Mε αντιπαραθέσεις μεταξύ των παρατάξεων συζητήθηκε την Πέμπτη το βράδυ ο προϋπολογισμός του Δήμου Πατρέων. Η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν πέρασε και τελικά επικράτησε η πρόταση της αντιπολίτευσης με ψήφους 25 έναντι 21, δηλαδή της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Χρήσου Πατούχα.
Ανακοίνωση Πελετίδη
Με ανακοίνωσή το ο Κ Πελετίδης αναφέρει:
«Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΙΝΑΛ κάνοντας για μια ακόμα φορά το άσπρο – μαύρο, ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πέρασε ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Αρχής».
Σκόπιμα κρύβει ότι αυτό που τελικά ψηφίστηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν συγχωνευτεί σε μια παράταξη, ήταν η αλλαγή κάποιων κωδικών που οι Υπηρεσίες του Δήμου είχαν διαμορφώσει και που αντιστοιχούν στο 0,4% του προϋπολογισμού. Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τον πατραϊκό λαό.
Πάει όμως πολύ να υποστηρίζει ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΙΝΑΛ ότι η Δημοτική Αρχή δεν συζητάει και δεν κάνει διάλογο, γιατί συζήτηση, διάλογος και διαβούλευση για τον προϋπολογισμό πραγματοποιήθηκε σε λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις περιοχές της πόλης μας, όπως και σε συσκέψεις με φορείς και συλλόγους.
Επίσης ο προϋπολογισμός συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή που εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μόνο που στην Οικονομική Επιτροπή δεν κατατέθηκε καμία πρόταση από την αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των παρατάξεών της ψήφισαν «λευκό».
Προφανώς αυτό που ενδιαφέρει τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο πώς θα εμποδίσουν το φιλολαϊκό έργο της Δημοτικής Αρχής.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα μείνουν με την όρεξη.
Όσες προσπάθειες κι αν κάνουν ο πατραϊκός λαός βλέπει, ακούει, κρίνει και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητεί την επιλογή του».
Γρ. Αλεξόπουλος: Η κατεύθυνση που δίνει στην Πάτρα ο νέος προϋπολογισμός, είναι ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας σχετικά με τον προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων για το 2020, ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος δήλωσε τα εξής:
«Κάθε προϋπολογισμός είθισται να περιγράφει το όραμα και τη στρατηγική της εκάστοτε Δημοτικής αρχής για τη νέα χρονική περίοδο στην οποία αυτός αναφέρεται αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς ο όποιος σχεδιασμός, πρέπει να κοιτάζει προς το μέλλον στο πλαίσιο μιας εξελικτικής πορείας. Να περιγράφει δηλαδή το πού θέλουμε να πάμε τον Δήμο, τί είναι αυτό που θέλουμε για την πόλη μας το επόμενο χρονικό διάστημα και πώς θα το καταφέρουμε, με ποια μέθοδο, με ποια εργαλεία. Δυστυχώς , για μια ακόμη φορά, η πολιτική της Δημοτικής αρχής σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2020, περιορίζεται σε μια αμιγώς διαχειριστική αντίληψη χωρίς καμιά συγκεκριμένη αναπτυξιακή προοπτική και στόχευση.
Είναι ένας προϋπολογισμός δομημένος ξανά με τη μόνιμη δικαιολογία της Δημοτικής αρχής του κ. Πελετίδη, για τις μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις που εμποδίζουν την παραγωγή ουσιαστικού έργου, λες και στους άλλους Δήμους της χώρας συμβαίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα.
Δεν μπορεί, κύριοι, αυτό να αποτελεί μόνιμη δικαιολογία. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν επαρκούν για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Ότι χρειάζεται μια άλλη φιλοσοφία την οποία εξαιτίας των κομματικών της αγκυλώσεων, δεν μπορεί να εκφράσει αυτή η Δημοτική αρχή.
«Η κακή Ευρώπη» και «οι χώρες του καπιταλισμού», ως κεντρική ιδεολογία του Δημάρχου δεν τον αφήνουν να σχεδιάσει ένα οργανωμένο πλαίσιο διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων που έχει ανάγκη η πόλη. Αρκείται σε ό,τι –ευτυχώς-του προσφέρεται από τα ήδη εγκεκριμένα προγράμματα που «τρέχουν» σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Το απίστευτο μάλιστα της υπόθεσης είναι ότι στη συνέχεια ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή, πανηγυρίζουν για την υλοποίηση έργων και δράσεων που έχουν υλοποιήσει όλοι οι Δήμοι της χώρας, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ξεχνώντας» βέβαια να αναφέρουν την πηγή χρηματοδότησης καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα που σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα, προφανώς επειδή αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η επικοινωνιακή κατανάλωση και μόνο.
