Με 25 έναντι 19 και ένα λευκό υπερψηφίστηκε η πρόταση της Δημοτικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης με την συμμετοχή της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Κράτους!
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 4/3/2020
Επειδή πιστεύουμε ότι το νερό είναι σπάνιο και πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, οι Δήμοι Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας, οφείλουν να συμμετέχουν οπωσδήποτε στην Διαχείριση και Λειτουργία του Φορέα του Φράγματος Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου), για να εγγυηθούν τον Αυτοδιοικητικό και Δημόσιο χαρακτήρα του και να αποτρέψουν στο μέλλον μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του.
Αποφασίζουμε :
- Ο Δήμος Πατρέων να γίνει συμμέτοχος στον υπό σύσταση Διαδημοτικό Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας και να συμμετέχει στο Διοικητικό του Συμβούλιο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άφθονο, ποιοτικά καλύτερο και φθηνότερο νερό για τους Δημότες. Στον φορέα να μην συμμετέχει ιδιώτης!
- Η απόλυτη πλειοψηφία του φορέα, άνω του 51% να ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση Ά βαθμού. Τα δε ποσοστά κάθε Δήμου να προσδιοριστούν με κοινή διαβούλευση των τριών Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας.
- Ο Δήμος Πατρέων δεσμεύεται να συνεργαστεί μαζί με τους Δήμους Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαϊας, εναρμονιζόμενος μαζί τους για κοινή στάση, σύμφωνα με την περιγραφόμενη απόφαση, έναντι των προτάσεων του υπουργείου.
- Ο Φορέας να ιδρυθεί με όποια νομική μορφή κριθεί από κοινού περισσότερο συμφέρουσα, με την συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Κράτους.
- Επισημαίνουμε πως η συμμετοχή στον ιδρυόμενο Φορέα, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και του Κράτους είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα του. Το κράτος οφείλει να μεριμνήσει για την κάλυψη του κόστους συντήρησης και των τεχνικών παρεμβάσεων μεγάλου οικονομικού ύψους.
- Συστήνεται πλατιά επιτροπή με τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων και τον Δήμαρχο, για να διαβουλευτεί και να συναντηθεί από κοινού με τους δύο όμορους Δημάρχους, με τον αρμόδιο υπουργό, τον Περιφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, για το συγκεκριμένο θέμα.
- Η απόφαση μας για την ίδρυση Διαδημοτικού Φορέα λαμβάνεται σήμερα 4/3/2020 και δεσμεύει τον Δήμο στο σύνολο του, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
- Κρίνεται εντελώς ανεδαφική, αδιέξοδη και λαθεμένη η άποψη περί ίδρυσης κρατικού φορέα διαχείρισης του φράγματος, καθώς ελλοχεύει κινδύνους, να χαθεί από την Δημοτική εξουσία, που είναι ο ασφαλέστερος κοινωνικός φορέας υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος και να περάσει σε ιδιώτες.
- Η απόφαση να διανεμηθεί από το γραφείο τύπου του Δήμου προς όλα τα μέσα ενημέρωσης και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Να δημοσιευτεί μάλιστα ως δημόσια καταχώριση, για να ενημερωθεί στο σύνολό του ο πατραϊκός λαός.
- Η απόφαση να σταλεί προς τον υπουργό Υποδομών, που είναι αρμόδιος να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισης και Λειτουργίας, ως αίτημα για συνάντηση με την πλατιά επιτροπή των τριών Δήμων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
ΑΝΑΚΟΙΝΏΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
«Πάτρα Ενωμένη»
Η σύσταση Φορέα για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου είναι, πλέον, γεγονός (με 25 ψήφους της αντιπολίτευσης έναντι 19 της δημοτικής αρχής), με την παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» να αισθάνεται ικανοποίηση, αλλά και δικαιωμένη, ταυτόχρονα, καθώς από την πρώτη κιόλας στιγμή στήριξε και πρωτοστάτησε στις σχετικές ενέργειες που θα επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους δημότες, αλλά και την περιοχή μας γενικότερα.
Οι κυριότερες τοποθετήσεις του επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη», Νίκου Παπαδημάτου στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 4/3 έχουν ως εξής:
«Ο κ. Δήμαρχος συνειδητά παραπληροφορηθεί. Η δημιουργία του Φορέα είναι απαραίτητη. Με την παρουσία και την συμμετοχή των Δήμων της περιοχής, αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Εμείς πρέπει να αποφασίζουμε για το νερό που θα πίνουμε, για την τιμή του, για το πως θα φτάνει στους πολίτες, για όλα και όχι κάποιοι άλλοι στους οποίους, στην ουσία, εσείς κ. Πελετίδη θέλετε να παραχωρηθεί αυτό το δικαίωμα.
Καλός ο Ρομπέν των Δασών και ο Ζορρό, αλλά αυτοί υπάρχουν μόνον στις ταινίες και στις φανταστικές ιστορίες. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτα ο κ. Δήμαρχος να το παίζει Ζορρό και Ρομπέν των Δασών στο όνομα, δήθεν, των λαϊκών συμφερόντων. Αυτές οι τακτικές και δεν ωφελούν και έχουν, πλέον, ξεπεραστεί.
Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Πίνουμε νερό από άλλες περιοχές της χώρας, γιατί να μην παράγει, πλέον, και η Πάτρα το δικό της νερό, να το προωθεί πανελληνίως και να ενισχύεται έτσι και η τοπική οικονομία;
Μας λέτε συμμαχία του γαλάζιου, του μαύρου, μόνο του κόκκινου, δεν μας λέτε. Ας μην κρυβόμαστε λοιπόν, μιλάτε εκ μέρους του ΚΚΕ. Ο Δήμος Πατρέων, όμως, και το καλό των δημοτών πρέπει να είναι πάνω από κομματικές ιδιότητες και ταυτότητες. Πρέπει να βλέπει το καλό των πολιτών και να μην είναι εγκλωβισμένος σε ιδεοληψίες».
Ώρα Πατρών/Γιώργος Ρώρος
Το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού που προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή το φράγμα Πείρου-Παραπείρου έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο οδικός χάρτης που υπερψηφίστηκε διατυπώνει ξεκάθαρα τη βούληση της Πάτρας να κινηθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας διαδημοτικού φορέα εκμετάλλευσης του φράγματος με τους Δήμους που θα συμμετέχουν σε αυτόν να κατέχουν την πλειοψηφία τουλάχιστον του 51%. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία που χρειάζεται ο φορέας αφού η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός και έχει την πληρέστερη εικόνα των καθημερινών του προβλημάτων. Αφετέρου, κλείνει οριστικά ο δρόμος για τις απόπειρες ιδιωτικοποίησης του νερού, κάτι που έχει συμβεί σε άλλες πόλεις της Ευρώπης με οδυνηρά για τους πολίτες αποτελέσματα. Επιπλέον, το κράτος αναλαμβάνει το όποιο κατασκευαστικό ρίσκο του φράγματος ενώ η οικονομία στα δημοσιονομικά του Δήμου και κατά συνέπεια στους λογαριασμούς των καταναλωτών προωθείται από την απαλλαγή των υπέρογκων ποσών για τη ΔΕΗ που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εκατοντάδων αντλιοστάσιων. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι διασφαλίζεται η επάρκεια ποιοτικού πόσιμου νερού σε μια περίοδο κλιματικών μεταβολών που το νερό αποτελεί πρωταρχικό αγαθό, για αυτό οφείλει να είναι και δημόσιο.
Η πλειοψηφία που δημιουργήθηκε στο συγκεκριμένο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρούμε ότι μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο με την ενεργό συμμετοχή και της δημοτικής αρχής προσφέροντας τη δύναμη της σύμπνοιας σε ενέργειες και αποφάσεις που προωθούν την ανάπτυξη όχι μόνο της Πάτρας αλλά ολόκληρης της περιοχής. Οι στιγμές απαιτούν εγρήγορση, διεκδίκηση και διάλογο. Εκτίμησή μας είναι ότι τα ευήκοα ώτα της προηγούμενης κυβέρνησης θα συνεχιστούν και με την παρούσα κυβέρνηση αν αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, άρα και αποτελεσματικοί, για το καλό της πόλης και των δημοτών της.
«ΠΑΤΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ » Α.Χρυσανθακόπουλος
Για τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν της συζήτησης δείτε εδώ