Του Παναγιώτη Γιαλένιου, εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Κινούμαστε σε αχαρτογράφητο τοπίο. Σαν ο πλανήτης μας, που η σύγχρονη τεχνολογία τον έχει χαρτογραφήσει από άκρη σε άκρη και μέσω του google Earth και τόσων άλλων εφαρμογών μπορείς να δεις και το τελευταίο μέτρο του από το κινητό σου,να έκανε delete. Και να δείχνει αυτές τις ώρες απροστάτευτος από έναν νεογέννητο ιό, μιας γνωστής οικογένειας μάλιστα, των κορωνοϊών.
Τώρα είναι ή ώρα της μάχης
Ήταν το 2014 όταν ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς σε μια προφητική του ομιλία στο πλαίσιο των TEDTalks, προειδοποιούσε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη δεν είναι πλέον μία πυρηνική βόμβα, αλλά η εμφάνιση μολυσματικών ιών. Είχε υπενθυμίσει, τότε, ότι το 2014 ξέσπασε ο Έμπολα και μόνο χάρη στην αυταπάρνηση των ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και λόγω τύχης, δεν υπήρξε μετάδοση σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, ο Γκέιτς πρότεινε να δοθούν χρήματα στον τομέα της έρευνας εμβολίων και εκπαίδευσης των εργαζομένων στα συστήματα Υγείας. “Δεν υπάρχει λόγος πανικού… αλλά χρειάζεται να το κάνουμε”, είχε πει ο Γκέιτς».
Ο ίδιος εδώ και χρόνια έχει αφοσιωθεί με το ομώνυμο ίδρυμα του σε κοινωνικό έργο παγκοσμίως, επιλέγοντας έτσι να κάνει μερικώς κάτι σε διάφορους παγκόσμιους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα. Οι βασικοί όμως ιθύνοντες , οι κραταιοί παγκόσμιοι ηγέτες και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα λίγο συγκινήθηκαν από τα λόγια ενός «δικού» τους μάλιστα ανθρώπου. Και ενώ, με σημαντικά πισωγυρίσματα βέβαια, αυτά τα χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στην άλλη τεράστια απειλή για τον πλανήτη, την κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα μοιάζει αυτή τη στιγμή περίπου γυμνή απέναντι σε έναν τόσο μικρό αόρατο ιό. Τον κορωνοϊό Sars-cov19
Την ίδια ώρα μάλιστα που η βιοτεχνολογία και οι βιοχημικές επιστήμες έχουν προχωρήσει με άλματα σε διάφορους τομείς και πρωτίστως σε αυτούς της υγείας. Μια ματιά σε ποιους επιστήμονες απονέμονται τα Νομπέλ και για τι έργο τους τα τελευταία χρόνια και θα διαπιστωθεί η εκτίμησή μας αυτή.
Το γιατί έχουμε βρεθεί απροετοίμαστοι ως πλανήτης, προ μιας τέτοιας παγκόσμιας απειλής χρήζει βαθύτατου προβληματισμού και απαντήσεων. Φυσικά όχι τώρα , που είναι ώρα μάχης. Σύντομα όμως και μόλις ισορροπήσει όλα αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση σε όλη τη γη.
Τώρα είναι ή ώρα της μάχης, όπως λένε και οι κυβερνώντες μας. Μιας μάχης σε επίπεδο πρώτα της υγείας και παράλληλα της οικονομίας.
Στη μάχη βέβαια κινούμαστε με βάση και το πόσο απροετοίμαστοι είμαστε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που αντιδρούν θεσμοί, που έδειχναν μέχρι τώρα σίγουροι για το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο και άκαμπτοι στην διαχείριση προηγούμενων κρίσεων και ιδίως των οικονομικών εθνικών και παγκόσμιων κρίσεων του κοντινού η παλιότερου παρελθόντος.
Δείτε για παράδειγμα τη λεγόμενη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Πόσο γρήγορα και κάνοντας στροφή ακόμη και 180μοιρών σε ορισμένες θέσεις της δρομολογεί εξελίξεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η άκαμπτη γραφειοκρατία των Βρυξελλών πανικόβλητοι από την ταχύτητα της διάδοσης του κορωνοϊού φαίνεται να «τα δίνουν όλα». Δείτε την μεταστροφή της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ μέσα σε λίγες ημέρες και που από εκεί που έδειχνε με τη στάση της να μην έχει αντιληφθεί τίποτε από την μεγάλη απειλή, μόλις χθες ανακοίνωσε την αποδέσμευση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, κάνοντας μια «ένεση» ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.
Εδώ στη χώρα μας υπάρχει ακόμη μια ελεγχόμενη κατάσταση, που όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η δεκαετής οικονομική κρίση φαίνεται ότι δημιούργησε στις αντιδράσεις μας κάποιας μορφής αντισώματα και επέτρεψε στην γρήγορη λήψη μέτρων με την κοινωνία σύμμαχο. Αυτό φαίνεται και συνολικά στη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος που δείχνει να κατανοεί την κρισιμότητα. Βοηθούν πλέον με τη στάση τους και θεσμοί όπως η εκκλησία, που έδειχνε να έχει χαθεί στο δογματικό πεδίο και που πλέον κινείται σε μια γραμμή που την εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο η χθεσινή ρήση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι αυτήν την ώρα «δεν κινδυνεύει η πίστη μας άλλα οι άνθρωποι».
Ας ελπίσουμε ότι το « δώστα όλα» της Ευρώπης θα αξιοποιηθεί σωστά στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Στη δημόσια υγεία, που αποδεικνύει πλέον τον αναντικατάστατο χαραχτήρα της και το αδιέξοδο λύσεων που την επιβουλεύονται.
Και βεβαίως στην οικονομία. Για την οποία, τα σωστής κατεύθυνσης μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, χρειάζονται και σωστή εξειδίκευση και κατανομή. Με λιγότερη φροντίδα στο ποιανού η πολιτική δικαιώθηκε και περισσότερο στο πως θα σωθούν οι ανθρώπινες ζωές σήμερα και η οικονομική επιβίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα και αύριο