Δεν αρκεί όμως –δυστυχώς- για την Πάτρα να επαιρόμαστε για όσα οι άλλοι σχεδιάζουν για αυτή, όπως τα σχεδιάζουν και για όλους τους άλλους Δήμους της χώρας.
Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς. Τί μπορούμε εμείς να διεκδικήσουμε και να δρομολογήσουμε.
Υπάρχει ειδικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης για το χρόνο που έρχεται και για τα επόμενα χρόνια;
Ένα πρόγραμμα με σαφείς οικονομικούς στόχους από το οποίο θα ανακύπτουν θέσεις εργασίας για τους πολίτες, σε μια ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη;
Γιατί άραγε δεν έχουμε έως σήμερα ένα σχέδιο για την πορεία της πόλης, για το τί θέλουμε να κάνουμε και με ποια βήματα, ώστε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για την τμηματική υλοποίηση του σχεδίου αυτού;
Μήπως γιατί τότε θα έπρεπε ο ίδιος ο Δήμαρχος να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έτσι ώστε να διεκδικήσει ως εκπρόσωπος της τρίτης πόλης της Ελλάδας αυτοτελείς χρηματοδοτήσεις;
Αλήθεια 5,5 χρόνια τώρα δεν χρειάστηκε ο Δήμαρχος της Πάτρας να επισκεφθεί το κέντρο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Είναι δυνατόν;
Είναι προφανές ότι μη πιστεύοντας αυτές τις πολιτικές, δεν μπορεί και να τις υπηρετήσει. Για αυτό μεταφέρονται και αυτούσιοι κάθε χρόνο οι προϋπολογισμοί των δράσεων για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που σχεδίασε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Δήμο της Πάτρας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Γιατί επί 4 χρόνια τώρα καθυστερούμε. Κάτι που βέβαια δεν οφείλεται στους εργαζόμενους του Δήμου, αλλά στις αγκυλώσεις της Δημοτικής αρχής.
Την ίδια καθυστέρηση στην υλοποίηση έργου με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είχαμε και με το Υπνωτήριο, έργο που εντάχθηκε το 2016 και καταφέραμε να φτάσει το 2019, να κινδυνεύει να χάσει η Πάτρα τη χρηματοδότηση και να καταλήξουμε να δώσει η Περιφέρεια παράταση στο πρόγραμμα ειδικά για το Δήμο της Πάτρας ώστε να μην χαθούν τα χρήματα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, να βλέπουμε και στις «πληρωμένες» σελίδες (τελευταία και σε αθηναϊκές), να διαφημίζεται το Υπνωτήριο ως πρωτοποριακό έργο σε όλη την Ελλάδα, ένα έργο που έκαναν άλλοι Δήμοι με το ίδιο πρόγραμμα και εμείς κινδυνέψαμε να το χάσουμε λόγω ολιγωρίας.
Είναι απίστευτα πράγματα αυτά.
