Εξωδικαστικός & πλειστηριασμοί

Το επόμενο διάστημα προβλέπεται καθοριστικό για την κοινωνική συνοχή μιας και δύο σημαντικές νομοθετικές δράσεις της κυβέρνησης θα μπουν σε εφαρμογή.

Η μια αφορά την διευθέτηση των χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων  προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται να ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου.            

Η πρόσφατη εκδήλωση στον Εμπορικό Σύλλογο ανέδειξε πολλές λεπτομέρειες της ρύθμισης που τουλάχιστον στην αφετηρία της αντιμετωπίζεται ως «δεύτερη» ευκαιρία από τον επιχειρηματικό κόσμο, αρκεί βεβαίως και στην πράξη να φανεί ότι «πατάει» στις πραγματικές δυνατότητες των ενδιαφερόμενων και δεν θα «δυναμιτιστεί» από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ελλείψεις ευελιξίας και κυρίως κερδοσκοπικά παίγνια.

Η δεύτερη δράση αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων που αναμένεται να εγκαινιαστούν από τον Σεπτέμβριο. Η εξέλιξη αυτή δείχνει να τρομάζει την κοινωνία  και ιδίως τα αδύνατα τμήματά της που έχουν «χτυπηθεί» αλύπητα όλα αυτά  τα χρόνια της κρίσης με την τεράστια μείωση τους εισοδήματος τους αλλα και της αξίας των όποιων ακινήτων τους. Η μόνη αδιατάραχτη αξία  είναι αυτή των χρεών τους κυρίως από δάνεια ή οποία όχι μόνο δεν υποτιμάται αναλόγως αλλά έχει εκτοξευτεί, με τις επιβαρύνσεις από υψηλούς τόκους και υπερημερίες.

 Η πρόβλεψη για ένα «τσουνάμι» κατασχέσεων, το μεγαλύτερο στην ιστορία της χώρας, δεν δείχνει φανταστική υπόθεση , πόσο μάλιστα που θα γίνεται μέσα από σκοτεινά δωμάτια με το πάτημα ενός  κουμπιού στον υπολογιστή, κατά κανόνα από κερδοσκόπους «επενδυτές».

Προ αυτού του κινδύνου θεωρείτε πολύ σημαντική η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (αναλυτικά σελ.12-13) που με σημαντική συναίνεση των παρατάξεων του αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες «κινηματικού» χαραχτήρα για το πρόβλημα. Και είναι σημαντικό γιατί αυτό αφορά ένα κορυφαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με σημαντικά εργαλεία αντίδρασης.

Η συνεργασία του Θεσμού με τα σοβαρά κινήματα πολιτών για να αποτραπούν φαινόμενα μαζικών κατασχέσεων (χωρίς μέτρο και κατανόηση) θα είναι ένα ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα

Η ενεργοποίηση σε αυτήν την κατεύθυνση και ευρύτερων θεσμικών παραγόντων ( ΕΝΑΕ, ΚΕΔΕ, ΚΕΕ, ΕΣΕΕ. ΓΣΕΒΕΕ, Επιστημονικών φορέων κλπ) αλλα και τοπικά του Δήμου της Πάτρας , του Επιμελητηρίου και όλων των θεσμικών παραγωγικών και επιστημονικών φορέων σε συντονισμό με την Περιφέρεια, μπορεί να αντιμετωπίσει επικίνδυνες παρεκτροπές.

Όλα δείχνουν ότι προβλέπεται θερμό Φθινόπωρο και για αυτό δε επιτρέπεται «χαλάρωμα» από κανένα. «Τα μπάνια του λαού» αποτέλεσαν πολλές φορές άλλοθι για να προκύψουν πολλά δεινά στο λαό , «εν τη απουσία του».

.

Για τον ΒΙΟΠΑ

Η ανακοίνωση της ΟΒΕΣΝΑ για το ΒΙΟΠΑ  πρέπει να μας ταρακουνήσει. Οι διαπιστώσεις της για «σκηνικό εγκατάλειψης που πλήττει τις επιχειρήσεις που επέλεξαν να επενδύσουν στο ΒΙΟΠΑ, στην περιοχή του Γλαύκου» που προκαλείται από «την έλλειψη φύλαξης, τις συχνές λεηλασίες, τη δημιουργία ενός «άβατου» στο χώρο και την έλλειψη αστυνόμευσης» αντανακλούν δυστυχώς την πραγματικότητα.

Και όμως όταν μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις κυρίως  των επαγγελματοβιοτεχνών της Πάτρας οριοθετήθηκε ο χώρος και συστήθηκε ο φορέας διαχείρισής του, όλοι  θεώρησαν ότι ξεκίνησε μια νέα σελίδα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της περιοχής που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν καινούργιες παραγωγικές δραστηριότητες αλλά και να εκσυγχρονιστούν υπάρχουσες.

Πολλοί οι λόγοι της σημερινής κατάστασης που περιγράφει η ΟΕΒΕΣΝΑ. Οι περισσότεροι βεβαίως μας αφορούν ως τοπική κοινωνία. Ας μην τα ρίχνουμε όλα στη οικονομική κρίση και στην εκάστοτε κακή κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα χρόνια  έχουν γίνει λάθη. Θα πρέπει άμεσα να αναζητηθούν οι αιτίες του κακού και να προταθούν λύσεις.

Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια το θέμα του ΒΙΟΠΑ αποτελεί «ουρά» στην αναπτυξιακή ατζέντα της περιοχής. Ηλθε πριν λίγο καιρό στην επιφάνεια όχι σαν μια παραγωγική ευκαιρία για την περιοχή που τείνει να χαθεί, αλλά ως  ο χώρος που θα στεγάσει το αποτεφρωτήριο του δήμου  και έκτοτε «άκρα του τάφου σιωπή».

Είναι επομένως πολύ χρήσιμο να οργανωθεί σύντομα  από την ΟΕΒΕΣΝΑ, όπως προαναγγέλει  άλλωστε στην ανακοίνωσή της,  ευρεία  σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και των επιχειρηματιών της περιοχής ΒΙΟ.ΠΑ., προκειμένου να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα.

 Το ζητούμενο είναι να προσέλθουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (προετοιμασμένοι) σε αυτήν και κυρίως έχοντας ξεκαθαρίσει το ρόλο τους για την επόμενη ημέρα.

Κυρίως βέβαια αυτό που χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο είναι  ότι ο χώρος του ΒΙΟΠΑ δεν μπορεί να είναι ευκαιρία κερδοσκοπίας για κάποιους ούτε φυσικά έδρα μεταστέγασης για κάποιος άλλους, χωρίς το εκσυγχρονισμό τους και την τήρηση περιβαλλοντικών και λοιπών κανόνων , αναγκαίων για μια οργανωμένη συνύπαρξη  παραγωγικών μονάδων.

Ο  Σ.Ε που με πολλούς τρόπους εδώ και δεκαετίες ήταν σύμμαχος των επαγγελμοτοβιοτεχνών της περιοχής για τη δημιουργία ενός υγιούς ΒΙΟΠΑ, θα στηρίξει καθε πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος, ως ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα για την περιοχή μας.

Περί προδοσίας των νέων

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστα Καζάκου περί «προδοσίας των νέων Ελλήνων που φεύγουν στο εξωτερικό».Σε επόμενες δηλώσεις του ,σε διαφορά ΜΜΕ, ο γνωστός ηθοποιός ανασκεύασε , εν μέρει, τα περί προδοσίας, θεωρώντας ότι η πολιτική που οδηγεί σε φυγή τους νέους συνιστά προδοσία, επιμένει όμως στις απόψεις του ότι οι νέοι πρέπει να παραμείνουν στη χώρα και να αντισταθούν. Στις δηλώσεις του ο κ. Καζάκος μίλησε και για τον «εξανδραποδισμό» που προκύπτει από τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων νέων.

Παρότι οι λέξεις που χρησιμοποίησε η βετεράνος ηθοποιός είναι βαριές και δικαιολογημένα προκάλεσαν αντιδράσεις, σε βαθμό τέτοιο που θεωρήθηκαν άστοχες και από τον γ.γ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα ( ο κ. Καζάκος είναι ενεργό μέλος του ΚΚΕ), εντούτοις η δημοσιότητα που πήραν οι δηλώσεις του μπορούν να οδηγήσουν σε μια χρήσιμη συνέχεια. Να ανοίξει πραγματικά ο σχετικός διάλογος με ευθύνη κομμάτων αλλά και κοινωνικών οργανώσεων, που να θέτει το πρόβλημα επί τον τύπον των ήλων. Γιατί το μεγάλο ζήτημα του λεγόμενου brain drain, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί «πιπίλα» στα χείλη πολιτικών και αναλυτών, τίθεται κατά βάση μόνο με τη μορφή ευχολογίων και περιγραφικά και δεν αναζητούνται απαντήσεις για τη λύση του.

Απαντήσεις που αφορούν πρωτίστως τις αναγκαίες πολιτικές ανάσχεσης του φαινόμενου αλλά και απαντήσεις για την στάση της κοινωνίας σε αυτό. Για παράδειγμα πόσο βοηθάει το νέο άνθρωπο η συνηθισμένη πλέον συμβουλή από το ευρύτερο περιβάλλον του ( οικείοι, δάσκαλοι, κλπ) να φύγει έξω όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Η αποφυγή εξ αρχής της αναζήτησης των εδώ όποιων ευκαιριών, η ισοπεδωτική αντιμετώπιση (ως μάταιων) όποιων προσπαθειών γίνονται στη χώρα, κόντρα στο ρεύμα, από αρκετούς δημιουργικούς ανθρώπους κατά μόνας ή σε συλλογικότητες, ενισχύουν τις τάσεις φυγής.

Η «θεοποίηση» του έξω και των ευκαιριών που αυτό παρέχει αποπροσανατολίζει. Προφανώς η απόκτηση περαιτέρω γνώσεων και εμπειριών αλλά και η αναζήτηση πραγματικών ευκαιριών όπου γης, θα πρέπει να είναι στην ατζέντα των νέων. Όταν όμως αυτό τίθεται με όρους φυγής και «μαύρης πέτρας», τότε εύκολα δημιουργούνται αρνητικά δεδομένα για τη χώρα, που ανεξαρτήτως προθέσεων την «προδίδουν».Για αυτή την «προδοσία» που προφανώς διαφέρει ριζικά από την διατύπωση Καζάκου, οφείλουμε να μιλήσουμε όλοι.Πιάνοντας χωρίς ταμπού τον «ταύρο από τα κέρατα» και θέτοντας και τους νέους ανθρώπους επί της ουσίας της συζήτησης περί «εξανδραποδισμού», δηλαδή της «υποδούλωσής» χωρίς αντίσταση σε συνθήκες πέραν των επιλογών τους.

Λείπει το σχέδιο

Η ερώτηση στη Βουλή του Νίκου Νικολόπουλου με το αίτημα να μπει και η Πάτρα στη λίστα των υποψηφίων πόλεων που θα διεκδικήσουν την μετεγκατάσταση της έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας φαρμάκων από το Λονδίνο μετά το Brexit, αναδεικνύει μια σοβαρή πλευρά στο μεγάλο θέμα της έλλειψης ενός σχεδίου επενδύσεων για την Περιφέρεια μας, τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και κυρίως από τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Νικολόπουλος προτάσσει στην ερώτησή του ένα συνηθισμένο επιχείρημα, που οι πολιτικοί αναφέρουν τις τελευταίες δεκαετίες για την πόλη. Λέει συγκεκριμένα:

«Μια περιοχή που την ξέχασαν ολοσχερώς ο «εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη» τόσο επί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, είναι  η Πάτρα και ευρύτερα ο νομός Αχαΐας, καθώς έκλεισαν, το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια της περιοχής. Μιλούμε για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που κινδυνεύει να μην είναι ούτε καν αυτό, αφού συνεχώς "κατρακυλάει" πληθυσμιακά. Η άλλοτε κραταιά βιομηχανική περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σήμερα έχει καταντήσει ένα απέραντο γκέτο ανέργων και υποαπασχολουμένων. Τα στοιχεία προκαλούν θλίψη και μελαγχολία. Στην Πάτρα έκλεισαν: Η «Πειραϊκή - Πατραϊκή», η οποία απασχολούσε 4.000 εργαζόμενους. Η χαρτοβιομηχανία «Λαδόπουλου» με 1.200 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο ελαστικών της πολυεθνικής «Πιρέλι», με 500 εργαζόμενους. Η καλτσοβιομηχανία «Μάντισον», με 250 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο οινοποιίας «ΒΕΣΟ», με 300 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο ιματισμού «Ντρέσκο» με 200 εργαζόμενους. Το εργοστάσιο ζυμαρικών «ΜΙΣΚΟ», με 150 εργαζόμενους. Η χαρτοποιία «Delica», με 70 εργαζόμενους.»

Ο βουλευτής περιγράφει βεβαίως την πραγματικότητα. Το θέμα όμως είναι ότι οι επενδύσεις δεν έρχονται ως «χάρισμα» στον ασθενή από τα τραύματα, λόγω εγκληματικών αμελειών του παρελθόντος, αλλά ως επιβράβευση σε έναν υγιή οργανισμό που έχει τις υποδομές, το σχέδιο και τους ανθρώπους για να τις υποδεχτεί. Και μπορεί ο κ. Νικολόπουλος να αναφέρει ότι «η Πάτρα μπορεί λόγω μεγέθους, ύπαρξης μεγάλου Πανεπιστημίου αλλά και γεωγραφικής θέσεως με διεθνές λιμάνι που είναι η θαλάσσια πύλη της χώρας προς τη Δύση,  να γίνει η νέα «βάση» ενός ευρωπαϊκού φορέα» πλην όμως αυτή η αναφορά ως επιχείρημα δεν αρκεί. Χρειάζεται να συνοδεύεται και από τεκμηριωμένο σχέδιο που να περιγράφει τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής στην έρευνα και την καινοτομία, να αναδεικνύει υποδομές που μπορούν να προσελκύσουν τέτοιου είδους επενδύσεις και αντίστοιχα στελέχη και κυρίως να φανερώνει μια πόλη που οι φορείς της είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν ένα τέτοιο σχέδιο με συνεργασία και συνεννόηση.

Θεωρούμε ότι σε επίπεδο επιπέδου του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής υπάρχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και περιθώρια γρήγορης εξέλιξης.  

Στο επίπεδο των υποδομών οι νέοι οδικοί άξονες δημιουργούν και για την Πάτρα σημαντικές προϋποθέσεις, όμως το θέμα ενός σύγχρονου αεροδρομίου στον Άραξο είναι πρώτιστης σημασίας για κάθε παρόμοια διεκδίκηση, όπως και η «λεπτομέρεια» της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών διαμονής βασικών στελεχών και των οικογενειών τους για τέτοιες επενδύσεις.

Το βασικότερο όμως όλων, ου δυστυχώς λείπει, είναι η συνεννόηση των βασικών εκπροσώπων της περιοχής στα κύρια σημεία ενός σχεδίου που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις.  

Δει δη…συνεννόησης

Συνώνυμη με αυτήν την εφημερίδα μπορούμε να επικαλεστούμε ότι είναι η λέξη  συνεννόηση. Όπως και  οι κοντινές στο νόημά της  λέξεις συνεργασία και  σύνθεση. Λέξεις με κοινό πρώτο συνθετικό, που όταν «μπολιάσουν» με το νόημα τους τις συλλογικές λειτουργίες της κοινωνίας, την ωθούν μόνο προς τα εμπρός.

Συνεννόηση, συνεργασία, σύνθεση χρειάζονται αυτήν την περίοδο παντού στη χώρα μας. Στα μεγάλα και στα μικρά της θέματα. Στις εθνικές της προκλήσεις αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών της.

Ο λέξεις αναζητούν «εραστές» και στην τοπική μας κοινωνία στην Πάτρα. Στα οξυμμένα προβλήματα της πόλης αλλά και στις σημαντικές αναπτυξιακές της προκλήσεις.

Η ανεργία, τα κλειστά καταστήματα, η κοινωνική φτώχεια, είναι από τα μεγάλα προβλήματα και της Πάτρας. Προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Ορθά σε αυτά ο Δήμος της πόλης  ορθώνει αγωνιστικό ανάστημα. Ορθά επιχειρεί να κρατάει ξύπνιες τις συνειδήσεις της κοινωνίας. Και σωστά ανταποκρίνονται στα αγωνιστικά του καλέσματα πλήθος φορέων από ένα ευρύ κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα, δίνοντας περιεχόμενο στη συνεργασία για εργασία και ευκαιρίες σε όλους.

Η  συνεννόηση όμως έχει θέση και σε άλλους χώρους. Αυτούς που αφορούν αναπτυξιακές προκλήσεις της πόλης.

Αφορά την δημιουργία αστικών υποδομών που θα την μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη.

Αφορά την ολοκλήρωση έργων που θα την καταστήσουν κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και ξανά πύλη  της χώρας προς της Ευρώπη, με βάση της νέες ανάγκες μιας τέτοιας ιδιότητας.

Αφορά την αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων που θα την κάνουν ανταγωνιστική στην διεκδίκηση γενναίου μεριδίου στην εθνική προσπάθεια για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αφορά την αξιοποίηση  του σημαντικού ερευνητικού της δυναμικού, που θα την φέρουν σε πλεονεκτική θέση για να διεκδικήσει  ρόλο εθνικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας.

Αφορά τον πολλαπλασιασμό των δράσεων που θα βάλουν την Πάτρα, την πόλη του Πρωτόκλητου Ανδρέα, στον διεθνή  τουριστικό χάρτη, όντας  στο κέντρο αρχαιολογικών  και τουριστικών  προορισμών  με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και αίγλη.

Η συνεννόηση είναι η μαγική λέξη που δεν πρέπει να αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για κανέναν πλέον. Όλοι μπορούν να συνεννοηθούν με όλους (υπάρχουν εδώ μόνο οι εξαιρέσεις που υπαγορεύει η συλλογική δημοκρατική συνείδηση)  όταν αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της πόλης και της κοινωνίας.

Αξίζει όλοι να αγωνιστούμε για αυτήν τη συνεννόηση.

Πόσο μάλλον όταν έχουμε πρόσφατα σημαντικά επιτυχή παραδείγματα να αναφέρουμε εξαιτίας της.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Video Gallery

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Απόψεις

Αρχή Σελίδας