του Παναγιώτη Γιαλένιου
Συνεχίζουμε στον Σ.Ε τη δημοσίευση απαντήσεων εκπροσώπων φορέων της περιοχής μας για το τι περιμένουν να γίνει σε αναπτυξιακό επίπεδο το 2020. Προβληματισμός και συγκρατημένη αισιοδοξία χαρακτηρίζει τις περισσότερες απαντήσεις, στοιχεία που θεωρούμε ότι αντανακλούν την πραγματικότητα όχι μόνο για την περιοχή μας, με τα ιδιαίτερα και σημαντικά προβλήματά της, ιδίως στις υποδομές της, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
Καίριες επισημάνσεις εκπροσώπων φορέων
Να σταθούμε αναλυτικότερα σε ορισμένες επισημάνσεις που θίγουν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος και αξίζουν να επισημανθούν περαιτέρω:
«Στην περιοχή μας η έλλειψη οργανωμένου στρατηγικού σχεδιασμού με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποτελεί ένα χρόνιο εμπόδιο. Την επόμενη ημέρα πρέπει να βρεθεί το πολιτικό πλαίσιο σύμπραξης της κεντρικής εξουσίας, των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προκύψει ένα συνολικό έργο με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πλάνο και καθορισμένα χρονοδιαγράμματα». Καίρια η επισήμανση της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ότι θέτει την στρατηγική προτεραιότητα για μια ελάχιστη συνεννόηση των εκπροσώπων της περιοχής σε ένα σχέδιο ανάπτυξής της, κάτι που θεωρούμε ότι είναι περισσότερο από ποτέ ώριμο για να γίνει πράξη αυτήν την περίοδο.
Ο χρόνος μάλιστα επείγει γιατί όπως τονίζει και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Βασίλης Αϊβαλής «το 2020 αποτελεί και το τελευταίο έτος ένταξης έργων και δημιουργίας αντίστοιχων νομικών δεσμεύσεων για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και με δεδομένο ότι υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών πόρων, μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από την μέγιστη εργαλειοποίηση του ΕΣΠΑ να δημιουργήσουμε προοπτική υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης στην περιοχή».
Παρόμοια και η διαπίστωση του Δημάρχου Καλαβρύτων και νέου προέδρου της ΠΕΔ Θανάση Παπαδόπουλου ότι τη ανάπτυξη στην περιοχή του « θα την καταφέρουμε εκμεταλλευόμενοι τόσο ευρωπαϊκά όσο και εθνικά προγράμματα. Με αυτά θα έρθει η αλλαγή».
Ο συντονισμός όμως όλων για να υπάρξουν αποτελέσματα προϋποθέτει και νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το γραφειοκρατικό τέρας γιατί έχει δίκιο ο εκπρόσωπος του δήμου Πατρέων Ανδρέας Αντωνόπουλος με αφορμή το έργο του Φλόκα για τα απορρίμματα ότι «Υπάρχουν όμως και δυσκολίες από το θεσμικό πλαίσιο διέπουν τους Δήμους. Για να εγκριθούν οι εργασίες στο Φλόκα ή για ανάπλαση της Ξερόλακκας χρειάστηκαν να περάσουν τρία χρόνια. Εάν δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα θα είχαμε κερδίσει πολλές ευκαιρίες».
Στην στρατηγικό προσανατολισμό για την ανάπτυξη της περιοχής είναι μεγάλης σημασίας οι επισημάνσεις εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων που θέτουν την προτεραιότητα για νέες παραγωγικές διαδικασίες. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Γιώργος Βαγενάς επισημαίνει ότι «υπάρχουν αναπτυξιακά εργαλεία, αρκεί να υπάρξει προσανατολισμός των νέων επιχειρηματιών και των νέων γενικότερα να στραφούν σε αυτές τις νέες παραγωγικές διαδικασίες για να γίνει κάτι παραγωγικό και να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα». Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς τονίζει ότι «θέλουμε νέα επιχειρηματικότητα και κυρίως τοπική νέα επιχειρηματικότητα που θα μείνουν στην Ελλάδα».
