Τα άλματα και οι εφαρμογές της έξυπνης τεχνολογίας καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι δύο πρόεδροι των τμημάτων, Σταύρος Κουμπιάς και Ευστράτιος Γαλλόπουλος, αντίστοιχα, μίλησαν για τα επιτεύγματα και τους στόχους που έχουν επιτευχθεί μέσω της εξέλιξης της τεχνολογίας.
Στις παρουσιάσεις που ακολούθησαν Σπύρος Δενάζης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για το «τεχνολογικό τσουνάμι» που αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Το 2021 αναμένονται 8.3 δισεκατομμύρια κινητές συσκευές και 3.3 δισεκατομμύρια Μ2Μ συνδέσεις. Οι εφαρμογές είναι πολλές, όπως για παράδειγμα σε GPS αυτοκινήτων, συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού πόρων (logistics), ανίχνευση ζωτικών σημείων ασθενών (health monitoring) κ.α.
Ο καθηγητής Κυριάκος Σγάρμπας από την Ομάδα Τεχνητής Νοημοσύνης
Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & ΤΥ του Πανεπιστημίου Πατρών, ανάδειξε τα συστήματα αυτοματοποιημένης συνομιλίας.
Ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί φωνητική ταυτοποίηση, προεπεξεργασία, εξαγωγή παραμέτρων, μοντέλο γλώσσας, αναγνώριση ομιλίας και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων. Εν συνεχεία κατέδειξε πόσα στάδια απαιτούνται για την κατανόηση του νοήματος από έναν υπολογιστή. Αυτό περιλαμβάνει το επίπεδο γλωσσικής ανάλυσης που είναι το φωνολογικό επίπεδο, μορφολογικό επίπεδο, λεξιλογικό επίπεδο, γραμματικό επίπεδο, συντακτικό επίπεδο, σημασιολογικό επίπεδο, πραγματολογικό επίπεδο, διαλογικό επίπεδο.
Ο Κωνσταντίνος Μπερμπερίδης, καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας για την έξυπνη διαχείριση κρίσιμων υποδομών και περιβάλλοντος, σημείωσε ότι: πάνω από 800 δασικές πυρκαγιές κατά το έτος 2014 που σημειώθηκαν στη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου κατέληξαν σε ανθρώπινα θύματα. Σημειώθηκε καταστροφή 20000 δασικών εκταρίων από τα οποία το 25% άνηκε σε περιοχή Natura και υπήρξε μεγάλη καταστροφή υποδομών.
Επίσης σημειώθηκε μεγάλη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το δάσος της Στροφιλιάς που βρίσκεται στη δυτική Πελοπόννησο και καλύπτει έκταση 2200 εκταρίων.
Το σύστημα λειτουργεί ως εξής : μέσω εντοπισμού καπνού-φωτιάς από στατική κάμερα, αποστολή Drone στις συντεταγμένες συναγερμού για επιβεβαίωση ή απόρριψη του συναγερμού. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης, αποστολή του συναγερμού στην Πυροσβεστική.
Ο καθηγητής Σωτήρης Νικολετσέας, από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για τις έξυπνες εφαρμογές του Internet of Things (ΙοΤ) σε Υγεία, Μεταφορές και Βιομηχανία.
Σε αυτή την περίπτωση τα δίκτυα Αισθητήρων (Sensor Networks) είναι μικρού μεγέθους υπολογιστικοί κόμβοι περιορισμένων δυνατοτήτων/χαμηλού κόστους.
Διαθέτουν ποικιλία αισθητήρων (θερμοκρασίας, υγρασίας,
φωτεινότητας, κίνησης κλπ.), ασύρματη επικοινωνία, περιορισμένη ενέργεια
(μπαταρία). Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα τόνισε ότι ο βάση στατιστικών στοιχείων ο μέσος άνθρωπος είναι πλέον συνδεδεμένος παντού και πάντα. Μπορεί να επικοινωνεί, να ανταλλάσσει πληροφορίες, να εκφράζει γνώμες και προτιμήσεις
Αλλάζει το μοντέλο των διαπροσωπικών σχέσεων (πχ κοινωνικά δίκτυα) αλλά και ο
τρόπος αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Μάλιστα τα νέα οικονομικά μοντέλα βασίζονται στην κλιμάκωση της δικτύωσης (network effect). Τόνισε επίσης ποια είναι η δύναμη του πλήθους μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον (CrowdSourcing).
Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί ο Βαγγέλης Καραθάνος, φοιτητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο οποίος είναι στους 30 πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη, ηλικίας κάτω των 30 ετών, σύμφωνα με το Forbes. Δεν μπόρεσε να παραστεί και την παρουσίασή του την έκανε ο κ. Κουμπιάς.
Η παρουσίαση αφορούσε την εταιρεία Geabit, μίας Ελληνικής Start-up και διαφάνηκε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Internet of Things τίθενται στην υπηρεσία της Έξυπνης Γεωργίας του Μέλλοντος.
Ειδικότερα στην παρουσίαση διαπιστώθηκαν ποια είναι τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας σήμερα :
καταγράφεται απώλεια 20 με 40% στην παγκόσμια σοδειά λόγω ασθενειών. Το παραπάνω ή το λιγότερο πότισμα προκαλεί πρόβλημα στη σοδειά. Ο καιρός επίσης οφείλεται σε ποσοστό 90% για απώλεια της σοδειάς. Παράλληλα το 20% των καρπών σαπίζει κατά την αποθήκευση. Η Geabit τα επιλύει όλα αυτά με την χρήση ειδικών αισθητήρων που τοποθετούνται στο χωράφι και τα δεδομένα μεταφέρονται στο κινητό του αγρότη.
Δείτε το video από την εκδήλωση