«Το Φράγμα Πείρου Παραπείρου σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο να τροφοδοτήσει με νερό τους δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου δίνοντας λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης αυτών των περιοχών για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για ένα έργο πνοής με μεγάλη αναπτυξιακή και περιβαλλοντική σημασία το οποίο η περιοχή μας περίμενε για πολλά χρόνια και το οποίο δεν μπορούμε να θυσιάσουμε ούτε επιχειρώντας πειραματισμούς, ούτε επιδεικνύοντας ατολμία και ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανακοίνωση του σχετικά με τη θέση της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» σε ό,τι αφορά το Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
«Όταν θα γεμίσει ο ταμιευτήρας του Φράγματος, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος των κατοίκων των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου και κυρίως δίχως να έχουμε αφήσει περιθώρια που θα επιτρέπουν την παραμικρή ανάμιξη ιδιώτη στον Φορέα διαχείρισης ο οποίος πρέπει να μείνει κυρίαρχα στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης.
Εμείς και όχι το κράτος θα προστατέψουμε τους δημότες των τριών Δήμων της Αχαΐας από κάθε ενδεχόμενο ανάμιξης ιδιωτών στη διαχείρισή του, εμείς θα εγγυηθούμε το δημόσιο χαρακτήρα του.
Η θέση που διατυπώνεται περί διαχείρισης του Φράγματος από το κράτος, πέραν των άλλων είναι και επικίνδυνη.
Διότι το κράτος υπό τις πιέσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι πολύ πιθανό -για να μην πω βέβαιο-, ότι θα οδηγηθεί στο να πουλήσει και τη διαχείριση του Φράγματος σε ιδιώτες, όπως έχει κάνει με πάρα πολλές άλλες υποδομές. Και τότε το νερό θα κοστολογείται όχι από το κράτος, αλλά από τον ιδιώτη. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε.
Για αυτό και η πρότασή μας είναι σαφής: Στο Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος που θα συσταθεί με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών, ο Α΄και ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης (Δήμος Πατρέων, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Δήμος Ερυμάνθου και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), θα πρέπει να διαθέτουν ποσοστό συμμετοχής άνω του 51%, να έχουν δηλαδή τον αποφασιστικό ρόλο.
Στο Φορέα αυτό πρέπει να συμμετέχει με ευθύνη και το κράτος το οποίο θα πρέπει να διαθέτει κάθε χρόνο ικανό ποσό επιχορήγησης για τη βιώσιμη λειτουργία του, ώστε το νερό να φτάνει στον καταναλωτή όσο το δυνατόν πιο φθηνό, φθηνότερο από αυτό που του εξασφαλίζουμε σήμερα.
Ενδεχόμενες μεγάλες παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευής που θα χρειαστούν ο ταμιευτήρας και τα δίκτυα του Φράγματος, δεν είναι δυνατόν να τα αναλάβουν οι δήμοι, αλλά το κράτος.
Δεν μας ενδιαφέρει ούτε μας επιτρέπεται να αφήσουμε αυτή τη μεγάλη υπόθεση στην τύχη της, ή χωρίς προτάσεις προς το Υπουργείο ώστε να βγούμε μετά να φωνάζουμε αν γίνει το οτιδήποτε βλάπτει τους Πατρινούς.
Οφείλουμε να μεριμνήσουμε ώστε να απαλείψουμε κάθε περιθώριο αρνητικής εξέλιξης και δυσάρεστων εκπλήξεων με την ανάμιξη ιδιωτών.
Και αυτό θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές και στο Υπουργείο.
Προτείνουμε λοιπόν την ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή των τριών Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του κράτους με τη συνολική αυτοδιοικητική συμμετοχή να είναι άνω του 51% .
Η απόφαση που θα λάβουμε είναι ιστορική και οι θέσεις μας πράξη ευθύνης».