Με τον πιο φαντασμαγορικό και ηχηρό τρόπο άνοιξε το Πατρινό Καρναβάλι 2020 στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου μπροστά σε πλήθος κόσμου, που γέμισε την πλατεία Γεωργίου Α΄ δημιουργώντας μια εξαιρετικά ζεστή ατμόσφαιρα.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη, τόνισε:
«Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Νέες και Νέοι,
Ήρθε η ώρα. Το Πατρινό Καρναβάλι, η αυθεντική λαϊκή γιορτή της πόλης μας, ξεκινά το ωραίο του ταξίδι…
Για έξι βδομάδες θα γεμίσει η Πάτρα χαρά!
Ο Πατραϊκός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία μας, χάρη στην έμπνευση, στην φαντασία και στην ευρηματικότητα που έχει, συνεχίζει να εμπλουτίζει τις εκδηλώσεις μας καλλιτεχνικά, δημιουργικά, ανατρεπτικά.
Προχωρούμε μπροστά, σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε και τον καρναβαλικό χώρο στα παλιά Σφαγεία να συνδράμει την προσπάθειά μας για ένα Καρναβάλι που θα δημιουργεί όλο το χρόνο, με υψηλή ποιότητα, μακριά από την εμπορευματοποίηση και την υποκουλτούρα.
Το Καρναβάλι μας θα είναι και φέτος, το καλύτερο στην Ελλάδα! Την διαφορά την κάνετε εσείς, τα νιάτα της πόλης μας.
Δεν περιοριζόμαστε όμως μόνο εδώ, απλωνόμαστε σε όλους τους τομείς της ζωής, ανατρέπουμε το κατεστημένο, την συντήρηση, όλους όσοι μπαίνουν εμπόδιο στο να ανοίξει η νεολαία τα φτερά της, να έχει αυτά που δικαιούται και της αξίζουν.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Κηρύσσω την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2020!
Καλό Καρναβάλι!!!», τόνισε ο Δήμαρχος Πατρέων.
Λίγο πριν η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης – Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή χαιρέτισε το πλήθος του κόσμου αναφέροντας:
«Καλώς ήρθατε αγόρια και κορίτσια
Καλώς ήρθατε επισκέπτες μας.
Ξεκινά το Καρναβάλι μας για μια ακόμη φορά
Εδώ στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην κεντρική πλατεία της καρδιάς μας. Στην πλατεία αυτή που γελά, διασκεδάζει αλλά και διαμαρτύρεται όταν πρόκειται για το καλό της πόλης.
Καρναβάλι για την χαρά, για να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε την καθημερινότητα».
Προηγουμένως ο Τελάλης (γυναίκα για πρώτη φορά φέτος, στον ρόλο η Μαρία Αγουρίδη), που όλες αυτές τις μέρες έχει κλέψει τις εντυπώσεις, σε άτυπο ρόλο παρουσιαστή προσκάλεσε τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο της Κοινωφελούς με ευφάνταστες καρναβαλικές στιχοπλοκίες:
Για τον Δήμαρχο:
«Μα να κάποιον στην πόλη μας βλέπω απ΄ την Κοζάνη
Εμείς στην Πάτρα βράζουμε στο ίδιο το καζάνι
Ήρθε κι έγινε Δήμαρχος όλα να τα μοιράσει
Μα Καρναβάλι έχουμε και θα καλοπεράσει»
Για την Πρόεδρο:
«Ήρθε καινούρια πρόεδρος κι είναι απ΄ τη Μυτιλήνη
Κι αφού ο παππούς μου είναι απ΄ τη Χίο
Πάλι χαμός θα γίνει.
Όμως στην Πάτρα έδεσε
Την όμορφή της βάρκα
Και στη σκηνή θε να ανεβεί με την καινούρια βράκα».
Η Τελετή Έναρξης, προσαρμοσμένη στο φετινό θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού «Υπέρ, περί, ανά … κύκλο κάνω στη χαρά» είχε την υπογραφή του εικαστικού, μουσικού, αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών και μέλους του συγκροτήματος Deadbeat Escapement Ιωάννη Κοψίνη, o οποίος δημιούργησε το σενάριο και είχε την ευθύνη της. Ο κύκλος ως σύμβολο της ενότητας, της πληρότητας και της αιωνιότητας αλλά και ως αναπόσπαστο στοιχείο πολλών παραδοσιακών τελετουργιών έχει τη δική του θέση στο Καρναβάλι οπότε υπηρετήθηκε και στην ιδέα της φετινής Τελετής Έναρξης.
Από τις 8.30μμ ξεκίνησαν δυο πομπές μεταμφιεσμένων από διαφορετικά σημεία της πόλης. Η μια από την πλατεία Αγ. Γεωργίου που κατευθύνθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α΄ αποτελούμενη από τα πληρώματα του Κρυμμένου Θησαυρού και η άλλη από την πλατεία Τριών Συμμάχων και κατεύθυνση το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου. Οι δυο πομπές συναντήθηκαν. Ο βασικός ρυθμός που παιζόταν από τους κρουστούς άρχισε να δομείται και να εμπλουτίζεται και συνοδευόμενος από την μουσική Α΄ σκηνή θα αποτέλεσε το soundtrack μιας σύγχρονης χορογραφίας αφιερωμένης στον Διόνυσο.
Ο Τελάλης με τη θηλυκή του φετινή εκδοχή προετοίμαζε την παρουσία του Κρυμμένου Θησαυρού, του ιστορικού παιχνιδιού του Πατρινού Καρναβαλιού στην Τελετή Έναρξης:
«Κρυμμένος είναι ο θησαυρός
Και τρέχουν τα πληρώματα.
Συνέχεια όλοι τους καλούν
σε τρέλες και καμώματα.
Σακούλα φέρτε και κοντρόλ
και χίλια δυο ακαταλαβίστικα
Σέλφι πειράγματα και τρολ
μα όλα αυτά πού τα σκαρφίστηκαν;»
Η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ήρα Κουρή είχε δώσει το θέμα της για το 55ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού:
«Ρόδο είναι και γυρίζει, μέσ΄ της Πάτρας τα στενά
την Αποκριά θυμίζει με ασπρόμαυρη ματιά.
έχει νούμερο μεγάλο∙ είναι και μοναδικό
όποιος το ΄βρει θε να πάρει τον καλύτερο βαθμό».
Από την κεντρική σκηνή ο Αριστείδης Σταθόπουλος, εκπρόσωπος του πληρώματος 222 (περσινός νικητής του περσινού παιχνιδιού και φετινός συνδιοργανωτής με την Κοινωφελή του φετινού Παιχνιδιού) χαιρέτισε το πλήθος λέγοντας:
«Η Πάτρα είναι η μόνη πόλη στην οποία μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνεχίζουμε να λέμε Χρόνια Πολλά. Είναι η πόλη που γιορτάζουμε. Το 55ο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού άρχισε από χτες. Καλό Καρναβάλι, καλό Κυνήγι».
Μετά την επίσημη κήρυξη της έναρξης από τον Δήμαρχο Πατρέων ένα εντυπωσιακό projection 3d video mapping μεταμόρφωσε φαντασμαγορικά την πρόσοψη του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» αναδεικνύοντας τα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία του ιστορικού κτιρίου του Τσίλερ. Οι εικονικές εκρήξεις με τις οποίες ολοκληρώθηκε, συνοδεύτηκαν από τις πραγματικές εκρήξεις από κανόνια με κορδέλες σε έναν απόλυτο συγχρονισμό, που προκάλεσε το θαυμασμό και ένα εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά συνοδευόμενα από ένα εκρηκτικό μουσικό χαλί σε μουσική των Deadbeat Escapement και παραγωγή του Alek Olafsson. Aκολούθησε η ρίψη πυροτεχνημάτων που έδωσε μεγαλοπρέπεια και επιβλητική αίγλη στον πατραϊκό ουρανό, που έγινε από τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου το οποίο βρίσκεται στο ύψος του Αρχαίου Ωδείου.
