Το πόσο η τεχνολογία έχει καταφέρει να βοηθήσει σε καίριους τομείς της Γεωργίας αποτυπώθηκε στην εκδήλωση του Εργαστηρίου Βοτανικής Ζιζανιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Πατρών.Συντονίστρια ήταν η Λίτσα Λίοπα-Τσακαλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών και παρέστη επίσης ο Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην παρουσίασή της η κ . Λιόπα Τσακαλίδη παρουσίασε τεχνολογίες ευφυιούς γεωργίας οι οποίες στις ημέρες μας είναι επιτακτικό να χρησιμοποιούνται δεδομένου ότι ο αγρότης έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Αυτές είναι η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των υδάτων, η μείωση της καλλιεργήσιμης γης και η ασφάλεια των τροφίμων. Η ευφυής Γεωργία είναι μια σχετικά νέα έννοια, αναφέρεται στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με ταυτόχρονη εστίαση στην παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Επίσης βασίζεται στα καθήκοντα διαχείρισης στη γεωργική εκμετάλλευση και σε δεδομένα, ενισχυμένα από την ευαισθητοποίηση του πλαισίου και της κατάστασης, που ενεργοποιούνται από γεγονότα σε πραγματικό χρόνο.
Ο Xαράλαμπος Κασίμης παρουσίασε ποιες είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Γεωργίας και ποιες αλλαγές θα συντελεστούν το επόμενο διάστημα από την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η στρατηγική για την Ευρώπη το 2020 βασίζεται στο ότι η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι έξυπνη, βιώσιμη και συνεκτική. Για να γίνει αυτό θέτει πέντε φιλόδοξους στόχους για:
- Απασχόληση
- Καινοτομία
- Εκπαίδευση
- Μείωση της φτώχειας
- Κλίμα/ενέργεια
Συμπλήρωσε επίσης ότι ε συμφωνία με τα παραπάνω οι τρεις στόχοι της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη για την περίοδο 2014-2020 είναι:
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας
Η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και του κλίματος
Η χωρικά ισόρροπη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών
Η Αγγελική Καυγά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε ένα πρότυπο πρόγραμμα ανάπτυξης θερμοκηπίων με «ευφυή» τεχνολογία. Τα «ευφυή» θερμοκήπια προσφέρουν
προϊόντα ανταγωνιστικού κόστους και υψηλής ποιότητας. Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και προστασία του περιβάλλοντος και αποτελεί μια βέλτιστη αειφόρα πρακτική καλλιέργειας.
Για να γίνει αυτό όμως αρχή του ευφυούς θερμοκηπίου περιλαμβάνει:
Καινοτόμες τεχνολογίες (ΑΠΕ, Φωτοβολταικά τζάμια τεχνολογίας DSSC, Οργανικά φωτοβολταϊκά, Υπέρυθρη θέρμανση-IR, Υδροπονία-Αεροπονία)
Ψηφιακές τεχνολογίες (μηχανική εκμάθηση/νευρωνικά δίκτυα-deep learning, τεχνητή νοημοσύνη) για έλεγχο μικροκλίματος, λήψη αποφάσεων
Ολοκληρωμένες πρακτικές για εξοικονόμηση φυσικών πόρων (ενεργειακών και υδάτινων).
Εκείνο που προσκάλεσε αίσθηση ήταν η αναφορά της σε καινοτόμες δράσεις μέσα στα θερμοκήπια. Όπως ότι στα θερμοκήπια χρησιμοποιούνται κατάλληλα αεροσκάφη (multicopter) που επιτρέπουν την αιώρηση, βασική προϋπόθεση για την λήψη μετρήσεων.
Η πλοήγησή του βασίζεται σε open-source πλατφόρμες, οι οποίες προσφέρουν υψηλή ακρίβεια στην πτήση και βασίζονται σε αισθητήρες αδράνειας (IMU).
Είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες μέτρησης κλιματικών παραμέτρων (θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας του αέρα, ηλιακής ακτινοβολίας, CO2, πτητικών ουσιών). Επίσης διαθέτουν πολυφασματική RGB κάμερα για την καταγραφή της φασματικής εικόνας των φυτών, και την εκτίμηση της υδατικής και της θρεπτικής τους κατάστασης, όπως και η προσβολή τους από εχθρούς και ασθένειες.
Ο Παντελής Μπαρούχας, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε τις δράσεις του εργαστηρίου και τα άλματα που έχει κάνει μέχρι και σήμερα.
O Hρακλής Κασίμης εκ μέρους της Dataverse μίλησε για το πρόγραμμα Arethousa που εξασφαλίζει σημαντικά υδάτινους πόρους στη Γεωργία. Και αυτό γιατί η Γεωργία απορροφά το 80% της συνολικής κατανάλωσης νερού.
Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογιών αιχμής ώστε να βελτιστοποιηθεί η κατανάλωση νερού στις καλλιέργειες χρησιμοποιώντας μεθόδους και τεχνικές με τεχνικά και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ώστε το κόστος εφαρμογής και λειτουργίας συστημάτων ευφυούς γεωργίας να είναι βιώσιμο. Ο Σπύρος Θεοχάρης, οικονομολόγος, αναφέρθηκε στα άλματα που οφείλει να κάνει σήμερα η κτηνοτροφία προκειμένου να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική . Ειδικότερα αναφέρθηκε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης καταγραφής και βελτιστοποίησης της υγείας των ζώων, της ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας των τροφίμων ζωικής προέλευσης, με στόχο την εφαρμογή του στην παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ Καλαβρύτων (Κτηνοτροφικές μονάδες, παραγωγική διαδικασία, τελική διάθεση). Το σύστημα περιλαμβάνει:
Αισθητήρες
Διαχείρισης ζωικού κεφαλαίου.
Ποιότητας γάλακτος
Ελέγχου υγιεινής Μονάδας
Μεταφοράς
Δείτε το video από την εκδήλωση