Ποια τα μηνύματα για τον δικηγορικό κλάδο το 2020; Όχι ιδιαίτερα αισιόδοξα, σύμφωνα με τον Θανάση Ζούπα, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Η δικηγορική ύλη συρρικνώνεται σημαντικά επειδή πολλοί συμπολίτες αδυνατούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη λόγω του υψηλού κόστους των παραβόλων.
Μιλώντας σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου σημειώνει ότι: «Ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος και επιβαρύνεται υπέρμετρα ο πολίτης γιατί επανέρχεται το δικαστικό ένσημο σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια επιπλέον επιβάρυνση για τους πολίτες και ένα εμπόδιο για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη».
Για το κατά πόσο ο ίδιος φοβάται το ενδεχόμενο περαιτέρω συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, τονίζει ότι : «Οπωσδήποτε θα υπάρξει, όταν υπάρχει μικρή αγοραστική δύναμη, καταλαβαίνετε ότι θα θεωρείται πολυτέλεια να βρει το δίκιο του κάποιος στα δικαστήρια. Το να έχεις πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, θα θεωρείται πλέον ακατόρθωτο από τη στιγμή που θα έχει προσκόμματα και εμπόδια». Τι χρειάζεται άραγε για να αλλάξει το κλίμα για τον δικηγορικό κλάδο; Ακολουθεί και αυτός τις γενικότερες κατευθύνσεις της κοινωνίας, η οποία ολοένα και περισσότερο περιορίζει τα έξοδά της;
«Για τον δικηγορικό κλάδο θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά. Ο δικηγορικός κλάδος ακολουθεί το γενικότερο πνεύμα της κοινωνίας. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη ευμάρεια στην κοινωνία για να υπάρξει ευμάρεια και σε εμάς. Συνεπώς η γενικότερη ανάπτυξη θα έχει οπωσδήποτε θετικό αντίκτυπο και στους δικηγόρους. Είναι απαραίτητοι οι δικηγόροι και θα είναι απαραίτητοι πάντα. Είναι ένα θέμα που ακολουθεί τη ρότα της κοινωνίας. Σημασία έχει να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα ο πολίτης. Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα και τίποτα άλλο. Στο βωμό της επιτάχυνσης, εάν βάλεις τέτοια προσκόμματα, οικονομικής φύσεως, θα συρρικνωθεί η δικηγορική ύλη και δεν θα υπάρχουν υποθέσεις . Θα υπάρχει κοινωνική ανισότητα γιατί στη Δικαιοσύνη θα καταφύγει ο οικονομικά εύρωστος και όχι άλλος».
Στο ερώτημα εάν έχουν συρρικνωθεί συγκεκριμένες υποθέσεις, η απάντηση είναι: «Οι υποθέσεις που έχουν μειωθεί σημαντικά είναι όταν αντίδικος είναι το Δημόσιο. Έχουν ανέβει πολύ τα παράβολα σε αυτές τις υποθέσεις και υπάρχει σοβαρό θέμα. Είναι σοβαρότερο εάν σκεφθεί κανείς ότι ο πολίτης είναι αντιμέτωπος με το Δημόσιο και δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα, γιατί το Δημόσιο δεν καταβάλει χρήματα και κυρώσεις. Φανταστείτε την περίπτωση ενός προστίμου σε έναν ιδιώτη. Δεν μπορεί να αδυνατεί ο πολίτης να καταφύγει στο Δικαστήριο για να το ακυρώσει επειδή θα πρέπει να βάλει και πάλι το χέρι στην τσέπη λόγω των υπέρμετρων παραβόλων»