Ρεπορτάζ :Γιώργος Ηλιόπουλος
«Σοκ» ρευστότητας στην αγορά αναζητά ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος της Δυτικής Ελλάδας, μετά το λουκέτων στις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα βλέμματα επιχειρηματιών είναι στην επόμενη ημέρα, που η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, διότι τότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική μάχη της επιβίωσης τους. Θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και με τι όρους; Αυτή είναι η αγωνία των επιχειρηματιών σήμερα που καταγράφουν μηδενικούς τζίρους.
Το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας του ασφυκτικού οικονομικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί και γι’αυτό το λόγο θεωρείται επιβεβλημένη η εύκολη πρόσβαση του επιχειρηματικού κόσμου σε χαμηλότοκα δάνεια, ώστε να πάρει μπροστά η τοπική οικονομία.
Γιατί τι νόημα θα έχει να είναι ανοικτά τα καταστήματα, αλλά χωρίς να έχουν εμπόρευμα ή προϊόντα στις προθήκες, αφού οι προμηθευτές δεν θα τους τροφοδοτούν;
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως η καταβολή μισθού 800 ευρώ στους υπαλλήλους και η κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών, αλλά και η ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων με 800 ευρώ, δεν επαρκούν από μόνα τους να καλύψουν το χρηματοοικονομικό κενό της αγοράς. Είναι μέτρα βραχύβια που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μηχανή της τοπικής οικονομίας, που αναζητά το στίγμα της για την επόμενη ημέρα.
Πλάτων Μαρλαφέκας: «Έρχεται και άλλο πακέτο ενίσχυσης»
Μιλώντας στο Σ.Ε. ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, εξηγεί ότι «τα μέτρα κινούνται στη θετική κατεύθυνση. Έχουν μπει οι βασικοί ΚΑΔ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και έπονται και άλλοι. Πρόκειται για επιχειρήσεις που μένουν ανοικτές και μειωθεί πάρα πολύ ο κύκλος εργασιών τους. Για παράδειγμα, η κρύα – σερβιριζώμενη αγορά στην Ελλάδα, δηλαδή οι επιχειρήσεις Horeca, έχουν υποστεί σε όλες τις κατηγορίες μεγάλες απώλειες, της τάξεως του 40-50%. Ή, άλλο παράδειγμα, μικροί παραγωγοί που είναι ανοικτοί, δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στα σούπερ-μάρκετ. Η άποψη οι δική μας είναι οι επιχειρήσεις που μένουν ανοικτές να έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν κάποια τμήματα των επιχειρήσεων μέσω ΚΑΔ να μπαίνουν στις ευεργετικές διατάξεις» σημειώνει ο κ. Μαρλαφέκας.
Σε σχέση με το αίτημα του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια τις επιχειρήσεις, ο κ. Μαρλαφέκας εξηγεί ότι « τέτοια μέτρα θα έρθουν. Ήδη η Ευρωπαική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δοθούν χρήματα στην οικονομία. Αυτό όμως θα γίνει όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Στην παρούσα φάση διαχειριζόμαστε το κλείσιμο».
Σε σχέση με τη στήριξη των επιχειρήσεων σημειώνει ότι αναμένεται και άλλο πακέτο μέτρων που θα αφορά τις επιχειρήσεις αποκλειστικά, μετά τα πρώτα μέτρα στήριξης των εργαζομένων. Και αυτό διότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων μέχρι στιγμής δεν είναι καταγεγραμμένες, μιας και το τοπίο αλλάζει από μήνα σε μήνα. Ο κ. Μαρλαφέκας συνιστά στους επιχειρηματίες λίγη ακόμη υπομονή και να δώσουν ένα μικρό χρονικό περιθώριο στα συναρμόδια υπουργεία.
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος: «Οι τράπεζες έχουν τον κομβικό ρόλο»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωσταντίνος Ζαφειρόπουλος σημειώνει ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση επαρκούν για να καλύψουν μόνο το …10% των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Θεωρεί στη σωστή κατεύθυνση την ενίσχυση των εργαζομένων με 800 ευρώ και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, όμως από εκεί και περά παραμένουν πολλά ζητήματα ανοικτά.
