Print this page

Για τον Δυτικό Άξονα

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση εδώ στον Σ.Ε πληροφορηθήκαμε για την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα  στα Ιωάννινα  μεταξύ πέντε Ελληνικών Περιφερειών και εκπροσώπων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και με στόχο την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ταυτότητας και στρατηγικής για το σύνολο του Δυτικού Άξονα της χώρας. Εύστοχη και η δήλωση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη ότι  : "Ο Δυτικός Άξονας μπορεί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης εποχής".

Γνωρίζουν οι αναγνώστες του Σ.Ε πόσο αυτή η εφημερίδα και ο γράφων πιστεύουν σε αυτόν τον Δυτικό Άξονα.  Άλλωστε την πατρότητα του ίδιου του τίτλου «Δυτικός Άξονας» θα την αναζητήσετε σε δικά μας κείμενα και πρωτοβουλίες τη δεκαετία του ’90 σε σχετικά αφιερώματα της οικονομικής εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ. (Είχα την τιμή να αντιπροσωπεύω επί 17 έτη την κορυφαία τότε οικονομική εφημερίδα της χώρας σε ολόκληρη της Δυτική Ελλάδα και όλα αυτά τα χρόνια με τη συνεργασία του δημοσιογράφου  Ανδρέα Βρη καθιερώσαμε στα γραπτά μας αλλά και στο λεξιλόγιο των  τοπικών κοινωνιών το Δυτικός Άξονα. Μάλιστα για αρκετά χρόνια και μέχρι το 2000 κάθε σχεδόν εβδομάδα σε πανελλήνια κυκλοφορία υπήρχε μια ολόκληρη σελίδα  στην ΕΞΠΡΕΣ με τίτλο «Δυτικός Άξονας» με την επιμέλεια του γραφείου Πατρών, στην οποία φιλοξενήθηκαν σχεδόν όλοι οι τότε  δημόσιοι παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας.

Αλλά και μετά το 2000 και με την εβδομαδιαία καθιέρωση του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» η υπόθεση «Δυτικός  Άξονας» είναι στη μόνιμη έγνοια μας. Παραπάνω στη σελίδα στη κεντρική φωτογραφία της φιλοξενούμε ενδεικτικά τα πρωτοσέλιδα μιας μεγάλης εκδοτικής προσφοράς του Σ.Ε με το τριμηνιαίο πολυσέλιδο περιοδικό «ΣΥΖΕΥΞΗ» που κυκλοφορούσε επί αρκετά χρόνια σε ολόκληρη της Δυτική Ελλάδα (Πελοπόννησο- Δυτική Ελλάδα- Ήπειρο-Ιόνια Νησιά). Με εκατοντάδες άρθρα, συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ έφερε  πιο κοντά το μεγάλο θέμα της συνεργασίας σε ένα τόπο που έχει πολλά περισσότερα να ενώνουν  τις τοπικές του κοινωνίες από αυτά που τις χωρίζουν. Και παράλληλα με την έκδοση της  ΣΥΖΕΥΞΗΣ είχαμε και την οργάνωση των ομώνυμων συνεδρίων σε πρωτεύουσες των περιφερειών του Δυτικού Άξονα (Τότε δεν υπήρχαν βέβαια αιρετές  περιφέρειες και περιφερειακά συμβούλια-υπήρχαν μόνοι Νομαρχίες-  και έλειπε μεταξύ των τοπικών κοινωνιών κάποιος θεσμικός κρίκος). Μάλιστα από τότε πριν καν θεσπιστούν οι περιφέρειες εμείς θέταμε  και το ζητούμενο των διαπεριφερειακών συνεργασιών. Θυμάμαι την αρχική έκπληξη  του τότε βουλευτή Αχαΐας και μετέπειτα πρώτου Περιφερειάρχη   Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα , όταν τον προσκάλεσα να είναι ομιλητής το 2006 στην Ημερίδα Σύζευξης στο ξεν. Du Lak στα Ιωάννινα  με θέμα «Διαπεριφερειακές συνεργασίες».  Ακολούθησαν αντίστοιχες σε Καλαμάτα, Κέρκυρα, Πύργο, Αγρίνιο. Με την καθιέρωση του θεσμού των Περιφερειών και στη συνέχεια των αιρετών περιφερειών υπήρξε μια θεσμική πλέον σύζευξη τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών ανά περιφέρεια και θεσμικά πλέον οι εκπρόσωποί τους είχαν επαφές και συνεργασία. Ο δικός μας ρόλος αναζήτησε πεδίο εξυπηρέτησης νέων αναγκών και αυτό πραγματώνεται μέχρι και σήμερα μέσω του Δικτύου Forum Ανάπτυξης που έχει ως κεντρικό του μήνυμα «Συνδέοντας  τον Δυτικό Άξονα». Ήδη σε πολλές πόλεις του πραγματοποιούνται από τον Σ.Ε σε συνεργασία με τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της διαπεριφερειακής συνεργασίας με κοινούς στόχους και διεκδικήσεις.

Έχοντας προσωπικά γράψει στο κοντέρ επί δεκαετίες εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα σε ολόκληρο το Δυτικό Άξονα για την εξυπηρέτηση αυτού του οράματος των διαπεριφερειακών συνεργασιών, εποχές μάλιστα της οδικής «βαρβαρότητας» στη Δυτική Ελλάδα, όταν οι σημερινοί σύγχρονοι οδικοί άξονες δεν ήταν ούτε καν μακέτες, είναι επόμενο να χαίρομαι και να χαιρόμαστε στον Σ.Ε  που η θεσμική της περιφερειακή εκπροσώπηση έκανε ένα αναγκαίο βήμα με την συνάντηση των Ιωαννίνων. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία και από παρθενογένεση, αλλά  και από πρώτο χέρι  γνωρίζοντας πόσο  μακρύς είναι ακόμη ο δρόμος ώστε να κατανοήσουν οι τοπικές κοινωνίες και η πλειοψηφία των εκπροσώπων τους  την αξία της μεταξύ τους συνεργασίας, πέραν  από καχυποψίες προς τον «γειτονά» τους, μέσω της αρθογραφίας μας αλλά κυρίως μέσω  του Δικτύου Forum Ανάπτυξης  θα συνεχίσουμε πιο έντονα πλέον να υπηρετούμε αυτό που πάνω από τριάντα χρόνια οραματιστήκαμε.Να γίνει πράξη η ενιαία παρουσία  σε διεκδικήσεις και ανάπτυξη ο Δυτικός Άξονας. Τώρα και σε επίπεδο υποδομών και θεσμικό επίπεδο τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Related items