Την εκπόνηση μελέτης για το οικονομικό αντίκτυπο που προκύπτει από την ματαίωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Επιμελητηρίου Αχαΐας σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας ενημέρωσε τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης που είχε με τον κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής εκφράστηκε η επιθυμία όλων να προσκληθεί η Διοίκηση του φορέα και από τον Δήμο Πατρέων, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις για τις συνέπειες που προκαλεί η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Επισημάνθηκε ότι το Καρναβάλι είναι το μαζικότερο τουριστικό γεγονός για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε, δε, η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων ανακούφισης κλάδων της αγοράς που πλήττονται βαρύτατα, όπως είναι η εστίαση, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών, ΜΜΕ, αλλά και κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με το Καρναβάλι.
Αναφερόμενος στα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την ματαίωση του Καρναβαλιού, τα οποία προτείνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι τα εννέα από τα δέκα δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος και απαιτούν μόνο πολιτική βούληση εκ μέρους της Κυβέρνησης.
Όσον αφορά την πρόταση για την εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery, δηλαδή την αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος, είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί το πρόγραμμα υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, η Διοικούσα Επιτροπή εκτιμά ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε σχετική διαπραγμάτευση με την ΕΕ.
Ισχυρό επιχείρημα για την άμεση υιοθέτηση των δέκα προτεινόμενων μέτρων είναι ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση των Περιφερειών με κριτήριο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και προφανώς η αγορά δεν αντέχει επιπλέον απώλεια εισοδήματος.
Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής έγινε μνεία στο έργο SPARC που υλοποιείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας InterregV-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Σε υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει ο Δήμος Πατρέων και το Επιμελητήριο Αχαΐας για το έργο, εκπονήθηκε από το Επιμελητήριο ο σχεδιασμός για την διοργάνωση του Summer Carnival Festival. Πρόκειται για μία δράση που εντάσσεται στη γενική αντίληψη που έχει το Επιμελητήριο Αχαΐας για την διοργάνωση ενός μεγάλου γεγονότος κάθε μήνα στην Πάτρα, αλλά και της επιμήκυνσης των καρναβαλικών δράσεων σε όλη την διάρκεια του έτους.
Το Επιμελητήριο εκπόνησε τον συνολικό σχεδιασμό του Προγράμματος, ο οποίος κατατέθηκε από τον Δήμο Πατρέων που είναι ο Συντονιστής του, και έχει εγκριθεί. Με βάση και την πρόταση του Δήμου Πατρέων για την διοργάνωση καρναβαλικών εκδηλώσεων στα τέλη Ιουνίου, το Επιμελητήριο Αχαΐας θα είναι στη διάθεση της πόλης, στηρίζοντας έμπρακτα τον θεσμό και τους χιλιάδες Πατρινούς που τον υπηρετούν.