Τί κάνατε και τί μας προτείνετε κύριε Δήμαρχε για το μέλλον;
Να πούμε για την ανεπάρκεια στο επίπεδο της υλοποίησης νέων σχολικών μονάδων καθώς και της ελλιπούς χρηματοδότησης της επισκευής και συντήρησης των υπαρχόντων;
Να πούμε για την πλήρη αδυναμία σας να αυξήσετε τους δείκτες της ανακύκλωσης στην περιοχή;
Να πούμε για το ότι αγνοούνται επιδεικτικά οι ανάγκες των κοινοτήτων, των τοπικών κοινωνιών που νιώθουν παραγκωνισμένες και εγκαταλελειμμένες από τη δημοτική αρχή;
Να πούμε για την αναρχία στους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους και τις πλατείες της πόλης και την απροθυμία σας να συγκροτήσετε δημοτική αστυνομία;
Να πούμε για το δωρεάν wi fi που έχει ανάγκη η νεολαία της Πάτρας και ουδέποτε είδε;
Να πούμε για τα αδέσποτα ζώα και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε την κατάσταση;
Να πούμε για τους κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους που διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα της κάθε περιοχής και για τους εθελοντικούς φορείς της πόλης που προσφέρουνε στην κοινωνία μας τους οποίους δεν στηρίζετε, με εξαίρεση βέβαια τους καλλιτέχνες και τους συλλόγους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ;
Ή μήπως να μιλήσουμε για τα υψηλά δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι Πατρινοί και τα οποία όταν σας πρότεινε η αντιπολίτευση να τα μειώσετε, αρνηθήκατε και σηκώσατε καυγά, χωρίς τότε προφανώς να ενδιαφερθείτε και τόσο για τις λαϊκές ανάγκες που συνεχώς επικαλείστε;
Πέρα από αυτά τα πολλά και σημαντικά, δεν περιγράφονται καν ως στόχευση ούτε τα μεγάλα έργα που χρόνια απαιτούμε στην ευρύτερη περιοχή. Μιλάω για το φυσικό αέριο, το φράγμα Πείρου Παραπείρου, το σιδηρόδρομο, την Πατρών- Πύργου όπου θρηνήσαμε ξανά νεκρούς, το νέο λιμάνι, την αξιοποίηση και ανάπλαση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην παραλιακή ζώνη, την αξιοποίηση –επιτέλους- του Αγίου Ανδρέα, τη διασύνδεση της πόλης με τον ιστορικό της πλούτο καθώς και το παραθαλάσσιο μέτωπο, με συνεργατικές και αναπτυξιακές δράσεις…
Όλα αυτά δεν σας απασχολούν καθόλου.
Και δεν φτάνει που δεν σας απασχολούν αλλά υπάρχει και ένα άλλο αρνητικό δεδομένο το οποίο λειτουργεί ως ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία κοινού μετώπου για την Πάτρα.
Δεν επιδιώκετε και δεν αποδέχεστε καμία λογική συνεργασίας και κοινών δράσεων με άλλους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της χώρας, όπως και με άλλους φορείς. Εσείς μόνος σας. Για να μπορείτε να καταγγέλλετε και να υπηρετείτε το πολιτικό σας αφήγημα.
Η Αυτοδιοίκηση κύριε Δήμαρχε, πρέπει να διέπεται από πνεύμα συνεργασίας χωρίς αλαζονεία και ηγεμονισμούς, με αλληλεγγύη και κοινές δράσεις για το κοινωνικό καλό.
Αγνοείτε επιδεικτικά το χέρι που σας τείνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για ειλικρινή συνεργασία και κοινές πολιτικές για το καλό του Πατρινού και της Πατρινής.
Αρέσκεστε στο να αναφέρεστε με περισσή αλαζονεία στο 71% που νομίζετε ότι σας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε ως μονάρχης, παραγνωρίζοντας το ότι ο Πατραϊκός λαός επιζητά να μας δει μονιασμένους να παλεύουμε για κοινούς στόχους καθώς έχει βαρεθεί να παρακολουθεί αδιέξοδες έριδες.
Κύριε Δήμαρχε, όπως σας είπα και στην αρχή, συνηθίζεται στην έναρξη της νέας θητείας της δημοτικής αρχής, με τον νέο προϋπολογισμό, να διαφαίνεται η στόχευση της νέας τετραετίας και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν για την υλοποίηση αυτής της στόχευσης.
Δυστυχώς εδώ τα μόνο που διαφαίνεται, είναι η συνέχιση της προηγούμενης λογικής της δημοτικής αρχής: διαχείριση της μιζέριας, καταγγελίες, εχθροί παντού και μόνο μας μέλημα να βροντοφωνάζουμε ότι είμαστε η πόλη με τους περισσότερους ανέργους παραγνωρίζοντας ότι επί 5,5 χρόνια έχετε την ευθύνη για αυτό.
Δεν καταψηφίζουμε λοιπόν τον προϋπολογισμό του 2020 χάριν εντυπώσεων, αλλά για λόγους ουσίας. Ουσίας, που την βλέπει κανείς γύρω του σε μια πόλη που θα πρέπει να γίνει ξανά όχι μόνο πληθυσμιακά αλλά και πραγματικά και αναπτυξιακά, η τρίτη πόλη της Ελλάδας.
Η Πάτρα πρέπει να επιτελέσει επιτέλους τον μητροπολιτικό της ρόλο και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον απομονωτισμό στον οποίο την οδηγείτε.
Δυστυχώς η κατεύθυνση που της δίνει ο νέος σας προϋπολογισμός, είναι ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση».
«