Σκεπτικός για το μέλλον του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατά πόσο θα καταφέρουν να επιβιώσουν στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, εμφανίζεται ο Παναγιώτης Σκέντζος, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Η χώρα εμφανίζεται πτωχευμένη και δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια στιγμή στην άλλη. Προσπάθειες γίνονται, όμως όλα δείχνουν ότι η αγορά δεν ξεκινάει. Υπάρχει ζήτημα. Χρειάζονται επενδύσεις, θέσεις εργασίας , να υπάρχει χρήμα στον κόσμο να καταναλώνει για να μπορέσουμε να πούμε ότι ανεβαίνουμε» επισημαίνει ο κ. Σκέντζος. Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι : « Προσπάθειες δεν γίνονται. Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. Το καλοκαίρι παραδοσιακά υπήρχε καθίζηση, όμως επίσης παραδοσιακά μετά το καλοκαίρι ερχόταν και μια ισορροπία στην αγορά. Φέτος αυτή η ισορροπία δεν ήρθε ποτέ και τα πράγματα παρέμειναν σταματημένα. Είναι ένα κριτήριο για του πως τα πάει η αγορά. Δυστυχώς πρόσφατα υπέστη 20% καθίζηση. Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε».
Κάνοντας έναν απολογισμό της υπάρχουσας κατάστασης αναφέρει ότι : «Είναι λάθος η οικονομία της χώρας γιατί δεν υπάρχει βιοτεχνία, δεν υπάρχει παραγωγή, δεν γίνονται εξαγωγές προϊόντων. Όλα τα εισαγόμενα που αγοράζονται αυτό γίνεται με δανεικά λεφτά. Το ίδιο μοτίβο ακολουθούμε μέχρι στιγμής».
Σε σχέση με την προοπτική ανάπτυξης γενικότερα, τονίζει ότι:
«Δύσκολο ακόμη να έρθει ανάπτυξη. Δεν γίνονται όλα με τη μια και δεν αποδίδουν αμέσως. Πρέπει να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να παράξουν προϊόντα, πρέπει να γίνει εξαγωγή και να μειωθεί η εισαγωγή. Όμως κάποτε πρέπει και να ξεκινήσουμε».
Στο ερώτημα εάν υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, ο κ. Σκέντζος αναφέρει ότι: «Δεν υπάρχουν εργαλεία γιατί τις τράπεζες, ακόμα τις χρηματοδοτεί το κράτος. Για τι εργαλεία συζητάμε;Το να πάρει μια επιχείρηση 5000 και 10.000 ευρώ δεν λέει τίποτα. Χρειάζονται πολλά χρήματα για προσλήψεις και επενδύσεις. Τα προγράμματα που βγαίνουν είναι μικρά, όχι όμως στην κατεύθυνση των επενδύσεων. Είναι για να μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις μέσα από κάποιες αλλαγές. Δεν είναι προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Όλοι είναι κουμπωμένοι και περιμένουν. Πάρτε για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα, που είναι για να τονώσει την αγορά για κάποιο διάστημα. Ζητούμενο είναι να κτυπηθεί η ανεργία και να μπει σε μια κανονικότητα η χώρα. Δεν είμαστε σε κανονικότητα. Το να δίνεις βοηθήματα δεν βοηθάει την ανάπτυξη. Απλά τονώνεται η αγορά για δέκα ημέρες».
Μάλιστα προχωράει σε μια ακόμη επισήμανση ότι: « Φθάσαμε σε σημείο να δουλεύει η Πάτρα μόνο όταν πληρώνονται οι συνταξιούχοι, δηλαδή τρεις με τέσσερις ημέρες. Μετά τελείωσε! Δεν είναι ανάπτυξη να περιμένει η πόλη να λειτουργήσει από τους φοιτητές και μερικά…μπαράκια».