Στο ρόλο ενός έκαστου επικεντρώνει για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική ο πρόεδρος του ΕΕΣΠ Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος τονίζοντας ότι «Οι νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη νέα χρονιά πρέπει να δημιουργηθούν από εμάς. Σίγουρα δεν θα έρθουν από μόνες τους» ενώ ο πρόεδρος του ΒΑΤΤ διαπιστώνει ότι τα «τα χρηματοδοτικά εργαλεία πάντοτε υπάρχουν όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν και μπορούν να τα διαθέσουν προς όφελός της τοπικής κοινωνίας αλλά εξίσου σημαντικό ίσως και σημαντικότερο είναι να υπάρχουν φορείς που να τα διεκδικούν».
Ιδιαίτερα συγκρατημένος αισθανόμενος τον παλμό των μικρομεσαίων της περιοχής ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης τονίζει κόντρα στο κλιμα εφησυχασμού που η μετεκλογική συγκυρία δείχνει να προτρέπει τονίζει από την πλευρά του ότι «Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Η χώρα εμφανίζεται πτωχευμένη και δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Προσπάθειες γίνονται, όμως όλα δείχνουν ότι η αγορά δεν ξεκινάει. Υπάρχει ζήτημα. Χρειάζονται επενδύσεις, θέσεις εργασίας , να υπάρχει χρήμα στον κόσμο να καταναλώνει για να μπορέσουμε να πούμε ότι ανεβαίνουμε».
Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις για μια βασική υποδομή της περιοχής, το τρένο και τη σχέση με το λιμάνι και την εμπορική του προοπτική.Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:
Δεν υπάρχει καμία άλλη υποδομή που να τελειώνει μέσα στη χρονιά και φοβάμαι ότι με τους χειρισμούς που γίνονται μπορεί να χάσουμε και το τρένο. Με τη λογική ότι να μη γίνει έτσι όπως πρέπει να γίνει ή να γίνει μισό. Για να λέμε ότι το έργο ολοκληρώθηκε πρέπει το τρένο να μπει στο καινούργιο λιμάνι. Αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας με την Ηγουμενίτσα. Εάν καταλήξουμε να μη μπει το τρένο στο νέο λιμάνι, θα είναι επιβλαβές. Γιατί την επόμενη πενταετία επί της ουσίας δεν θα λειτουργεί το νέο λιμάνι της Πάτρας, αφού δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης.
Ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και η επισήμανση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών ότι «η δικηγορική ύλη συρρικνώνεται σημαντικά επειδή πολλοί συμπολίτες αδυνατούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη λόγω του υψηλού κόστους των παραβόλων».
Στο σημερινό «Σ.Ε» δημοσιεύουμε τις απόψεις για το τι περιμένουν για το 2020 οι δήμαρχοι ( όλοι νεοεκλεγέντες) της περιφέρειας της Αχαΐας. Στις πολύ ενδιαφέρουσες γενικότερες διαπιστώσεις τους να τονίσουμε εδώ την κοινή διαπίστωση ότι ορισμένα έντονα τοπικά προβλήματα εμποδίζουν καθοριστικά οποιαδήποτε άλλη στρατηγική επιλογή. Τέτοιο είναι η υδροδότηση όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς ενώ ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος τονίζει το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής.
Να κρατήσουμε καταλήγοντας το μήνυμα για την προοπτική για το νέο έτος μέσω του Σ.Ε του δημάρχου Ερυμάνθου ενός αγροτικού δήμου που βλέπει την ανάπτυξη μέσω της τόνωσης του πρωτογενούς τομέα:
«Στηρίζουμε την αισιοδοξία. Υπάρχει ένα διαφορετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας. Και με τις δικές μας προσπάθειες και από την Πολιτεία, που θα ρίξει τη ματιά της περισσότερο στην περιφέρεια, που το έχει ανάγκη, νομίζουμε ότι η αισιοδοξία μας θα έχει και βάσεις».