Το μήνυμα ότι η Πάτρα μπορεί να διοργανώσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις δόθηκε μέσα από την εκδήλωση της επιτροπής II Mεσογειακών Παράκτιων Αγώνων , στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης, το πρωί της Kυριακής, στον «Αστέρα». Ο Ηλίας Δαλαϊνας, Διευθύνων Σύμβουλος των Αγώνων, παρουσίασε όλο το χρονικό της διεκδίκησης της συγκεκριμένης οργάνωσης, εκφράζοντας παράλληλα τις ενστάσεις του για το αρχικό πλάνο που είχε καταστρωθεί.
Υποστήριξε ότι από τους αγώνες προηγήθηκαν 340 και πλέον ημέρες απραξίας και επί της ουσίας ότι ο χρόνος προετοιμασίας ήταν μόλις 6 μήνες. Τοποθετήθηκαν τέσσερις Διοικήσεις (Οργανωτικής/Εκτελεστικής Επιτροπής) , δύο Project Managers, έγιναν τρεις εκλογικές διαδικασίες και ένα master plan που εξ αρχής δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ζησιμάτος, μέλος της Επιτροπής, εξήγησε πόσο γρήγορα έγινε η διοργάνωση αφού μέσα σε 25 ημέρες ουσιαστικά στήθηκαν οι εγκαταστάσεις στην παραλιακή πλευρά της Πάτρας, κάτι που κατά τον ίδιο αποτελούσε πραγματικό άθλο. Οι κατασκευές ήταν χαμηλού κόστους, είχαν ως επίκεντρο της αξιοποίηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, αφορούσαν αθλήματα διαφορετικά από όσα έχουμε συνηθίσει και απευθύνονταν σε αγώνες που διέθεταν ειδικό ύφος.
Ο Αριστείδης Ασημακόπουλος, μέλος και αυτός της Οργανωτικής Επιτροπής, μέσα από τη μελέτη του μίλησε και αυτός για τις ειδικές προϋποθέσεις που απαιτούσαν οι συγκεκριμένοι αγώνες. Σημαντική παράμετρος αποτελλούν οι εξής υποδομές: των μεταφορών (αστικές & περιφερειακές), φιλοξενίας (αστικές ή/και περιφερειακές), υγείας (αστικές), υποδομές αστικού ιστού (αναφορά στα χαρακτηριστικά της πόλης) , αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ο Μιχάλης Κουρέτας, μέλος της επιτροπής, είπε ότι όλα στους συγκεκριμένους αγώνες κύλησαν κατ’ ευχήν, αφού δεν διαπιστώθηκε κανένα παρατράγουδο. Επεσήμανε οτι σε τέτοιες διοργανώσεις σημαντικό ρόλο έχουν τέσσερις παράγοντες: η διαμονή, η διατροφή, η μεταφορά αθλητών και συνοδών και η ασφάλεια. Σε όλα αυτά η Πάτρα, κατά τον κ. Κουρέτα, τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο, παρότι, όπως υποστήριξε υπήρξε ένα κύμα εσωστρέφειας.
Ο Γιώργος Ρόδης, γραμματέας Οργανωτικής Επιτροπής, ανέφερε πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των 1120 εθελοντών στη συγκεκριμένη διοργάνωση στην οποία σε οργανωτικό επίπεδο, εκτός εθελοντισμού, χρειάστηκαν 268 άτομα
«Όλα αυτά άφησαν μια εμπειρία ομαδικής εργασίας που μπορεί να βοηθήσει το μέλλον της πόλης μας» σημείωσε. Και συμπλήρωσε ότι «η Πάτρα και η Περιφέρεια μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στο κάδρο. Οι παράκτιοι άφησαν ένα κύμα εθελοντισμού. Άφησαν εμπειρία ομαδικής εργασίας που μπορεί να βοηθήσει το μέλλον της πόλης μας».
Ο Νίκος Παπαδημάτος, Πρόεδρος της επιτροπής, είπε ότι δεν είναι η ώρα στο μέλλον αναμένεται να γίνει ο απολογισμός, καταγράφοντας τα θετικά και τα αρνητικά της διοργάνωσης. «Υποδομές έχουμε, μένει να τις αναβαθμίσουμε και να τις συντηρήσουμε. Και η Πάτρα μπορεί να διεκδικήσει μεγάλες διοργανώσεις. Μπορούμε σε αυτή την πόλη να διαμορφώσουμε συνθήκες ώστε να αποτελέσει πανελλαδικά έναν τόπο διεξαγωγής διάφορων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων. Διοργανώσεις που να αρχίζουν και να τελειώνουν στην πόλη μας».
Ο Τάκης Πετρόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων, έδωσε μια διαφορετική εικόνα στην παρέμβασή του στην εκδήλωση. Υποστήριξε οτι η πόλη μας δεν διαθέτει υποδομές και ότι για να τις αποκτήσει απαιτούνται 120 εκατομμύρια ευρώ. «Έχουμε συγκεκριμένη μελέτη για το τι πρέπει να γίνει σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Για να καταλάβουμε το Παμπελοποννησιακό, όταν κτίστηκε το 2003, κόστισε 55 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα θα στοίχιζε 70 με 80 εκατομμύρια». Και συνεχίζοντας εξέφρασε το παράπονο ότι ούτε καν οι εξέδρες δεν δόθηκαν δωρεάν στην Πάτρα, η οποία είχε ανάγκη από ένα ανοικτού τύπου θέατρο. Ο κ. Αυγενάκης και η ΝΔ όφειλαν να κάνουν αυτό το δώρο στην πόλη», ανέφερε. Σε σχέση με το master plan της διοργάνωσης, υποστήριξε ότι «ήταν ρεαλιστικότατο και οτι αντιρεαλιστικό το κατέστησε η ασυνέπεια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης.
Δείτε το video από την εκδήλωση