Μουσικές και στίχοι κλασσικών Χριστουγεννιάτικων τραγουδιών από τη χώρα του Κάρολου Ντίκενς, θα πλημμυρίσουν αύριο Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου το Κέντρο της Πάτρας.
Τραγούδια τα οποία θα «ζωντανέψουν» από τους μουσικούς της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων, στη συναυλία με τίτλο «White Christmas» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα είναι…», την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, στις 9.00 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου.
Πρόκειται για μια μελωδική συνάντηση με άρωμα Χριστουγέννων, με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», να συμπράττει με τον διεθνούς φήμης πατρινό ερμηνευτή, συνθέτη και στιχουργό Vassiliko .
Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι της Βάγιας Ζεππάτου, ενώ τις πρωτότυπες μουσικές ενορχηστρώσεις επιμελείται ο ίδιος ο Vassilikos. Την συναυλία διευθύνει ο καταξιωμένος μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης.
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΚΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ «ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΠΙΝΑΚΗΣ»
Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Αθανάσιος Τσιπινάκης» ιδρύθηκε το 1985. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Στην Eλλάδα μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, στο Mέγαρο Mουσικής Θεσσαλονίκης και στο Mικρό Θέατρο Aρχαίας Eπιδαύρου. Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί στη Γαλλία (1988), Bουλγαρία (1989), Iταλία (1990-1992), Kύπρο (1993,1995,1997), Γερμανία (1994) και Aυστρία (1996). Tο 1991 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Remiremont (Γαλλία) , το 1992, το 1999, το 2002 και το 2006 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Logrono (Iσπανία) και το 1998 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Kobe (Iαπωνία), όπου απέσπασε άριστες κριτικές.
Τον Ιούλιο του 2006 συνεργάστηκε με τον τενόρο José Carreras σε μια μοναδική συναυλία στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας που την παρακολούθησαν περισσότερα από 2000 άτομα.
Για την ορχήστρα έχουν γράψει και έχουν εμπιστευθεί πρώτες εκτελέσεις έργων τους αρκετοί Έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων: Δημήτρης Λάγιος, Γιάννης Mαρκόπουλος, Kυριάκος Tζωρτζινάκης, Δημήτρης Nικολάου, Nότης Mαυρουδής, Γιώργος Aνδρέου, Θοδωρής Οικονόμου, Κώστας Λειβαδάς, Nίκος Ξυδάκης, Νίκος Ζούδιαρης, Mιχάλης Tραυλός, Bασίλης Tενίδης, Ιωσήφ Παπαδάτος, Μιχάλης Λαπιδάκης, Kυριάκος Σφέτσας, Nίκος Kυπουργός, Νίκος Ζούδιαρης κ.α.
Στο πλαίσιο της εκτέλεσης ρεπερτορίου με θέμα το Eλληνικό τραγούδι έχει συνεργαστεί σε συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με πολλούς Έλληνες ερμηνευτές και ηθοποιούς μεταξύ των οποίων: Mαρίζα Kώχ, Mανώλη Mητσιά, Γιάννη Πάριο, Aφροδίτη Mάνου, Tάνια Tσανακλίδου, Kώστα Θωμαΐδη, Έλλη Πασπαλά, Γιάννη Mπέζο, Mάριο Φραγκούλη, Πέμυ Zούνη, Mελίνα Kανά, Kάτια Γέρου, Eλένη Tσαλιγοπούλου, Δημήτρη Μπάση, Μηνά Χατζησάββα, Πέτρο Γαϊτάνο, Kερασία Σαμαρά, Σαβίνα Γιαννάτου, Xρήστο Θηβαίο, Nίνα Λοτσάρη, Φωτεινή Δάρρα, Παντελή Θαλασσινό, Eλένη Πέτα, Γιάννη Bογιατζή, Mίλτο Πασχαλίδη, Δήμητρα Γαλάνη, Κώστα Μακεδόνα, Μαρία Φαραντούρη, Διονύση Σαββόπουλο, Γιάννη Κότσιρα, Απόστολο Ρίζο, Αρετή Κετιμέ, Ζαχαρία Καρούνη.
Έχει εκδώσει μελέτη με θέμα το Mαντολίνο και τις Oρχήστρες Nυκτών Eγχόρδων καθώς και τέσσερα βιβλία με έργα Eλλήνων συνθετών που έχουν γραφεί για αυτήν. Για τη δραστηριότητά της έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη ευμενή σχόλια τόσο στον Eλληνικό τύπο, όσο και σε ξένα μουσικά περιοδικά (Zupfmusik, Γερμανία – Le Plectre, Γαλλία – Plectrum, Iταλία – Frets, Iαπωνία).
Eίναι ιδρυτικό μέλος της European Mandolin and Guitar Association (E.G.M.A.).
VASSILIKOS
Ο Βασιλικός είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του. Σε μία χώρα που έχει έντονη τοπική σκηνή και στην οποία κυριαρχεί ο ελληνικός στίχος, ο Βασιλικός επηρεασμένος από την ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, καταφέρνει να ξεχωρίσει από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και σήμερα. Η αγγλόφωνη indie σκηνή πέρασε και περνάει ακόμα μία πολύ καλή περίοδο, με ολοένα και περισσότερα καινούρια σχήματα να ακολουθούν τα χνάρια του Βασιλικού και του συγκροτήματός του, των Raining Pleasure.
Σημαντικές είναι επίσης οι συνεργασίες του Βασιλικού, σαν σόλο καλλιτέχνης, με αρκετούς σημαντικούς μουσικούς της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μία από αυτές είναι η συνεργασία του ζωντανά και δισκογραφικά με την Ολλανδή ερμηνεύτρια Traincha (Trijntje Oosterhuis).
Το άλμπουμ του, το πρώτο σαν σόλο καλλιτέχνης, είναι μία συλλογή σπουδαίων κομματιών, που αποτελούν επιλογές του Βασιλικού. Η συλλογή αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη συλλογή επανεκτελέσεων. Ο τρόπος με τον οποίο μεταμορφώνει κομμάτια όπως το “You Are My Destiny“ του Paul Anka ή η φρέσκια άποψή του σε classics όπως το “All Tomorrow’s Parties” των Velvet Underground, δείχνει την τόλμη του τραγουδοποιού, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχει στις δυνατότητές του.
Στο άλμπουμ αυτό, με τίτλο “Vintage (Songs I Wish I’d Written Vol.1)”, ο Βασιλικός έχει αναλάβει όλες τις ενορχηστρώσεις, τις εκτελέσεις όλων των οργάνων, μαζί φυσικά και με την ερμηνεία, ενώ υπογράφει και την παραγωγή μαζί με τον Βρετανό παραγωγό Clive Martin, που έχει δουλέψει με σπουδαία συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως οι Queen, Peter Gabriel, Terrorvision, Reef, Puressence, Stereophonics, Les Négresses Vertes.