Του Παναγιώτη Γιαλένιου,εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Και από τα πλέον επίσημα χείλη τόσο των ειδικών όσο και του Πρωθυπουργού της χώρας ακούμε για την τεράστια σημασία της προσωπικής ευθύνης του καθένα μας για να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας(κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(Π.Ο.Υ) τον αρμοδιότερο για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό θεσμό παγκοσμίως) από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2
Σημειώνουμε τη σχετική φράση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο διάγγελμά του της περασμένης Τετάρτης: « Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες.Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν».
Κοντά στην προσωπική ευθύνη του καθένα μας όμως, θα πρέπει να επιμείνουμε πλέον και στην αποτελεσματικότερη παρέμβαση για προστασία από την πανδημία και των Θεσμών αυτών της κοινωνίας μας, που χαίρουν τεράστιας εμπιστοσύνης από την ελληνική κοινωνία και που αυτές τις δύσκολες ώρες μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο να αποφευχθεί η μεγάλη εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ένας τέτοιος Θεσμός, ο πλέον οργανωμένος στην χώρα μας, είναι η Εκκλησία μας, η οποία σε ιστορικές στιγμές έχει δείξει την τεράστια συνεισφορά της στη χώρα. Μάλιστα στην οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη των φτωχότερων συμπολιτών μας με πολλούς τρόπους.
Θεωρούμε ότι στην τωρινή δοκιμασία με τον κορωνοϊό, που έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας για την κορύφωσή της, μπορεί να κάνει πολλά στην κατεύθυνση της πρακτικής αντιμετώπισης από τους πολίτες των επιπτώσεων της πανδημίας και της εμπέδωσης όσων συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αρκεί κατά τα ταπεινή μας γνώμη να πάψει να εστιάζεται τέτοιες ώρες και με ευθύνη αρκετών υπευθύνων της αλλά και πολλών πολιτικών βεβαίως και πολλών ΜΜΕ, ο δημόσιος διάλογος σε δογματικά ζητήματα και να αφιερωθεί στα πως μπορεί να βοηθηθεί ο καθένας και ιδίως οι πιο αδύναμοι, στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το δρόμο σε μια τέτοια στάση δείχνουν και αρκετοί λειτουργοί της εκκλησίας μας. Είδα προσωπικά για παράδειγμα στον Ι. Ν του Άγιου Ανδρέα στην Πάτρα τις προηγούμενες ημέρες να υπάρχει, με ευθύνη του προϊστάμενου του πατέρα Νικόλαου Σκιαδαρέση, απολυμαντικό υγρό σε πολλά σημεία για τους πολλούς καθημερινά προσερχόμενους. Όπως και αφίσες σε πολλά σημεία με συμβουλές του Υπουργείου Υγείας. Προσωπικό του ναού καθάριζε τακτικά τις εικόνες και τα κυριότερα σημεία επαφής στα γύρω έπιπλα. Στην είσοδο βρίσκεις φυλλάδια που εστάλησαν από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο.
Ας μεγεθυνθεί αυτό το παράδειγμα σε όλους τους ναούς, και είμαστε βέβαιοι ότι ήδη θα είναι και εντολή του Μητροπολίτη μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Μάλιστα μπορεί να λάβει και ακόμη πιο αποτελεσματική μορφή. Να βρεθεί τρόπος σε κάθε ναό να υπάρχει και ένα δοχείο (ως μικρή δεξαμενή με την κάνουλα της) που να περιέχει απολυμαντικό υγρό. Με ένα μπουκαλάκι ο κάθε πιστός μπορεί να βρίσκει σε τακτική βάση βοήθεια στην καθημερινή φροντίδα. Γεμίζοντάς το αφού έχει πάρει από τα χέρια του ιερέα της ενορίας του μαζί με το αντίδωρο και ένα φυλλάδιο με πρακτικές συμβουλές των ειδικών. Και έχοντας ακούσει από άμβωνος τι πρέπει να προσέξει στην πράξη και στην καθημερινότητά του. Μπορούν όσοι ιερείς επιθυμούν να συμβουλευτούν ειδικούς για το πώς θα μεταφέρουν πειστικά στους πιστούς τέτοιες οδηγίες.
Στην προμήθεια απολυμαντικού υλικού, που δυστυχώς μέρα με την ημέρα οι κερδοσκόποι διπλασιάζουν την τιμή του στην αγορά, η τοπική μας Εκκλησία μπορεί να καλέσει όσους συμπολίτες μπορούν να βοηθήσουν στην προμήθειά του , να το κάνουν αλλά και να αξιοποιήσει και μια σημαντική ευκαιρία:
Να διεκδικήσει με επίσημο αίτημα της από το Υπουργείο Υγείας μια σημαντική ποσότητα από τους δεκάδες τόνους κατασχεμένης αλκοόλης που όπως ανακοινώθηκε θα αξιοποιηθεί στη μάχη του κορωνοϊού.
Μέσα από τέτοιες πρακτικές κινήσεις είμαστε βέβαιοι ότι μόνο όφελος για την κοινωνία και την εκκλησία μας προκύπτει.