Του Παναγιώτη Γιαλένιου εκδότη του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»
Επιλέγουμε από αρκετά παρόμοια κείμενα που δημοσιεύονται στον Τύπο για το Τύπο αυτές τις ημέρες, να αναδημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα άρθρου του γνωστού δημοσιογράφου και διευθυντή της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλα Βουλέλη για τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε ξαφνικά και στις εφημερίδες από τον Κορωνοϊό.
Γράφει ο καλός δημοσιογράφος μεταξύ πολλών, που κυρίως απευθύνονται και στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας και της ιστοσελίδας της:
«Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συρρίκνωση των κυκλοφοριών, ραγδαία μείωση των σημείων πώλησης, συγκέντρωση της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, μονοπώλιο στη διακίνηση των εφημερίδων,διάχυση των ψευδών ειδήσεων,πολιτικο-εκδοτική διαπλοκή και ασφυκτική ομοφωνία των περισσότερων μέσων στην υποστήριξη συγκεκριμένων απόψεων.
Όλα αυτά συνεχίζουν, βέβαια, να υπάρχουν,αλλά παραμερίστηκαν σχεδόν τελείως τις τελευταίες ημέρες με τη σαρωτική εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας και τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς για την αντιμετώπισή του.
Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου επιδεινώνεται δραματικά με ταχύτατο ρυθμό. (…). Όμως το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η ραγδαία πτώση στις πωλήσεις των εφημερίδων, άμεσο αποτέλεσμα του περιορισμού της κυκλοφορίας, και ταυτόχρονα η καθημερινή μείωση των σημείων πώλησης στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Σήμερα τα σημεία πώλησης είναι λίγο περισσότερα από 4.000 σε όλη την Ελλάδα.
Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε δεν θα πρόκειται για αργό θάνατο, αλλά για ξαφνικό θάνατο των έντυπων μέσων ενημέρωσης, κυρίως των εφημερίδων. Οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν καμία καθυστέρηση. Η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης του Τύπου, τα οποία ανακάλεσε βιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πρώτη άκριτη και γραφειοκρατική εξαγγελία τους.
Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πρέπει να πιέσουν τώρα την κυβέρνηση, ζητώντας και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, για να δοθούν οι ενισχύσεις στον Τύπο, πριν να είναι πολύ αργά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εφημερίδες είναι «είδος πρώτης ανάγκης» για τη διαφύλαξη και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς αυτές δεν νοείται δημοκρατικός διάλογος, κριτική και έλεγχος της κάθε εξουσίας».
Προφανώς και ο Νικόλας Βουλέλης που έχει την ευθύνη μιας πανελλαδικής εφημερίδας, αλλά και στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι άνθρωποι του Τύπου, όπως και η αφεντιά μου που έχω την ευθύνη μιας περιφερειακής εφημερίδας, σκεφτόμαστε αυτήν την δύσκολη περίοδο με όρους επιβίωσης. Και δεν αγνοούμε ότι παρόμοια πλέον σκέπτονται εκατομμύρια Ελλήνων που έχουν την ευθύνη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίων, που βλέπουν μια τέλεια καταιγίδα να τους σαρώνει. Με τρόπο που οι δυσκολίες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης-που όλοι πιστεύαμε ότι δεν μπορούσαν να υπάρχουν χειρότερες- να δείχνουν μικρές, εμπρός στις επερχόμενες.
Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, έχοντας και ουσιαστική υποστήριξη από το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, κάνει πολλά τόσο σε επίπεδο προφύλαξης της δημόσιας υγείας των πολιτών όσο και σε αυτό της πρώτης οικονομικής τους ανακούφισης. Προφανώς δεν φτάνουν όσα γίνονται και τα δυσκολότερα είναι εμπρός μας.
Στην στήριξη όμως της κοινωνίας ένα ξεχωριστό ρόλο έχει ο Τύπος και ιστορικά ο έντυπος. Ειδικότερα σε ότι αφορά τις τοπικές κοινωνίες ξεχωριστό ρόλο έχουν οι τοπικές εφημερίδες της.
Θεωρούμε ότι αν οι εφημερίδες υποστείλουν τη σημαία αυτήν την περίοδο η ήττα θα είναι μεγάλη. Για τις ίδιες αλλά πρωτίστως θεωρούμε και για την κοινωνία.
Για αυτό όλοι μαζί πρέπει να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό της έντυπης ενημέρωσης. Ιδίως αυτής που υπάρχει αυτόφωτη άρα και περισσότερο ανεξάρτητη.
Εκδότες, δημοσιογράφοι και όλο το προσωπικό των εφημερίδων με φροντίδα πρώτα για την υγεία όλων, θα πρέπει παλεύοντας με «νύχια και δόντια» να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και των διεκδικήσεων.
Η κυβέρνηση, που έχει κάνει το πρώτο βήμα με την ένταξή μας στις πληττόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να κάνει άμεσα κάτι και με την ρευστότητά μας, ενεργοποιώντας με δίκαιο τρόπο τα κονδύλια που από τον προηγούμενο χρόνο είχαν θεσμοθετηθεί για τον Τύπο.
Οι αναγνώστες μας τέλος, μέσα στη δύσκολη δική τους καθημερινότητα, θα πρέπει να μην ξεχάσουν τη δική τους μικρή ή μεγαλύτερη στήριξη στις εφημερίδες τους.
Παρά τα όποια λάθη τους είναι ένα βασικό τους αποκούμπι.