Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες σε διάφορα πεδία εφαρμογής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων( ΙΝΒΙΣ) στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης – money show Πάτρας 2019. Ο Γιώργος Παπασταματίου , από τη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) , μίλησε για τα «Έξυπνα ενεργειακά αποδοτικά κτήρια στην ΠΔΕ»
Όπως ανέφερε οι μετρητές εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του έργου Εsmartcity σε 11 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΔΕ στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία., και στα τρία Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).
Οι μετρητές δίνουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της ενέργειας που καταναλώνεται και άμεσων ενεργειών νοικοκυρέματος για την εξοικονόμηση ενέργειας και με έμφαση στην ανθρώπινη συμπεριφορά να έχουμε ποσοστό εξοικονόμησης ως 10%, επεσήμανε ο κ. Παπασταματίου.
«Σε δεύτερο στάδιο θα μπορούμε να προβούμε σε επεμβάσεις χαμηλού κόστους, όπως συντήρηση των δικτύων μέτρα παρακολούθησης και στοχοθεσίας, απλά συστήματα ελέγχου, μόνωση των κτιρίων ώστε να φτάσουμε σε ποσοστό εξοικονόμησης 10 – 15%», πρόσθεσε.
Ο Αθανάσιος Καλογεράς, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ αναφέρθηκε στις πόλεις ως οικοσυστήματα καινοτομίας. Παρουσίασε την προσέγγιση του προγράμματος esmartcity, το οποίο μεταξύ άλλων «θεωρεί τις πόλεις οικοσυστήματα καινοτομίας και όχι απλώς τελικούς χρήστες του παραδείγματος των Έξυπνων Πόλεων, ενισχύει τη ζήτηση για εφαρμογές και υπηρεσίες Έξυπνης Πόλης μέσω πιλοτικών δοκιμών. Στο πλαίσιο αυτό «στο ΙΝΒΙΣ οργανώσαμε τον Ιούνιο – Ιούλιο 2019 ένα datathon για συνδημιουργία και καινοτομία σε ανοικτά δεδομένα, όπου εκτός από τα δεδομένα που παρήχθησαν από τις εγκαταστάσεις του Esmartcity τόσο στο ΙΝΒΙΣ όσο και στην Περιφέρεια, αξιοποιήσαμε δεδομένα δύο ακόμα έργων (GAIA, Sense.City). Στο datathon συμμετείχαν 7 εταιρείες και με στόχο να αξιοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να έχουν νέες υπηρεσίες και εφαρμογές».
Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας από την εταιρεία Meazon που κατασκευάζει «έξυπνους» μετρητές μίλησε για τους προγνωστικούς αλγόριθμους της ενεργειακής κατανάλωσης κτιρίων. «Δεν μπορείς να ελέγξεις κάτι που δεν μπορείς να το μετρήσεις. Αυτό που κάνουμε ως Μeason είναι να σχεδιάζουμε συστήματα τα οποία θα μας επιτρέψουν την ψηφιοποίηση της πληροφορίας. Θα την ανεβάσουμε στο cloud ή σε servers και στη συνέχεια, είτε σε real time είτε σε άλλο χρόνο, μπορούμε να εφαρμόσουμε τον αλγόριθμο και να καταλάβουμε τι γίνεται και έτσι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, ή βελτίωσης της κατάστασης των κτιρίων».
Ο Χρήστος Ξουρής , ιδρυτικό στέλεχος της εταιρείας Gaia Robotics παρουσίασε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής με βάση τις δράσεις της εταιρείας, οι οποίες εστιάζουν στη γεωργία ακριβείας, με τη χρήση drones και ειδικών πολυφασματικών αισθητήρων για τη χαρτογράφηση αγροτικών εκτάσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα και να βελτιώνεται η απόδοση της παραγωγής.
Ως πρώτο πυλώνα της Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε την πληροφορία και υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης στην ψηφιακή γεωργία για την αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι με τη χρήση αισθητήρων μαζεύουν 0.5 kb ανά φυτό ετησίως δηλαδή να έχουμε συγκεκριμένη πληροφορία για το τι κάνει κάθε φυτό, ενώ με την πολυφασματική απεικόνιση αυτή η πληροφορία πολλαπλασιάζεται. «Στόχος είναι να φτιάξουμε μια οργανωμένη πλατφόρμα, στην οποία να μπορούν να μπουν και οι αγρότες και οι γεωπόνοι, και να μπορούν να οργανώσουν την παραγωγή τους, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ώστε να μειώσουν τις απώλειες», ανέφερε και μίλησε για την πλατφόρμα της Gaia Robotics.
Το ευφυές σύστημα διαχείρισης ελαιώνων και υποστήριξης αγροτών για την αντιμετώπιση της βερτισιλλίωσης, με χρήση πολυφασματικών αισθητήρων και φασματοφωτομέτρων, παρουσίασε ο ερευνητής του ΙΝΒΙΣ Άρης Λάλος, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Myolive Grove Coach, από μια σύμπραξη φορέων. Η Βερτισιλλίωση, αποτελεί σήμερα τη σοβαρότερη απειλή για την ελαιοκαλλιέργεια με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς, ανέφερε.
«Στο πλαίσιο του έργου αναπτύσσουμε ένα ασύρματο προσωπικό σύστημα παρακολούθησης, με χρήση ψηφιακών τηλεσκοπικών απεικονίσεων ενώ χρησιμοποιούμε προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας και ανάλυσης πολυφασματικών εικόνων, με χρήση φασματοσκοπικών τεχνικών. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε στον αγρότη ένα σύστημα υποβοήθησης αποφάσεων για τον έγκυρο και έγκαιρο εντοπισμό της Βερτισιλλίωσης».
Ο Χρήστος Αλεξάκος, ερευνητής του ΙΝΒΙΣ , αναφέρθηκε στο διαδίκτυο των οχημάτων και την ασφάλεια αυτών και στην προσέγγιση του προγράμματος nIove, στο οποίο συμμετέχει το ΙΝΒΙΣ και στάθηκε στους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων στο διαδίκτυο οχημάτων που απειλούν την ασφάλεια.
Η Τεχνολογία φροντίζει το όχημα να έχει όλες τις πληροφορίες ώστε να επιβραδύνει έγκαιρα, να μην επιτρέπει επικίνδυνες κινήσεις και να ενημερώνει γρήγορα τον οδηγό και μια σειρά υπηρεσιών όπως το να βρίσκει το αυτοκίνητό του. Ωστόσο υπάρχει το πρόβλημα των κυβερνοεπιθέσεων που απειλούν την ασφάλειά μας.
«To INBΙΣ συμμετέχει στο έργο nIoVe το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας σε ένα δίκτυο οχημάτων . Είναι ευρωπαϊκό έργο και συμμετέχουν πολλές χώρες και φορείς . To ΙοV είναι πολύπλοκο σύστημα γι αυτό και το nIoV δεν προσπαθεί να φτιάξει απλώς μια λίστα εργαλείων που αντιμετωπίζουν τις κυβερνοεπιθέσεις. Βλέπει το ΙοV σαν ένα σύστημα που διαλειτουργεί και ή λειτουργεί κανονικά ή λειτουργεί λάθος. Προσπαθεί να καταλάβει τη συμπεριφορά του μέσα από έξυπνους αλγορίθμους και να εντοπίσει τυχόν ύποπτες συμπεριφορές».
Tην εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του ΙΝΒΙΣ Δημήτρης Σερπάνος.
Δείτε το video από την εκδήλωση