Μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης οι νέες τεχνολογίες; Θα μπει άραγε ένα φρένο στις χρονοβόρες διαδικασίες κατάθεσης μιας έγκλισης; Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης ενός φακέλους δικογραφίας; Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα τέθηκαν επί τάπητος στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση παρέστη ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος δήλωσε ότι τη στιγμή που σε όλη όλη την Ευρώπη η ψηφιακή εποχή περνούσε στη λειτουργία και απονομή Δικαιοσύνης, η Ελλάδα, μη έχοντα εκμεταλλευτεί προγράμματα, έμπαινε σε βαθιά οικονομική κρίση.
«Δεν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε τους δικαστές. Χρειαζόμασταν ενδυνάμωση δικαστηρίων και με μνημονιακές διατάξεις αδυνατούσαμε να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και επεσήμανε ότι «στην Ιταλία υπήρχε ο εναλλακτικός τρόπος έκτισης ποινής πριν από 20 χρόνια και μπορούσες να λάβεις ηλεκτρονικά δικογραφία σου, για εμάς είναι άγνωστα ζητήματα αυτά». Σημείωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικό με ποιο τρόπο θα διασυνδεθούν οι υπηρεσίες στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια με ένα ουσιαστικό πρόγραμμα που θα λύνει τα χέρια υπαλλήλων και δικηγόρων. Υπαραμύνθηκε επίσης την δική του θητεία στο Υπουργείο, όπου είχε προβεί σε μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως η ποινική διαπραγμάτευση, όμως η νέα κυβέρνηση τα αντιμετώπισε με καχυποψία.
«Ο ποινικός κώδικας σαφώς παρουσίαζε προβλήματα, ωστόσο τα ζητήματα της ποινικής διαπραγμάτευσης είναι άγνωστη λέξη. Τις κατάπιαν οι μολότοφ» (αναφερόμενος σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις, για το εάν το συγκεκριμένο αδίκημα είναι κακούργημα ή όχι ).
Ο Γιώργος Τσίρης, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης ανέφερε ότι : «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα καινούργια μηνύματα και τις προκλήσεις και να εκσυγχρονιζόμαστε». Ο Αθανάσιος Ζούπας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ανέφερε ποιες είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εγκληματικότητας και που έχουμε πλέον οδηγηθεί.
«Φανταστείτε τι σήμαινε οικονομικό έγκλημα πριν 20 χρόνια. Τα οικονομικά εγκλήματα πολυσύνθετα στις μέρες μας. Καθίσταται αδύνατο να το παρακολουθήσεις με τις παραδοσιακές μεθόδους. Τι γίνεται με απονομή; Ζητάμε ταχεία και δίκαιη δίκη. Πρέπει να βρούμε έξυπνες και εφαρμόσιμες ιδέες» τόνισε. Και πρόσθεσε ότι « Τι γίνεται με την απονομή; Ζητάμε ταχεία και δίκαιη δίκη. Πρέπει να βρούμε έξυπνες και εφαρμόσιμες ιδέες».
Ο Ιάσονας Φωτήλας, δικηγόρος και βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, έκανε μια ευθεία αναφορά στο νόμο Παρασκευόπουλου, που κατά την δική του άποψη ήταν αποτυχημένος. Όπως είπε:
«Τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πισωγύρισμα σε κάποιες κομμάτια. Θεσπίστηκαν διατάξεις που προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά και οργή. Αναφέρομαι στο νόμο Παρασκευόπουλου. Ηταν νόμος που παραδεχόταν την αδυναμία του κράτους να λύσει ένα πρόβλημα. Προέβλεπε μαζικές απολύσειγς κρατουμένων με όρους ηλικιακούς και υγείας. Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Γινόταν απόλυση κρατουμένων χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, παρά μόνο με 67% αναπηρία. Δηλαδή ένας άνθρωπος με μπαΐ πας ή που του έχουν κόψει τρία δάκτυλα, σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται να εγκληματίσει ξανά; Δεν εξεταζόταν ξεχωριστά η κάθε περίπτωση».
Ο Χρήστος Δελδήμος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, είπε ότι: είναι αναγκαία η αναβάθμιση της πληροφορικής σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
« Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος παροχής υπηρεσίας», σημείωσε και στη συνέχεια ανέφερε μια σειρά από διατάξεις που κατά τον ίδιο θα επιταχύνουν τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης. Μια από αυτές είναι ο ηλεκτρονικός τρόπος κατάθεσης μιας δικογραφίας, προκειμένου να επιταχυνθεί σημαντικά η παρακολούθηση μιας υπόθεσης σε όλα τα στάδιά της.
Δείτε το video από την εκδήλωση