«Μικρό καλάθι»

Η οικοδομή ήταν από τη δεκαετία του ’50 και συνεχώς, μέχρι το 2010 που όλα τα έσκιασε η φοβέρα και η καταχνιά της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλο τμήμα του ΑΕΠ κινείτο περί αυτή, εκατοντάδες επαγγέλματα τριγύρω της απέκτησαν κύρος και ταυτότητα και έγιναν αιτία εργασίας και  πλουτισμού για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αλλά και για αλλοδαπούς μετανάστες στη χώρα μας.

Το όνειρο για το «δικό μας κεραμίδι πάνω από τα κεφάλια μας» έγινε πραγματικότητα για την πλειοψηφία των πολιτών. Η οικοδομική και γενικότερα η κατασκευαστική δραστηριότητα δημιούργησε ένα νέο οικονομικό οικοδόμημα στη χώρα μας που μαζί με το εφοπλιστικό, το βιομηχανικό  και το τραπεζικό αποτέλεσαν πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα το λεγόμενο «οικονομικό κατεστημένο της».

Τις τελευταίες δεκαετίες και σίγουρα τα χρόνια της κρίσης έλαβε τα χαρακτηριστικά βασικού πυλώνα της οικονομίας  (ίσως του σημαντικότερου) ο τουρισμός, που πλέον δικαίως αποκαλείται από πολλούς η «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

Με την προχθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ.  Μητσοτάκη  για πάγωμα του ΦΠΑ  στην οικοδομή με αναδρομική ισχύ από το 2006, επιχειρείται να δοθεί μια νέα πνοή στην οικοδομή. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά  η νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνει και τη θέσπιση έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα  του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας και μηδενική επιβολή ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νεόδμητα ακίνητα ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.  

Σε μία προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στην οικοδομή, που δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πολυετούς, βαθιάς ύφεσης, η κυβέρνηση παγώνει τον ΦΠΑμε αναδρομική ισχύ από το 2006. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η νομοθετική διάταξη θα περιλαμβάνει και τη θέσπιση έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για εργασίες επισκευών κατοικίας, μέτρο, το οποίο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους.

Η προωθούμενη νομοθετική διάταξη θα προβλέπει ότι θα πάψει να επιβάλλεται ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νεόδμητα ακίνητα ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του 2020 σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε δεν θα επιβάλλεται καθόλου φόρος μεταβίβασης (αν πληρούνται τα κριτήρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας) είτε θα επιβάλλεται μόνο φόρος μεταβίβασης ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 3%. 

Αν και το μέτρο είναι  θετικό συνιστούμε «μικρό καλάθι» στις θριαμβολογίες. Η οικοδομή δεν θα ξαναγίνει αυτό που ήταν για την οικονομία της προηγούμενης δεκαετίες και δεν πρέπει να γίνει  γιατί απλώς θα είναι μια νέα «φούσκα».

Η αγορά κατοικίας και ιδίως νέας απαιτεί  κεφάλαια κάτι απαγορευτικό για τους πολλούς και πλεονέκτημα των ολίγων. Οι τράπεζες που σε κυνήγαγαν μέχρι πριν μια δεκαετία για να πάρεις στεγαστικό δάνειο, δεν πρόκειται για πολλά χρόνια να το επαναλάβουν.

Επίσης αυτές οι εξαγγελίες δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από τη βασική επιδίωξη για την ελληνική οικονομία. Τις παραγωγικές δουλειές και ιδίως την ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που θα πρέπει να γίνει  ο βασικότερος  οικονομικός πυλώνας της χώρας. 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας