Πιστεύετε ότι η νέα χρονιά δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή μας; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;
Οι νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη νέα χρονιά πρέπει να δημιουργηθούν από εμάς. Σίγουρα δεν θα έρθουν από μόνες τους. Εμείς πρέπει να λάβουμε δράση. Ο δικός μας τομέας είναι το λιανικό εμπόριο που δεν έχει ιδιαίτερη ακμή και η λύση της εστίασης δεν είναι σίγουρα δεν είναι εκείνη που θα φέρει την ανάπτυξη. Δηλαδή τα άπειρα καφέ, εστιατόρια και σουβλατζίδικα δεν είναι εκείνα που θα κάνουν την αλλαγή. Εκείνο που θα φέρει την ανάπτυξη, εφόσον διαπιστώνουμε ότι δεν έρχονται επενδυτές, είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις μέσω φορολογικών, ασφαλιστικών και πολλών διευκολύνσεων. Κεντρικό ρόλο σε αυτό θα έχει η Περιφέρεια και άλλοι φορείς που θα προχωρήσουν σε άμεσες και γρήγορες καταβολές γι’ αυτούς που, αφού ελεγχθούν τα προγράμματά τους για το τι σκοπεύουν να κάνουν, θα επισπεύσουν πιο γρήγορα τη διαδικασία. Αυτό θα είναι που θα προσελκύσει επενδυτές. Στον τουρισμό είμαστε ακόμη πίσω, άρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αλλά και στις βιομηχανικές επιχειρήσεις που διαθέτουμε θα πρέπει να γίνει αλλαγή, όπως είναι η ΒΙΠΕ, ο ΒΙΟΠΑ του Γλαύκου που θα πρέπει να εξωραϊστεί και να προστεθούν σε αυτόν υποδομές γιατί είναι ελλιπείς. Φυσικά πρέπει να χαμηλώσουμε τα ενοίκια και όλα τα λειτουργικά κόστη σε κάποιον που θέλει να πάει σε βιομηχανική ζώνη.
Υπάρχουν τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιτευχθούν οι στόχοι; Με ποιο τρόπο η περιοχή μπορεί να αλλάξει σελίδα;
Δεν έχει μειωθεί ο ΦΠΑ, που ήταν ένα ουσιαστικό εργαλείο. Υποτίθεται ότι φέτος θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται κατά μια μονάδα. Τα θετικά είναι ότι μειώθηκαν τα φορολογικά σε μεγάλο βαθμό, αλλά μένει να δούμε στην πράξη εάν αυτό θα λειτουργήσει. Γιατί από την άλλη ανέβηκαν άλλοι άμεσοι φόροι, π.χ υπήρξε αύξηση του κόστους ενέργειας. Κατέβηκαν οι συντελεστές από τον ΕΝΦΙΑ, όμως τα χρήματα τα εισέπραξαν αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή.
Δεν έχει γίνει και κάτι για να αλλάξει το καταναλωτικό κλίμα. Ειδικά φέτος τα Χριστούγεννα διαφάνηκε το υποτονικό κλίμα που υπήρχε. Πιστεύω ότι το κράτος έπρεπε να προσελκύσει επενδύσεις, ειδικά σε μια περιοχή όπως η δική μας που έχει τις υποδομές και θα μπορούσαν να έρθουν σοβαρές επενδύσεις. Υπάρχουν επενδύσει που θα μπορούσαν να γίνουν σε πολλούς τομείς.
Κάνοντας έναν απολογισμό, πού θεωρείτε ότι υπήρξαν παραλήψεις, αστοχίες ή αδυναμίες στην περιοχή μας; Υπήρξαν ευκαιρίες που χάθηκαν;
Βεβαίως και χάθηκαν. Δεν υπάρχει κόσμος με προοπτική και διάθεση να επενδύσει, είναι αρνητικό το κλίμα. Ο κόσμος πηγαίνει σε όμορες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία γιατί εκεί είναι πολύ χαμηλοί οι φορολογικοί δείκτες. Θα έπρεπε το κράτος να δίνει στους επενδυτές ένα ξεκάθαρο πλάνο πενταετίας, δηλαδή ότι θα είναι σταθερή και χαμηλή η φορολογία.
Σε σχέση με τον δικό μας κλάδο, παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης. Και αυτό γιατί τα μερίσματα δεν έφθασαν στην ώρα τους, και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Φέτος ήταν πολύ λιγότερα και άργησαν να μπουν. Την προπαραμονή και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπήκαν τελικά. Αυτοί οι λίγοι που ήταν να το πάρουν δεν πρόλαβαν να το καταναλώσουν. Είναι 600 εκατομμύρια λιγότερο που δόθηκαν οπότε και ο τζίρος των καταστημάτων αναμένεται να είναι λιγότερος κατά 10 με 15% σε σχέση με πέρυσι. Είχαμε μεγάλες προσδοκίες , μια και παραδοσιακά ο Δεκέμβρης ήταν από τους καλύτερους μήνες, που όμως διαψεύστηκαν.