«Για παράδειγμα το ότι θα έχουμε ελάφρυνση στο ενοίκιο κατά 40%, ακούγεται μια καλή κίνηση όμως και πάλι το υπόλοιπο 60% πρέπει να πληρωθεί από επιχειρήσεις που είναι κλειστές και δεν έχουν εισπράξεις. Ένα εμπορικό κατάστημα με ενοίκιο 2000 ευρώ θα πληρώσει για το Μάρτιο 1200 ευρώ και άλλα 1200 ευρώ τον Απρίλιο. Δεν θα μπορεί να τα δώσει όλα αυτά τα χρήματα» εξηγεί ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Σε σχέση με τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ο ίδιος εξηγεί ότι είχε υπάρξει και πριν την εμφάνιση της πανδημίας ένα σφοδρό κύμα μέχρι τέλος Φεβρουαριου και έφθαναν τις 43.000 πανελλαδικά.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι επιδίωξη ενός καταστήματος η απόλυση του υπαλλήλου. Μην ξεχνάμε ότι όλος αυτός ο κόσμος είναι καταναλωτές. Δεν έχουμε κανένα όφελος από μια τέτοια κίνηση. Όμως ζητάμε περαιτέρω μέτρα στήριξης, πλην της πληρωμής των 800 ευρώ που καλύπτουν ένα μικρό χρονικό διάστημα» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Κατά τον ίδιο, ο εμπορικός κόσμος θέλει ξεκάθαρα το κράτος να επωμιστεί τις ασφαλιστικές του εισφορές και όχι να τους τις μεταφέρει για τους υπόλοιπους μήνες, διότι το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι μια ταυτόχρονη οικονομική καταιγίδα στις επιχειρήσεις.
«Η μεταφορά των υποχρεώσεων για μερικούς μήνες δεν μας λέει τίποτα. Και τις δικές μας ασφαλιστικές υποχρεώσεις και των υπαλλήλων θα πρέπει το κράτος να τις επωμιστεί για να υπάρξει ουσιαστική ώθηση στην αγορά» σημειώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Ενίσχυση 5000 ευρώ στις επιχειρήσεις
Η πρόταση του εμπορικού κόσμου της Πάτρας είναι να δοθούν 5000 ευρώ στις εμπορικές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όταν θα ανοίξουν που κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτό θα γίνει.
Ακόμα και εάν δοθεί το πράσινο φως στα καταστήματα να ανοίξουν, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, λόγω έλλειψης εμπορεύματος. Οι τράπεζες πλέον καλούνται να παίξουν κομβικό ρόλο και να παρέχουν διευκολύνσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις, την ώρα μάλιστα που όλα δείχνουν ότι θα χαθεί και ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής κίνησης, αφού ελάχιστοι πλέον θα έχουν τη βούληση για ένα ταξίδι.
«Κομβικό ρόλο παίζουν οι τράπεζες που θα πρέπει να ανοίξουν τη στρόφιγγα της ρευστότητα και να παρέχουν δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια ή ακόμα και άτοκα. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας και να βάλουμε εμπορεύματα. Κανείς δεν θα σου δίνει εάν δεν του τα προπληρώσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Φοροτεχνικοί: «Η τάση είναι μείωση των συμβάσεων».
Ο Διονύσης Κατσαϊτης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών-Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας, αναφέρει ότι «υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που πλήττονται όμως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Απολύσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί όμως η τάση που επικρατεί είναι να ζητηθεί περαιτέρω μείωση των συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις είναι ανοικτές. Θεωρούμε επιβεβλημένη την διεύρυνση των ΚΑΔ στις επιχειρήσεις που πρέπει να ενισχυθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, επιχειρηματίας που έχει πλυντήριο και αποκλειστικοί του πελάτες είναι ξενοδοχεία και εστιατόρια. Και τα δύο πλέον έχουν κλείσει. Αυτός ο επιχειρηματίας τις θα κάνει;».
Για τη ρευστότητα στην αγορά ο ίδιος εξηγεί ότι θα πρέπει να δοθεί μέσω των τραπεζών, τη στιγμή που οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τρέχουν.
«Ένα πολύ μεγάλο βάσανο για τις επιχειρήσεις είναι τα ενοίκια. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να δοθεί το 100% των ενοικίων. Υπάρχουν επιχειρήσεις με απίστευτα υψηλά ενοίκια, ακόμα και 10.000 ευρώ και θα πρέπει να δώσουν τα 6000 ευρώ ενώ είναι κλειστές. Αντιλαμβάνεστε για τι κόστος μιλάμε» καταλήγει ο κ. Κατσαϊτης.
ΠΗΓΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 27-03-2020