Πρωτιές από τη Δυτική Ελλάδα

vaseis panelladikesΣτα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά κυμάνθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θεαματική ήταν η πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.  Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχει μεγάλη πτώση στις Πολυτεχνικές σχολές που κυμαίνεται από 300 έως 350 μόρια. Επίσης, μεγάλη ήταν η άνοδος στις Βάσεις στις Παιδαγωγικές Σχολές που έφτασε και ξεπέρασε τα 1.000 μόρια κι αυτό γιατί ήταν διπλάσιος ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι.

Στις Οικονομικές Σχολές σημειώθηκε  μεγάλη πτώση των βάσεων αφού τα Μαθηματικά δυσκόλεψαν το 84% των υποψηφίων. Μικρή ήταν η άνοδος στις βάσεις στις Νομικές Σχολές, ενώ παρατηρήθηκε  ελαφρά άνοδο στις Ιατρικές σχολές γιατί μειώθηκε ο αριθμός των εισακτέων. Άνοδος πάνω από 2.000 μόρια εντοπίζεται στα τμήματα Χημείας.

vossos

xamakiotiΥποψήφιοι από τη Δυτική Ελλάδα ξεχώρισαν για μία ακόμη φορά για τις επιδόσεις τους, καθώς «άγγιξαν» το 20 και πέρασαν πρώτοι στις σχολές τους. Ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Μυρσίνης Χαμακιώτη  από το Πειραματικό Λύκειο Λάγγουρα που πέρασε  στην Ιατρική  της Πάτρας με  19.600 μόρια και του 18χρονου  Δημήτρη Βόσσου από την Κυλλήνη, μαθητή του ΓΕΛ Λεχαινών, που πέρασε με 19.485 στην Νομική Αθηνών. Στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης εισάγεται, η πρώτη των πρώτων από τη Δυτική Μακεδονία Ελευθερία Βλάχου, απόφοιτη του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης. Η βαθμολογία της είναι από τις υψηλότερες σε ολόκληρη τη χώρα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις καθώς συγκέντρωσε 19.667 μόρια.

Να σημειώσουμε ότι ο  συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 106.464, εκ των οποίων 93.742 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.722 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 105.548.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 74.511 υποψήφιοι, ενώ το 2016 εισήχθησαν 72.973.

Ανάλυση των βάσεων

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΑΠΕ μετά την αναλυτική παρουσίαση των βάσεων  εισαγωγής  παρατηρούνται τα εξής:

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των περιζήτητων σχολών, όπως αυτές της Νομικής και της Ψυχολογίας, σημειώθηκε ελαφρά άνοδος χωρίς ωστόσο να λείψουν και τα αρνητικά πρόσημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια, ενώ αντίθετα η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106 μόρια.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο παρατηρείται μια πτωτική τάση που από τους ειδικούς αποδίδεται στη δυσκολία των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια -μείωση που αποτυπώνεται κατ' εξοχήν στις μαθηματικές σχολές.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο. Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα πρέπει να επισημανθεί ότι ουσιαστικά η πρόσβαση είναι ελεύθερη αφού οι θέσεις είναι οριακά περισσότερες από τους υποψήφιους.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές σχολές) επιβεβαιώθηκε και φέτος η σταθερή ζήτηση των σχολών υγείας. Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια, ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια.

Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο τα παιδαγωγικά τμήματα ανέβηκαν από 500 έως και 1.300 μόρια, μια άνοδος που, όπως επισημαίνεται, δεν οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων αλλά στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης.

Εδώ ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το Επιστημονικό Πεδίο καταργείται από του χρόνου, καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο οι χαμηλές επιδόσεις των μαθηματικών και των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας επιβεβαιώθηκαν και στο τελικό αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός οτι παραδοσιακά τμήματα των οικονομικών πανεπιστημίων της Αθήνας και του Πειραιά να πέφτουν κατά 1.300 μόρια.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η πτώση στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Στα «παράδοξα», που πάντως έχουν την ερμηνεία τους, οι ειδικοί περιλαμβάνουν τα τμήματα της χημείας τα οποία παρουσίασαν όλα άνοδο άνω των χιλίων μορίων.  Η άνοδος αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.

Αχαιοί με επιδόσεις

Παρόλα αυτά, οι Αχαιοί υποψήφιοι τήρησαν την παράδοση με λαμπρές επιδόσεις. Ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που κατεγράφησαν είναι:

  • Πρώτος στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών μπήκε ο Πατρινός Πέτρος Λάζαρης, από το 3ο Γενικό Λύκειο της Πάτρας.
  • Δεύτερη μπήκε στη Φαρμακευτική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών η Πατρινή Παρασκευή Σίνου.
  • Μαζί στο σχολείο μαζί και στο Πανεπιστήμιο θα βρεθούν οι δίδυμες Πατρινές αδελφές, Σπυριδούλα και Ιωάννα Καλογήρου. Η Σπυριδούλα μπήκε πρώτη στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με 19.136 μόρια ενώ η Ιωάννα δεύτερη με 18.506 μόρια.
  • Στους επιτυχόντες του Λυκείου Δάφνης Καλαβρύτων συγκαταλέγεται και ο π. Βασίλειος Σπηλιόπουλος, ο πολύτεκνος ιερέας πατέρας 9 τέκνων και εκλεκτός Ιερέας εφημέριος Βεσινίου Καλαβρύτων. Ο π. Βασίλειος που συγκέντρωσε εξαιρετικά μεγάλη βαθμολογία εισήχθη σύμφωνα με τα σημερινά αποτελέσματα των Πανελληνίων στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στο τμήμα Φιλολογίας.
  • Στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας εισήχθη ο γιος του Πατρινού καθηγητή Πνευμονολογίας και εικαστικού Κώστα Σπυρόπουλου. Ο Βασίλης Σπυρόπουλος, που φοιτούσε στο Λύκειο Καστριτσίου, συγκέντρωσε 19.205 μόρια και σχεδιάζει να ασχοληθεί με την ογκολογία.
  • Πρωτιά στις Πανελλήνιες εξετάσεις πέτυχε η Νικολίτσα Αγγελόπουλου κόρη του Πατρινού εικονολήπτη  Περικλή Αγγελόπουλου. Eισήχθη πρώτη στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά.

 

 

Last modified on Tuesday, 29/08/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας