Έξυπνες λύσεις για το περιβάλλον παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης.
Διακεκριμένοι καθηγητές παρουσίασαν το μοντέλο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, την αξιοποίηση των παραπροϊόντων και την ανάγκη της κυκλικής οικονομίας που εκμηδενίζει σχεδόν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και την χρήση των δορυφορικών συστημάτων για την επεξεργασία δεδομένων που αφορούν στις πυρκαγιές.
Από την εθελοντική στην ανταποδοτική ανακύκλωση
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Περιβάλλοντος, του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε πως η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων και έως το 2025 το ποσοστό πρέπει να φθάσει το 55%, το οποίο όπως εκτίμησε είναι μάλλον πρακτικώς αδύνατον. Απέδωσε τα χαμηλά ποσοστά σε έλλειμμα πολιτικής και επεσήμανε πως το υφιστάμενο σύστημα «εθελοντικής ανακύκλωσης» δεν δύναται να αυτοσυντηρηθεί και πρέπει να αντικατασταθεί από το σύστημα «ανταποδοτικής ανακύκλωσης», το οποίο δύναται να αυτοσυντηρηθεί.
Μάλιστα, όπως είπε το σύστημα «ανταποδοτικής ανακύκλωσης» υποστηρίζεται από το Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
«Με τις ποικίλες δράσεις, έξυπνες, καινοτόμες και περιβαλλοντικά φιλικές που αναλαμβάνει η ανταποδοτική ανακύκλωση, διαμορφώνει την περιβαλλοντική συνείδηση και κοινωνική ευθύνη, ενώ αναπτύσσει ευαισθησία, εθελοντισμό και φιλανθρωπία στους δημότες», υποστήριξε και παρουσίασε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία, έξυπνα και καινοτόμα συστήματα, όπως το Σύστημα ανταπόδοσης – Payback (επιστρέφεται μέρος του αντιτίμου που πληρώθηκε κατά την αγορά μπουκαλιού), Pay as you throw (ο δημότης ή η επιχείρηση χρεώνεται με βάση το ποσοστό των αποβλήτων που απορρίπτει, ενώ ανταμείβεται όταν ανακυκλώνει ή επαναχρησιμοποιεί), κ.α.
Αξιοποίηση παραπροϊόντων
Από την πλευρά του, ο Βίκτωρας Στιβανάκης Λέκτορας στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών παρουσίασε τις προσπάθειες αξιοποίησης των παραπροϊόντων της κυκλικής οικονομίας, λέγοντας πως πρέπει να αποκτήσουμε πλανητική συνείδηση.
Όπως ανέφερε, σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα οτιδήποτε παράγεται εκτός του κυρίου προϊόντος θεωρείται παραπροϊόν και μέχρι τη δεκαετία του ’80 ονομάζονταν απόβλητα. Ωστόσο, μετά και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι επιστήμονες για την αξιοποίησή τους αποδείχτηκε ότι τα παραπροϊόντα έχουν όλο και μεγαλύτερη αξία, καθώς απ’ αυτά προκύπτουν: ενέργεια, χρήσιμες πρώτες ύλες και εν τέλει οικονομική αξία.
Έφερε ως παράδειγμα το κέρδος από την αξιοποίηση ενεργειακών παραπροϊόντων που σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής: Οικονομικό όφελος Τσιμεντοβιομηχανίας : 1,5 εκ ευρώ το χρόνο, Οικονομικό όφελος για την ΔΕΗ: 1 εκ. ευρώ το χρόνο, Κατασκευή Φίλτρων, Απορρύπανση κοιλάδας Μεγαλόπολης.
Ακόμη, ο κ. Στιβανάκης παρουσίασε το μοντέλο για την μετάβαση από την γραμμική στην κυκλική οικονομία, που όπως τόνισε απαιτεί συγκεκριμένη ιεραρχία στην χρήση παραπροϊόντων και έφερε ως παράδειγμα την κατανάλωση χαρτιού από τους μαθητές. Όπως είπε, κάθε μαθητής καταναλώνει 150 με 200 κιλά χαρτί τον χρόνο με αποτέλεσμα να του «αντιστοιχούν» πέντε έως οκτώ δέντρα!
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις Πυρκαγιές
Τέλος, ο Νίκος Κούτσιας αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές και πώς μπορούν οι τεχνολογίες να αποτρέψουν την εκδήλωσή τους. Ο κ. Κούτσιας κάνοντας μια αναδρομή σε στοιχεία του παρελθόντος για τις πυρκαγιές, ανέφερε πως υπάρχει σαφής επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα χαρακτηριστικά του καθεστώτος πυρκαγιάς κατά τον περασμένο αιώνα, ενώ ανέφερε ότι η βροχόπτωση μερικές φορές ευνοεί κι άλλες αποθαρρύνει την πρόκλησή τους, όπως επίσης, και ότι η κοινωνική συνιστώσα επηρεάζει σημαντικά.
Κλείνοντας την ομιλία του , τόνισε πως «τ περιβάλλον μπορεί να μεταφερθεί στον υπολογιστή και να μελετηθεί. Δεδομένα και μέσα επεξεργασίας υπάρχουν διαθέσιμα με σχετικά μικρό ή και μηδαμινό κόστος. Για τα θέματα των δασικών πυρκαγιών έχουμε μάθει πολλά, όμως απομένει να μάθουμε ακόμη περισσότερα».
Την εκδήλωση συντόνισαν ο Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Χαριτάντης και ο Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, Γρηγόρης Κουτρόπουλος.
Δείτε το video από την εκδήλωση