Η ανεργία στους πτυχιούχους

pgialeniosΤα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της  ΑΔΙΠ, της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση,που παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή η αφορμή του σημερινού σημειώματος. Σύμφωνα με αυτήν η Ελλάδα είχε το 2018 το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-34 ετών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 4,8%.

Στοιχεία που προβληματίζουν

Την Πέμπτη 3-10-2019, ο Πρόεδρος της ΑΔΙΠ, Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Πατρών Π. Κυπριανός, συνοδευόμενος από τη Γεν. Δ/ντρια της ΑΔΙΠ, Δρ. Χρ. Μπέστα υπέβαλαν την Έκθεση Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης 2018 στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η Έκθεση υπεβλήθη στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία της έκθεσης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Αρχής με κάποια εξ αυτών, όπως το ποσοστό  ανεργίας, στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-34 ετών παρότι το γνωρίζουμε γενικά και από προηγούμενες εκθέσεις, να εξακολουθούν να αποτελούν γροθιά στο στομάχι που δεν συνηθίζεται.

Συγκεκριμένα, μόλις το 72% των πτυχιούχων εργάζεται  γενικά ενώ  στις ηλικίες 25-34 ετών το ποσοστό πέφτει στο 68%, δηλαδή το 32% παραμένει άνεργο.

Ένα πολύ ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό ανεργίας, στους πτυχιούχους ΑΕΙ ηλικίας 25-39 ετών  ανήλθε το 2018 στο 19,9 % που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη με τελευταία χώρα τη Βόρεια Μακεδονία και με μόνες  χώρες ακόμη που να έχουν διψήφιο νούμερο ανεργίας τις Ισπανία, Τουρκία και Μαυροβούνιο.

Όσοι κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο έχουν αυξημένες κατά 12% πιθανότητες να βρουν πιο εύκολα δουλειά από τους κατόχους πτυχίου. Οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων, παρότι σε μεγάλο ποσοστό κατέχουν πτυχίο, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που βρουν εργασία αμείβονται με μόλις το 74% του μισθού των ανδρών.

Κάποια γενικότερα στοιχεία για την ανεργία των πτυχιούχων αξίζουν ξεχωριστής επίσης αναφοράς για όσους προβληματίζονται σοβαρά για την αιτία  που προκαλεί τη μεγαλύτερη  αιτία φυγής των μορφωμένων νέων μας στο εξωτερικό (brain drain)

Έτσι για να έχουμε μια γενικότερη εικόνα  για το τι συμβαίνει συνολικά στην ΕΕ των 28 σχετικά με το φοιτητικό δυναμικό  της,από τα στοιχεία της ΑΔΙΠ προκύπτει ότι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2017 ανέρχονταν σε 19.773.238. Από αυτούς,οι 1.457.288,δηλαδή το 7,37% του συνόλου, παρακολουθούσε σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βραχείας ή διετούς διάρκειας, οι 12.071.562, δηλαδή το 61,05%, ήταν φοιτητές πρώτου κύκλου, οι 5.485.096, δηλαδή το 27,74%, ήταν μεταπτυχιακοί και οι 759.292, δηλαδή το 3,84%, ήταν διδακτορικοί φοιτητές. Τα δικά μας ποσοστά σε ότι αφορά τα τελευταία στοιχεία είναι πάνω από τον Μ.Ο της ΕΕ που δείχνουν και το πλεονάζον και προς  εξαγωγή  τελικά ποσοστό μορφωμένων νέων στη χώρα μας ειδικότερα σε επιστήμες με υψηλό επίπεδο σπουδών που έχουν ελλείμματα εργασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τι μπορεί να γίνει

Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα φιλοξενώντας και απόψεις πολλών ειδικών επ’ αυτού. Το θέμα της ανεργίας ιδίως των πτυχιούχων νέων μας δεν είναι θεωρητικά χαμηλά στην πολιτική ατζέντα. Αποτελεί καθημερινότητα πλέον στη δημόσια συζήτηση, απουσιάζει όμως σε μεγάλο βαθμό  η πρακτική αντιμετώπισή του στην βάση όμως του προβλήματος. Η γενικότερη αναφορά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας που θα λύσει (ως δια μαγείας!!!) και το πρόβλημα της φυγής του «ανθού» της χώρας στο εξωτερικό δεν αρκεί πλέον.

Χρειάζονται πράξεις. Ριζικές τομές στο χώρο τα παιδείας που σε πολλά τους σημεία δεν χρειάζεται παρά να αντιγράψουν πετυχημένα πρότυπα ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, που συνέδεσαν την παιδεία τους με την παραγωγή και τις δεξιότητες. Αυτές τις ίδιες χώρες όπου επιλέγονται από τους νέους μας και βρίσκουν προοπτική.

Ταυτόχρονα με τις τομές από πάνω  προς τα κάτω στη Παιδεία μας σε όλα της τα επίπεδα χρειάζονται πρακτικές που αξιοποιούν κάθε υπάρχουσα σήμερα δυνατότητα επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων μας στις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Μια τέτοια πρακτική  βλέπουμε να υλοποιείται για παράδειγμα στην περιοχή μας στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχοντας εδώ και αρκετό καιρό με την παρούσα και την προηγούμενα διοίκησή του εντείνει την ανάπτυξη σχέσεων του Τμήματος με τη Βιομηχανία, σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξωστρέφειας και μεταφοράς γνώσης και τεχνογνωσίας παίρνει διαρκώς πρωτοβουλίες που δυναμώνουν αυτές τις σχέσεις. Αυτόν τον καιρό οργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και σπονδυλωτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο 22ο Forum Ανάπτυξης με  θέματα που αφορούν άμεσα τη βιομηχανία και απαιτούν τεχνολογικές λύσεις, καινοτόμες ιδέες και νέα προϊόντα καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις σε θέματα χημικής μηχανικής. Το Τμήμα θα έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί τις ανάγκες της βιομηχανίας και της οικονομίας της χώρας, ενώ οι βιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την τρέχουσα ερευνητική δραστηριότητα ενός από τα καλύτερα Τμήματα της χώρας.

Απώτερος στόχος είναι η στενή συνεργασία του Τμήματος με τη Βιομηχανία. Η συνεργασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από εκπόνηση πρακτικών και διπλωματικών εργασιών των φοιτητών  στη βιομηχανία, την χορήγηση υποτροφιών για εκπόνηση στοχευμένων μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, την υποβολή κοινών ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων και την απασχόληση αποφοίτων του Τμήματος στη Βιομηχανία.

Φανταστείτε έναν πολλαπλασιαστή παρόμοιων πρακτικών στα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Και ένα νομοθετικό πλαίσιο που να ευνοεί τέτοιες εξελίξεις…       

Last modified on Friday, 11/10/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας