Η έρευνα, η καινοτομία και η ανάπτυξη αναλύθηκε στην ιδιαίτερα πλούσια από άποψη πληροφόρησης εκδήλωση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο 22ο Forum Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Τμήματος, Δημήτρης Βαγενάς, με υπερηφάνεια παρουσίασε τα όσα έχει καταφέρει το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο απαριθμεί 150 δημοσιεύσεις το χρόνο ενώ σημαντική βοήθεια αναμένεται να του δοθεί με τη διαδικασία των χορηγιών.
Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα, κυρίως λόγω της αθρόας αποχώρησης καθηγητών, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης, καθώς λειτουργεί μόνο με 83.000 ευρώ το χρόνο, που δεν επαρκεί για την ανάπτυξή του.
« Για να αγοράσουμε ένα στυλό πρέπει να κάνουμε διεθνή διαγωνισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Kαι συμπλήρωσε πόσες προσπάθειες έχουν γίνει από την πλευρά του Τμήματος για να ανέβει το επίπεδο των φοιτητών. Δεν παρέλειψε, πάντως, να αναφερθεί και στο ρόλο που έχει το Τμήμα σε κοινωνικό επίπεδο, μιας και για καίρια ζητήματα ζητείται η άποψή του.
Ο Δημήτρης Ματαράς, Κοσμήτορας Πολυτεχνκής Σχολής, κατέδειξε ποια είναι μέχρι σήμερα η κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο Τμήμα.
«Το ζητούμενο είναι να βγούμε από την αίθουσα και να μαθαίνουμε με διαφορετικό τρόπο. Επίσης το ζητούμενο δεν είναι πόσο μένουν φοιτητές στα πανεπιστήμια αλλά τι κάνουν εκεί. Θα τολμήσω να πω ότι ελευθεριακό μοντέλο φοιτητή και ελεύθερη εισαγωγή δεν πάνε μαζί» ανέφερε. Και συνεχίζοντας είπε ότι στόχος του συγκεκριμένου τμήματος είναι οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τον κύκλο μαθημάτων του κάθε έτους για να πάνε στο επόμενο. Κάνοντας, επίσης, μια αυτοκριτική, παραδέχτηκε ότι για τον πανεπιστημιακό καθηγητή επίσης δεν υπάρχουν εσωτερικά φίλτρα ελέγχου, σε αντίθεση με άλλα Πανεπιστήμια παγκοσμίως όπου έχει θεσμοθετηθεί ένα εσωτερικό πλαίσιο ελέγχου.
Ο καθηγητής του τμήματος Σπύρος Πανδής και αυτός από τη σειρά του μίλησε για τους πυλώνες που στηρίζουν το συγκεκριμένο τμήμα, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η κοινωνική προσφορά.
«Στον τομέα της Χημικής Μηχανικής πανελλαδικά είμαστε πρωτοπόροι ως χώρα. Ο δεύτερος τομέας που ξεχωρίζουμε είναι αυτός της ογκολογίας».
Ο Ξενοφώντας Βερύκιος μίλησε γενικότερα για την ανάπτυξη, βασισμένη σε καινοτομίες που προήλθαν από την ερευνητική δραστηριότητα.
Σημείωσε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της ερευνητικής δραστηριότητας -παραγωγής και υποδομής και του αριθμού και της επιτυχίας εταιριών start-up υψηλής τεχνολογίας (έντασης γνώσης). Για την ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα είπε οτι εξυπηρετεί κυρίως την μεγάλη Ευρωπαϊκή βιομηχανία λόγω των προτεραιοτήτων της Ε.Ε. και των κριτηρίων αξιολόγησης των ερευνητικών προτάσεων. Και συμπλήρωσε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που η έρευνα είναι υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστική συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή και διεθνή έρευνα λόγω της ύπαρξης σημαντικών πυρήνων αριστείας.
Τα χαρακτηριστικά της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Βερύκιο, είναι τα εξής: Είναι μικρή σε απόλυτα αλλά και σχετικά μεγέθη, διότι τα δαπανώμενα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 0,8% έναντι 2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός δημοσιεύσεων ανά ερευνητή είναι 0,5 έναντι 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι μόλις το 0,1% του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Εξήγησε επίσης ότι η έρευνα στη χώρα μας είναι αποσπασματική και ασυνεχής λόγω της φύσεως και της δομής των χρηματοδοτικών μηχανισμών και λόγω της έλλειψης εθνικής στρατηγικής και εθνικών ή «ιδρυματικών» στόχων.
Επίσης είναι περιορισμένης κλίμακας λόγω της μη-ύπαρξης πυρήνων που να διαθέτουν κρίσιμη μάζα ερευνητών και πόρων , κάτι που απαιτεί συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων και εργαστηρίων με κοινό στόχο.
Ακολούθησε και δεύτερη εκδήλωση όπου εκπρόσωποι εταιρειών αναφέρθηκαν στο προφίλ της εταιρείας τους και ήρθαν σε επαφή με φοιτητές που επιθυμούσαν να κάνουν την πρακτική τους σε αυτές.
Εκεί δόθηκε η δυνατότητες σε τοπικές βιομηχανίες να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους και τα προβλήματα-προκλήσεις που αντιμετωπίζουν , να πάρουν συνεντεύξεις από επιλεγμένους απόφοιτους ή μελλοντικούς χημικούς μηχανικούς και να προσφέρουν στοχευμένες πρακτικές ασκήσεις, διπλωματικές εργασίες και υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν:
- Interamerican
- Μύλοι Κεπενού
- Πλαστικά Κοτρώνης
- Rolco
- Sirmet
- Watera
- Isomat
- Titan
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε 10 λεπτά για προβολή των δραστηριοτήτων της κάθε εταιρείας, σύντομη περιγραφή των διαθέσιμων θέσεων (πρακτικής άσκησης, διπλωματικών εργασιών, μεταπτυχιακών εργασιών).
Στη συνέχεια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η κάθε εταιρεία κατάφερε να μιλήσει με τους φοιτητές που θα επέλεγε, από αυτούς που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ουρά αναμονής έφθανε εκτός αιθούσης, μιας και δεκάδες φοιτητές επιθυμούσαν από την πλευρά τους να έρθουν σε επαφή με τοπικές επιχειρήσεις που θα τους άνοιγαν διάπλατα ένα παράθυρο στο μέλλον.
Δείτε εδώ το video από την εκδήλωση