Αναμενόμενο ήταν για τον κλάδο εστίασης το κλείσιμο των καταστημάτων. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ακύρωση του Καρναβαλιού, οι καταστηματάρχες είχαν αντιληφθεί ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα και αυτός ήταν ο λόγος που ζητούσαν επιτακτικά την ενίσχυση των επιχειρήσεών τους.
Όπως σημειώνει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) Αναστάσιος Γιατράς « το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες. Τα μηνύματα είναι ότι θα υπάρξει μεγάλος δημοσιονομικός χώρος και θα δοθεί ευρωπαϊκή βοήθεια. Το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης θα αποζημιωθεί μέσω βοηθήματος απευθείας, για το διάστημα που η επιχείρηση θα είναι κλειστή. Για τον κλάδο τον δικό μας, το σφράγισμα των επιχειρήσεων ήταν αναμενόμενο. Ο λόγος είναι η εξάπλωση του ιού, οπότε δεν μας έκανε έκπληξη ότι τα καταστήματα εστίασης επρόκειτο να κλείσουν. Όλα τα μηνύματα οδηγούνταν στο ότι η εστίαση ήταν από τους κλάδους που πρώτοι θα έκλειναν , όπως έγινε και σε άλλες χώρες, λόγω του συνωστισμού στα καταστήματα».
Στο ενδεχόμενο αζικό απολύσεων στον τομέα της εστίασης , ο ίδιος δηλώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στη δική του αντίληψη από συναδέλφους του.
«Ούτε ηθικό είναι, ούτε νόμιμο, ούτε έχει νόημα η απόλυση, διότι δεν προσφέρει κανένα όφελος σε μια επιχείρηση που είναι κλειστή», υποστηρίζει ο κ. Γιατράς.
Στην Πάτρα πάντως όλοι οι καταστηματάρχες του ΣΚΕΑΝΑ συμμορφώθηκαν στην απαγόρευση και δεν υπήρξε καμία παραφωνία, κάτι που κατά τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου ερμηνεύεται ως εξής: «Ο κλάδος συμμορφώθηκε άμεσα στην απαγόρευση και θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη διαμορφωμένη. Για εμάς η οικονομική κατάρρευση ξεκίνησε από την αναβολή του Καρναβαλιού και νομίζω ότι ως κλάδος κρατήσαμε μια στάση υπεύθυνη και δώσαμε να καταλάβει στον κόσμο ότι για εμάς προέχει η δημόσια υγεία. Για να μπορέσουμε να είμαστε επιχειρηματίες, προέχει πάνω απ όλα η υγεία . Αν δεν είμαστε υγιείς τίποτα άλλο δεν έχει νόημα. Στόχος να προστατέψουμε το κοινωνικό σύνολο και οτιδήποτε άλλο ως προς το επιχειρείν θα έχουμε χρόνο να το κάνουμε».
Σε σχέση με το εάν τελικά είναι αισιόδοξος, ο κ. Γιατράς επισημαίνει ότι πρέπει πρώτα να ανακάμψει η οικονομία για να βρεθούν τα εργαλεία εκείνα που θα δώσουν στον κάδο της εστίασης τη βοήθεια που χρειάζεται.
Ο Ταμίας του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κολλιόπουλος αναφέρει και αυτός από την πλευρά του ότι «παραμένουμε ανοικτοί ως επιχείρηση επειδή η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραβλέψει ότι υπάρχουν άνθρωποι μόνοι τους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Απολύσεις στον κλάδο της εστίασης δεν έχουν γίνει. Προσπαθούμε όσοι είμαστε ανοικτοί να πληρώσουμε το προσωπικό μας. Αν υπάρχουν μεμονωμένα κρούσματα δεν είναι συνάδελφοί μας. Το οικονομικό πλήγμα για τον κλάδο είναι τεράστιο. Όσοι έχουν μείνει ανοικτοί επειδή κάνουν ντελίβερι, μόνο σκοπό έχουν να πληρώσουν το προσωπικό»
Γιώργος Σίδερης «Καθίζηση στην κίνηση κατά 80%»
Απο του κλάδους που είχαν ήδη υποστεί οικονομική καθίζηση πριν από τέσσερις μήνες ήταν τα ταξί. Η αρχή έγινε με την απαγόρευση του καπνίσματος, που οδήγησε σε συρρίκνωση της κίνησης στα καταστήματα. Τα τελευταία μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος να υποστεί οικονομικό μαρασμό.
Οπως αναφέρει ο Γιώργος Σίδερης Γραμματέας του Σωματείου Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί Πατρών και Περιχώρων « Ο Άγιος Χριστόφορος»: «Η κίνηση έχει πέσει πάρα πολύ. Από τη στιγμή που δεν μετακινείται ο κόσμος, έχουμε υποστεί ζημιά. Μόνο για τα απαραίτητα και για κάποιες στοιχειώδεις ανάγκες χρησιμοποιεί πλέον ο πολίτης το ταξί. Οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι. Με το κλείσιμο των εμπορικών η κατάσταση έγινε ακόμα πιο χειρότερη για εμάς. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που χρησιμοποιούν ορισμένοι το ταξί για να πάνε σε γιατρό ή σε νοσοκομείο. Η πτώση είναι 80%. Έχουμε ζητησει την ενίσχυσή μας, γιατί είμαστε από τα επαγγέλματα που έχουμε πληγεί. Είναι δύσκολο να μας ζητηθεί να μην παρέχουμε υπηρεσίες, γιατί προσφέρουμε μεταφορικό έργο. Ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελούμε την εργασία μας, καθημερινά χρησιμοποιούμε γάντια και μάσκα και σε κάθε διαδρομή φροντίζουμε τα παράθυρα των οχημάτων μας να είναι ανοικτά. Δεν γίνεται να ρισκάρουμε καθόλου».
Ε.Γεωργοπούλου «Από το Καρναβάλι και μετά μηδενίσαμε»
Εξίσου μεγάλο αντίκτυπο είχαν τα μέτρα και στον κλάδο των κομμωτών, αφού τα κομμωτήρια θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες.
Οπως αναφέρει η Εμμανουέλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών Αχαΐας: « Τα κομμωτήρια με το προσωπικό δεν έχουν κάνει τίποτα. Κλείσαμε όμως τρέχουν οι εισφορές και η μισθοδοσία. Εχουμε καταθέσει προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει. Ζητάμε αποζημίωση εισοδήματος αλλά και οικονομική στήριξη. Τα πρώτα μηνύματα για εμάς ήρθαν ήδη από το Καρναβάλι, καθώς τότε είχαμε 50% πτώση του εισοδήματος. Από εκεί και πέρα, μετά το σφράγισμα των καταστημάτων μας είναι καταστροφή. Το εισόδημα είναι μηδέν. Εάν μας άφηνε και το Σάββατο 14 Μαρτίου, κάτι το οποίο πολλοί ζητούσαν επειδή εκείνη η ημέρα είναι προγραμματισμένα πολλά ραντεβού, δεν θα έσωζε την κατάσταση. Ο Μάρτιος είναι ένας μήνας με γιορτές έτσι και αλλιώς, οπότε αντιλαμβάνεστε για τι ποσό απώλειας μιλάμε».
Ιωάννα Κουνέλη: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις»
Η Ιωάννα Κουνέλη, γραμματέας του συλλόγου αναφέρει ότι « όλες οι υποχρεώσεις μας είναι στον αέρα. Δεν μας έχουν δώσει διευκρίνηση για το τι θα γίνε με τις υποχρεώσεις μας. Το προσωπικό είναι σπίτι γιατί είναι κλειστές οι επιχειρήσεις. Θα λάβουν βοήθημα οι υπάλληλοι. Εγώ δεν έχω προσωπικό, οπότε δεν θα έχω καμία ενίσχυση. Είναι μεγάλο το πλήγμα γαι τον κλάδο. Δεν είναι εποχές να παραμένουν επιχειρήσεις κλειστές. Από την περασμένη Παρασκευή που οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο, ήτα για εμάς μεγάλο το πλήγμα. Δεν μπορέσαμε ούτε το Σάββατο να παραμείνουμε ανοικτοί και να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες μπορούσαμε»
Άρειος Πάγος: «Βαριές κυρώσεις για τους παραβάτες»
Ο Εισαγγελάς του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με εγκύκλιο του στην Εισαγγελία Εφετών της Πάτρας ζητάει να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τον περιορισμό λόγω κορωνοιού. Οπως αναφέρει στην εγκύκλιό του:
«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους
Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη……….. να εφαρμόζονται, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο. Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».
Χάρης Τσίτσικας: «Συχνές περιπολίες και επεμβάσεις»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Χάρης Τσίτσικας τονίζει οτι στην πλειονότητά τους οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν με την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων. Κάποια μεμονωμένα περιστατικά που υπήρξαν, σημειώθηκαν από ιδιοκτήτες άλλων κλάδων, όχι της εστίασης.
«Τα μέτρα τηρούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία. Εμείς από την πλευρά μας παρακολουθούμε και θα επεμβαίνουμε αναλόγως» αναφέρει ο κ. Τσίτσικας.
Στην Πάτρα έχουν γίνει εφτά συλλήψεις ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Μάλιστα γίνονται και καταγγελίες σε κάποιες περιπτώσεις στην αστυνομία η οποία μεταβαίνει στα σημεία και ελέγχει.