Ακολούθησε ένα non stop party με μουσικές, χορευτικά, ακροβατικά, που εκτυλίσσονταν σε τρεις σκηνές και τη μια πυραμίδα μεγάλων διαστάσεων σε ένα τέταρτο σημείο της πλατείας. Το μουσικό πρόγραμμα είχε τη δομή ενός (χωρίς διακοπή) εορταστικού πάρτι με γνωστά κομμάτια της ντίσκο, φανκ, λάτιν, ροκ εν ρολ, ελληνικών αγαπημένων λαϊκών και έντεχνων τραγουδιών και καρναβαλικής μουσικής. Το κομμάτι αυτό ανέλαβε με εξαιρετική επιτυχία η εκρηκτική μπάντα Passepartout, που ξεσήκωσε τη νεολαία που χόρευε με αμείωτο ρυθμό στην πλατεία. Κατά την διάρκεια της συναυλίας παρουσιάστηκαν με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από την πάντα 6 χορογραφίες των χορογράφων Βίκυ Αγόρα και Luis Mentes, 1 χορογραφία της Μαρίας Σιολέ με την ομάδα Rising Flames και ακροβατικά της ομάδας των X-Saltibagos, ενώ στην τρίτη σκηνή Γ΄ που είχε τη μορφή πασαρέλας, οι θεατές απόλαυσαν κορυφαίες στιγμές παλαιότερων Καρναβαλιών μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων καρναβαλικών στολών του χθες από μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Οι στολές ανήκουν στο βεστιάριο της Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς και του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας, οι οποίες σχεδιάστηκαν για παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις του. Στo τέταρτo σημείο, στην πυραμίδα, ξεδιπλώθηκαν τα ακροβατικά από τους X-Saltibagos.
Στο ένα πέμπτο σημείο της πλατείας, σε μια πρωτότυπη και ολοκαίνουρια καρναβαλική κατασκευή, το κεφάλι της Βασίλισσας του Καρναβαλιού προβαλλόταν συνεχώς ένα βίντεο δημιουργώντας μία βίντεο εγκατάσταση, όπου το κεφάλι θα μεταμορφωνόταν συνεχώς μέσω της προβολής πάνω σε αυτό από μάσκες και πρόσωπα καρναβαλιστών από το αρχείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Στο τέλος του πρώτου μέρους της συναυλίας και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του κομματιού με τον τίτλο «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» πραγματοποιήθηκε και ο παραδοσιακός σοκολατοπόλεμος από τους εκπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατοπαίχτες» και «Σοκολατοβροχή», μέλη του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού, που γλύκανε τον κόσμο.
Ακολούθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η συναυλία των Passepartout, που συνέχισαν απτόητοι να διασκεδάζουν τον κόσμο που έμεινε έως πολύ αργά στην πλατεία ξεφαντώνοντας με την ψυχή του.
Η φετινή τελετή έναρξης χαρακτηρίστηκε από τη σφιχτοδεμένη ροή και τη συνεχή εναλλασσόμενη δράση χωρίς διακοπές με αποτέλεσμα να μην κουράσει, αντιθέτως κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον με τα ποικίλα θεάματα που ξεδιπλώνονταν σε διαφορετικά σημεία της πλατείας. Ήταν η πρώτη πράξη μιας μακριάς καρναβαλικής περιόδου, που ξύπνησε μνήμες, αλλά και που αφουγκράστηκε με εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο τους παλμούς του καρναβαλικού σήμερα, το οποίο θα μας προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και ανεπανάληπτες εκπλήξεις έως τη 1 Μαρτίου.
Το τεράστιο πλήθος που γέμισε την πλατεία, η δυναμική παρουσία της νεολαίας αλλά και η συνεργασία πολλών δυνάμεων του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού άφησαν μεγάλες υποσχέσεις για μια συναρπαστική συνέχεια. Η Πάτρα, που βασίστηκε στις δυνάμεις των ανθρώπων της, έδωσε τις καλύτερες εξετάσεις και μετέδωσε σε κάθε άκρη το πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χαρά της ζωής. Το μήνυμα αυτό που μόνο το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να δώσει με τη ζωντάνια και την εξωστρέφειά του.