμανία, Αυστρία και Πολωνία,  θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τις επόμενες ημέρες οι φορείς του ελληνικού τουρισμού.

Ήδη οι οφειλές προς τις ξενοδοχειακές μονάδες φαίνεται ότι προσεγγίζουν ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάνει και τα 500 εκατ. ευρώ. Σαφέστερη εικόνα αναμένεται να υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εκατοντάδες ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με την Thomas Cook, την οποία διεξάγει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στην πλέον δύσκολη θέση πάντως φαίνεται να είναι τα 39 ξενοδοχεία που είχαν αποκλειστική συνεργασία με την Thomas Cook και τα οποία δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων.

Μια πρόσκαιρη ανάσα  πήραν την Τρίτη οι  ξενοδόχοι της χώρας μας  οι οποίοι φιλοξενούν αυτές τις ημέρες 17.000 Βρετανούς τουρίστες της Thomas Cook, μετά τις δηλώσεις της πρέσβειρας της Μεγ. Βρετανίας, η οποία τόνισε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας θα καλύψει το κόστος διαμονής τους στην Ελλάδα.

Στην Πάτρα λόγω τουριστικής άπνοιας δεν υπάρχει βέβαια πρόβλημα με αυτό να εντοπίζεται στη Δυτική Ελλάδα στα Ιόνια Νησιά  και ιδίως σε Ζακυνθο Κεφαλονιά και Κέρκυρα.

Το μεγάλο βέβαια πρόβλημα εντοπίζεται στα συμβόλαια για το 2020 και τι θα γίνει με τα χιλιάδες κενά δωμάτια που κάλυπτε πάγια στη χώρα μας η THMAS  COOK. Προβλέπεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που θα δέιξει βεβαίως και τη διαπραγματευτική δεινότητα του ελληνικού τουρισμού.

Σε κάθε όμως περίπτωση θεωρούμε ότι η κατάρρευση (για τους ειδικούς αναμενόμενη) του τουριστικού γίγαντα και σε μια φάση σταυροδρόμι για την ελληνική τουριστική βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μια νέα τουριστική στρατηγική, διαφορετική από αυτή που εξυπηρετούσε επί δεκαετίες με καθοριστικό ρόλο για τη χώρα μας η THOMAS COOK, δηλαδή αυτήν του «ήλιου –θαλασσα». Σε αυτήν τη συζήτηση οφείλει να έχει ουσιατικό ρόλο πλέον και η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα, με τα τεράστια φυσικά πλην ανεκμετάλλευτα πλεονεκτήματά της.

Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου  σαν σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2020 να έχουμε κατι διαφορετικό και πιο αισιόδοξο να παρουσιάσουμε για την περιοχή μας.          

Last modified on Friday, 27/09/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας