Για τον ΕΦΚ στο τσίπουρο

pgialeniosΣύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες υπό διαπραγμάτευση φέρεται να είναι το αίτημα της Ελλάδας, που ετέθη από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, για διετή παράταση, δηλαδή έως τις 31/8/2021, της συμμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές της Κομισιόν που αφορούν τη φορολογική εξομοίωση των αποσταγμάτων τσίπουρου/ρακής/τσικουδιάς με τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά, καθώς και την υπαγωγή των διήμερων αποσταγματοποιών σε μειωμένο κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Πολυπολιτισμικές όψεις της Πάτρας

nikos sarafopoulosτου Νίκου Σαραφόπουλου

Η «Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών» είναι σωματείο πνευματικού, πολιτιστικού και κοινωφελούς σκοπού που επιδιώκει τη διαφύλαξη, μελέτη και  ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του αχαϊκού χώρου.

PISA …για την Παιδεία μας

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Τακτικά στα ΜΜΕ (και στον Σ.Ε) σχολιάζουμε με υπερθετικό τρόπο της επιδόσεις των μαθητών μας και της σπουδάζουσας νεολαίας μας, με αποκορύφωμα τα καθε φορά συνήθη ετήσια θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα στα αποτελέσματα εισαγωγής των δεκάδων χιλιάδων μαθητών μας στα Πανεπιστήμια, που κατά δεκάδες είναι διάσπαρτα στη χώρα κατά  το δόγμα κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο. (Σίγουρα ευγενέστερου βεβαίως του  παλαιότερου «κάθε πόλη και στρατοπέδου»).

«Καταλύτης» έξυπνων διεργασιών

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Η επιστήμη και η τεχνολογία, μας έχουν δώσει πλέον τα όπλα για να αναζητήσουμε στις πολλαπλές κοινωνικές μας αγκυλώσεις έξυπνες διεξόδους. Το ζητούμενο είναι σε αυτήν την προσπάθεια να είναι συμμέτοχο το μεγάλο τμήμα της  κοινωνίας μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά το φετινό Forum Ανάπτυξης. Αυτά σημειώναμε στο προηγούμενο σημείωμά μας εδώ λίγο πριν ανοίξει τις πύλες του για 22η φορά το σημαντικότερο  αναπτυξιακό πολυσυνέδριο -θεσμός  της  Δυτικής Ελλάδας.

«Τόπος σποράς» προτάσεων και συνεργασιών

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Για μια ακόμη χρονιά είμαστε έτοιμοι εδώ στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» για την πραγματοποίηση του 22ου Forum Ανάπτυξης. Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε ένα τέταρτο του αιώνα συνεχούς παρουσίας με ένα θεσμό ουσιαστικού διαλόγου και παρέμβασης, που έχει πλέον γερό αποτύπωμα στα αναπτυξιακά και όχι μόνο πράγματα της περιοχής μας αλλά τολμούμε  πλέον να πούμε και της χώρας μας.

Οι όψεις των κτιρίων της Πάτρας και μια πρόταση

olimpia loiτης Ολυμπία Λόη

Δεδομένο είναι ότι η εικόνα της Πάτρας σήμερα δεν ικανοποιεί. Όχι μόνο με όρους λειτουργίας αλλά και με όρους αισθητικής. 

Σταθερό ζητούμενο -εδώ και χρόνια- είναι ν’ αποκτήσουμε μια όμορφη, προσεγμένη κι ελκυστική πόλη. Και για να συμβεί αυτό οφείλουμε όλοι ν’ αλλάξουμε παγιωμένες καταστάσεις και νοοτροπίες. Πολλά είναι τα παραδείγματα ευρωπαϊκών αλλά και ελληνικών πόλεων που αναγεννήθηκαν ύστερα από μια περίοδο παρακμής, όμοια με αυτή που γνώρισε η Πάτρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρόσφυγες και…ανάπτυξη

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Στη Δυτική Ελλάδα μας αναλογούν 6.800 πρόσφυγες. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει το «1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια» που είναι το όριο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δια τους εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα για τον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή. Βέβαια υπάρχουν ήδη Περιφέρειες όπως Ήπειρος και Κεντρική Μακεδονία που έχουν ξεπεράσει το συγκεκριμένο ποσοστό και δεν θα δεχθούν  περαιτέρω νέους πρόσφυγες.

Αλλάζουμε εκπαίδευση, αλλάζουμε ζωή

solomouτης Κατερίνας Σολωμού

Εκπαίδευση και κατάρτιση είναι δύο άξονες από τους οποίους εξαρτάται εν πολλοίς η οικονομική ανάπτυξη. Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τους οικονομικούς και κοινωνικούς της δείκτες, συμβάλλοντας όχι μόνο στην αναζήτηση νέων δρόμων για την αγορά, αλλά και στην μείωση των ανισοτήτων, εισοδηματικών και κοινωνικών, στη συγκράτηση, διάχυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού, στην πάταξη της ανεργίας, στην ποιότητα της ζωής.

Γιατί όχι και στην Πάτρα...

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Η υπόθεση των νεοφυών επιχειρήσεων (start up) στην ουσία πήρε οντότητα στη χώρα μας δειλά-δειλά από το 2012-13 εν μέσω οικονομικής κρίσης. Φυσικά οι μεμονωμένες προσπάθειες για αξιοποίηση της καινοτομίας με επιχειρηματική προοπτική έχουν βάθος χρόνου και στη χώρα μας  και το μοντέλο της αμερικάνικης silicon valley γοήτευε και απορροφούσε πολλές φορές πολλούς ελπιδοφόρους επιστήμονες μας, με κάποιους να διαπρέπουν  σε αυτήν.

Στέγες από αμίαντο

patra i diki mas poliΟι εργατικές κατοικίες στη συνοικία του  Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα 115 στο σύνολο τους, σε οικόπεδο 22 στρεμμάτων,  έχουν κατασκευαστεί το 1955. Αμέσως μετά την παράδοση παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα αφού οι οικίες πλημύριζαν από νερά της βροχής. Το κράτος, ο τότε ΟΕΚ το 1958-60 για να λύσει το πρόβλημα, τοποθέτησε ενιαίες στέγες από αμίαντο σε κάθε συγκρότημα.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας