Όπως παλαιότερα στην περίπτωση με τις τρελές αγελάδες αλλά και τη νόσο των πτηνών, έτσι και τώρα με τον (κατά Μπαμπινιώτη) κορωνοιό τα ΜΜΕ και ιδίως τα τηλεοπτικά ξεσαλώνουν.
Ενδεικτικά τα ρεπορτάζ από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου σε ζωντανή μετάδοση κεντρικός παρουσιαστής πρωινής εκπομπής υψηλής θεαματικότητας προέτρεπε τον επιτόπου ρεπόρτερ να «κυνηγά» ταλαιπωρημένους από πολύωρα ταξίδια άρτι αφιχθέντες από την Κίνα επιβάτες (που δεν ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν όπως σχολίαζε) για να απαντήσουν αν (κατ’ ουσίαν) έχουν τον ιό ή όχι.
Η εξέταση σε ζωντανή μετάδοση αν είναι δυνατόν και δυσφορία προς τον ταλαίπωρο ρεπόρτερ αν του ξέφευγε και κάποιος διερχόμενος Κινέζος από την «εξέταση».
Φυσικά, όπως οι ειδικοί επιστήμονες αξιολογούν, η εξάπλωση του ιού είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρέπει και ως χώρα να αδρανήσουμε.
Πλην όμως άλλο η εξάπλωση του ιού και άλλο του πανικού , κάτι στο οποίο αρέσκονται ορισμενα ΜΜΕ και «εκπομπάρχες» θεωρώντας ότι έτσι επιβεβαιώνουν την παρεμβατική τους ισχύ.
Το φαινόμενο βεβαίως συνηθισμένο και όχι και τόσο γραφικό όταν μαζί με τον πανικό που πολλές φορές ενισχύει στην κοινωνία στρώνει το έδαφος και για εξυπηρέτηση διαφόρων οικονομικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας.
Έναντι όλων αυτών χρειάζεται αντίσταση από την κοινωνία . Οι πολίτες ας μην έχουν «μνήμη χρυσόψαρου» πλέον αφού τις ίδιες συμπεριφορές τις έχουν ζήσει πολλές φορές με παρόμοιες αιτίες.
Αλλά και οι ειδικοί επιστήμονες ας μην ενδίδουν δια της επιστημονικής τους εγκυρότητας στον πειρασμό της ολιγόλεπτης δημοσιότητας και ας μην διαθέτουν τη γνώση τους ανεξέλεγκτα.
Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι ας μην ακολουθούν τα κατά καιρούς αρνητικά παραδείγματα των διαφόρων (όχι φυσικά όλων) σεισμολόγων ή μετεωρολόγων.
Από την άλλη η πολιτεία είναι καλό να ανησυχεί δημιουργικά προ του κάθε φορά κινδύνου και ειδικά και σε αυτήν την περίπτωση του ιού.
Όχι χάρη της δημοσιότητας αλλά με σκοπό την έγκαιρη οργάνωση και κινητοποίηση των αρμόδιων δομών σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η πρόληψη είναι το ζητούμενο κάθε φορά και ο κάθε υπεύθυνος αυτών των δομών να είναι στη θέση του την ώρα που χρειάζεται (και όχι βεβαίως σε κάποιο τηλεοπτικό στασίδι).
Φυσικά ο ρόλος της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών είναι σημαντικός και ευτυχώς και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα και στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο.
Η πρόσφατη άσκηση ετοιμότητας για τον Κορωνοιό που έγινε στο ΠΓΝΠ (ως νοσοκομείο αναφοράς) και σε αλλά νοσοκομεία της χώρας είναι χρήσιμη και ελπίζουμε να έχει διάρκεια για όσο χρειάζεται.
Οι πολίτες ας φιλτράρουν πλέον, με την εμπειρία των προηγούμενων αντίστοιχων περιπτώσεων, που θα πρέπει να απευθύνονται αν χρειαστεί και από θα ενημερώνονται με εγκυρότητα για ότι θέλουν να ξέρουν προληπτικά.
«Απόψεις» της εφ. Σύμβουλος Επιχειρήσεων» 31/1/2020