Ολοκληρώνονται απόψε στις 8.30 στο θέατρο «Λιθογραφείον» (Μαιζώνος 172β, Πάτρα), οι διά «γυµνού οφθαλµού» προβολές, µε την ταινία «Ο Ζακώ της Νάντης» της Ανιές Βαρντά.
Ένας μοναδικός ύμνος στον Έρωτα και στον Κινηματογράφο!
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα παιδί που μεγάλωσε σε ένα γκαράζ, όπου σε όλους άρεσε να τραγουδούν. Ήταν το 1939, ήταν 8 χρονών και του άρεσαν οι μαριονέτες και η οπερέτα. Ύστερα, ήθελε να κάνει κινηματογράφο, αλλά ο πατέρας του τον υποχρέωσε να σπουδάσει μηχανικός.
Ο Ζακώ της Νάντης της Ανιές Βαρντά
(Jacquot de Nantes, Agnès Varda, Γαλλία, μυθοπλασία, έγχρ.-άσπρ., 1991, 118′)
Η Ανιές Βαρντά επιστρέφει σε αναμνήσεις του Ζακ Ντεμί, από τα παιδικά του όνειρα μέχρι τα τραγούδια που ξεχώρισαν στη ζωή του. Το 1939 ο Ζακό είναι 8 ετών. Μεγαλωμένος μέσα σε ένα γκαράζ όπου όλοι λάτρευαν το τραγούδι, του αρέσουν οι μαριονέτες, οι οπερέτες και θέλει να ασχοληθεί με το σινεμά…
Η πρώτη της ταινία «La pointe courte» (1955), γυρισμένη τέσσερα χρόνια πριν από τα «400 χτυπήματα» του Τριφό και πέντε πριν από το «Με κομμένη την ανάσα» του Γκοντάρ, θεωρείται ο προάγγελος της Nouvelle Vague. Η «Κλεό από τις 5 έως τις 7» (1962), ένα -σε ζωντανό χρόνο- οδοιπορικό στο Παρίσι μιας νεαρής τραγουδίστριας που περιμένει τα αποτελέσματα ιατρικής εξέτασης, θεωρείται αξεπέραστο.
Και η πολυβραβευμένη ταινία της «Δίχως στέγη, δίχως νόμο» (1985), με τη Σαντρίν Μπονέρ στον ρόλο μιας περιπλανώμενης αλήτισσας, έριξε φως στους άστεγους της Γαλλίας. Αλλωστε η Βαρντά, πάντα με αριστερή ματιά, όπως όλη η γενιά και οι φίλοι της, πάντα ενδιαφερόταν στις ταινίες και στα ντοκιμαντέρ της για όσους ζουν στο περιθώριο της άγρια καταναλωτικής κοινωνίας μας – κορυφαία στιγμή της φιλμογραφίας της, το ντοκιμαντέρ «Μην πετάξεις τίποτα» (2000), για όσους ζουν μαζεύοντας τα υπολείμματα από τις υπαίθριες αγορές και τα θερισμένα χωράφια.
Γεννημένη στις 30 Μαΐου του 1928 στο Βέλγιο, χρωστάει το ελληνοπρεπές επώνυμό της στον Σμυρνιό πατέρα της Ευγένιο Ιωάννη Βάρδα. Η οικογένεια το 1940 ξέφυγε στη Γαλλία, στη Σετ, στις όχθες της Μεσογείου, και η θάλασσα, οι παραλίες της έγιναν κάποια στιγμή σήμα κατατεθέν του έργου της (όπως με το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ «Les plages d’ Agnès»).
H σχέση της με την Ελλάδα ήταν αρκετά θερμή. Είχε έρθει παλιότερα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μια πόλη που αγαπούσε, αλλά δεν μιλούσε ελληνικά. «Δυστυχώς ο πατέρας μου δεν μας έμαθε τη γλώσσα, ούτε μας έφερε ποτέ στην Ελλάδα. Κι όμως, είμαι μισή Ελληνίδα.
Εκτός από το σινεμά, ένας άνδρας υπήρξε στο κέντρο της ζωής της. Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Ζακ Ντεμί, ο δημιουργός της «Λόλας» και των «Δεσποινίδων του Ροσφόρ». Έμειναν παντρεμένοι από το 1959 μέχρι τον θάνατό του από AIDS το 1990 κι έκαναν ένα παιδί, τον Ματιέ (η Βαρντά έχει και μια κόρη, τη Ροζαλί, από προηγούμενη σχέση της). Αφιέρωσε στον Ντεμί δύο ταινίες, τη φιξιόν «Jacquot de Nantes» (1991) και το ντοκιμαντέρ «L’ univers de Jacques Demy» (1995), ενώ πάντα, ελεύθερη και αντισυμβατική, υπήρξε φεμινίστρια και αγωνίστρια. Ήταν μια από τις τολμηρές Γαλλίδες που υπέγραψαν το 1971 το «Μανιφέστο των 343», δηλώνοντας, με κίνδυνο να συλληφθούν, ότι έχουν κάνει έκτρωση και απαιτώντας τη νομιμοποίησή της.
Τον Φεβρουάριο ήταν στο Φεστιβάλ Βερολίνου παρουσιάζοντας το ντοκιμαντέρ της «Varda by Agnès» (H Bαρντά από την Ανιές), ένα αυτοβιογραφικό, εξομολογητικό masterclass για τη ζωή και τη μεγάλη της τέχνη. Ζωηρή, με το δίχρωμο, περίεργο κούρεμά της και τα έντονα, τρελά της ρούχα και αθλητικά παπούτσια.
Έναν χρόνο πριν, στα Οσκαρ του 2018, ήταν στα 89 της η πιο ηλικιωμένη υποψήφια στην ιστορία του θεσμού, με το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ της «Πρόσωπα και ιστορίες», τελευταία μεγάλου μήκους ταινία της, που το είχε γυρίσει ακούραστη τριγυρνώντας τη Γαλλία με τον πενήντα πέντε χρόνια μικρότερό της διάσημο Γάλλο εικαστικό JR. Ελεγες ότι δεν θα φύγει ποτέ από τη ζωή, ότι η Ανιές Βαρντά θα ήταν πολλά χρόνια κοντά μας, πάντα δραστήρια, στο σινεμά, στη φωτογραφία, αλλά και στα εικαστικά, όπου εισήλθε θριαμβευτικά στα 70 της χρόνια.
Έφυγε τον περασμένο Μάρτιο, στα 90 της χρόνια, πλήρης ημερών και εμπειριών και επιτευγμάτων.
Οι προβολές γίνονται με τη συνεργασία των: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα.
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610 328394
Μαιζώνος 172β, Πάτρα
Είσοδος: 4€