Πρώτο θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συζητείται την Τετάρτη το βράδυ(4/4), είναι αυτό της σύστασης Φορέα Διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παράπειρου και την συμμετοχή του Δήμου Πατρέων.
Το θέμα έφεραν προς συζήτηση 23 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Εισηγητής εκ μέρους των συγκεκριμένων συμβούλων είναι ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Διεθνής Πόλη Σύγχρονη Πόλη».
Εισήγηση Χρυσανθακόπουλου
«Η Σύσταση Φορέα Λειτουργίας (Διαχείρισης) του Φράγματος Αστερίου (Πείρου- Παράπειρου) και η συμμετοχή του Δήμου Πατρέων
Μετά από την συνεχιζόμενη αμέλεια της Δημοτικής Αρχής του κ Πελετίδη, να φέρει σε διαπαραταξιακή διαβούλευση τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Δήμο Πατρέων, ώστε να υπάρξει έγκαιρη, ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση και συμμετοχή όλων σε μια συναινετική προσπάθεια, για να υποστηριχθούν ενιαία οι λύσεις των προβλημάτων της μεγάλης μας πόλης, εισηγούμαστε την σημαντική αυτή συζήτηση στο κυρίαρχο όργανο που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
-Επειδή το φράγμα Αστερίου ευρίσκεται από τις 26/8/2019 σε φάση αρχικής σταδιακής πλήρωσης, σύμφωνα με το προβλεπόμενο πρωτόκολλο,
– Επειδή η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο οφείλει, κατά τον νόμο, να μεριμνήσει για την ίδρυση του Φορέα Λειτουργίας του Φράγματος,
-Επειδή ο κ Πελετίδης δίχως να μας ρωτήσει, ενημερώσει και αποδεχθεί τον διάλογο επί του θέματος, εκφράζει τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις, ως θέση του Δήμου Πατρέων,
– Επειδή η άποψη του «όλα πρέπει να ανήκουν στο κράτος και οι Δήμοι να είναι διεκδικητικοί πελάτες των υπουργείων» είναι εντελώς ακραία και λαθεμένη, με συνέπεια να προτείνει κρατικό φορέα λειτουργίας του φράγματος,
– Επειδή οι όμοροι Δήμοι Δυτικής Αχαϊας και Ερυμάνθου, έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συμμετέχουν στον υπό σύσταση Φορέα Λειτουργίας και οφείλουμε να έχουμε κοινή στρατηγική μαζί τους, καθώς έχουμε αμοιβαία κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα,
-Επειδή σε όλες τις περιπτώσεις η διαδημοτική συνεργασία είναι απαραίτητη και μονόδρομος για την περαιτέρω πορεία του θέματος,
-Επειδή οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τις απόψεις μας για το πλαίσιο και το περιεχόμενο του υπό σύσταση Φορέα Λειτουργίας,
-Επειδή το νερό είναι δημόσιο αγαθό και οφείλουμε να το προστατεύσουμε, καθώς πρέπει να παραμείνει με αυτό τον χαρακτήρα, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου,
-Επειδή τα δίκτυα διανομής των υδάτινων πόρων του φράγματος είναι έτοιμα και μάλιστα λόγω υψομετρικής διαφοράς, θα έρχονται προς την περιοχή της Πάτρας, δίχως οικονομικό κόστος και ενεργειακή επιβάρυνση,
-Επειδή η φημολογούμενη από τον κ. Πελετίδη αύξηση του κόστους των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ είναι εντελώς αβάσιμη, καθώς η ΔΕΥΑΠ πληρώνει ετησίως 3.000.000 ευρώ στην ΔΕΗ ως αντλητικό κόστος συν επιπλέον το κόστος συντήρησης των γεωτρήσεων,
-Επειδή η εισροή θαλάσσιων υδάτων υφαλμυρώνει τα υπόγεια υδάτινα αποθέματα της περιοχή και οι διαθέσιμοι σήμερα υπόγειοι υδάτινοι πόροι εξαντλούνται και θα σπανίζουν στο μέλλον,
-Επειδή οι ωφελούμενοι Δήμοι και η ΒΙΠΕ έχουν τεράστιες ανάγκες και επιθυμούν την άμεση υδροδότηση τους, άρα θέλουν την άμεση σύσταση του φορέα, για να κατασκευαστούν οι υποσταθμοί των τροφοδοτικών αγωγών,
– Επειδή ειδικά η ΒΙΠΕ οφείλει με δικά της έξοδα να προετοιμάσει δίκτυα και υποδομές και στην συνέχεια να υπογράψει οικονομική συμφωνία με τον φορέα Λειτουργίας, ως ιδιοκτήτη και πάροχο συγκεκριμένων προβλεπόμενων ποσοτήτων,
-Επειδή οφείλουμε να εξορθολογήσουμε την χρήση του πολύτιμου αγαθού, του πόσιμου νερού, λαμβάνοντας υπ όψιν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, -Επειδή η στείρα άρνηση της Δημοτικής Αρχής πρέπει να πάψει, να είναι η επίσημη θέση του Δήμου Πατρέων,
-Επειδή πλησιάζει η χρονική στιγμή που η λιμναία κάλυψη του ταμιευτήρα θα φθάσει στο προσδοκώμενο επίπεδο κατάκλυσης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι,
Γιαυτό δηλώνουμε την απόφαση μας να συμμετέχουμε στην υπό ίδρυση διαδημοτική εταιρεία με τους όμορους Δήμους ευελπιστώντας και στην συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Με βάση αυτές τις θέσεις σχετικό ψήφισμα θα κατατεθεί κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Εισήγηση Δημάρχου Πατρέων Κ.Πελετίδη
«Αυτή η συνεδρίαση φωτίζει με τον πιο καθαρό τρόπο τον προσανατολισμό των πολιτικών δυνάμεων και τους δύο δρόμους που ακολουθούνται.
Από τη μία μεριά είναι ο δρόμος υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, του πατραϊκού λαού, που στο συγκεκριμένο θέμα είναι, το νερό από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου να έρχεται αδάπανα – δωρεάν στους Δήμους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου. Η Δημοτική Αρχή ακούραστα το πάλεψε και θα συνεχίσει να το κάνει και αυτός ο αγώνας είχε θετικά αποτελέσματα. Μέχρι το 2026 το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν και είμαστε σίγουροι ότι έτσι θα είναι και στη συνέχεια, εγγυητής γι’ αυτή την πορεία θα είναι ο λαός των 3 Δήμων.
Από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος και που υπερασπίζονται και υλοποιούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και που σήμερα προτείνουν, αντί να δίνεται δωρεάν το νερό από το φράγμα έως και το 2026, να το πληρώνουν οι κάτοικοι των 3 Δήμων.
Δεν τους ενδιαφέρει ότι ο λαός πληρώνει φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ειδικούς φόρους και πλήθος άλλα χαράτσια και δικαιολογημένα απαιτεί έργα σαν αυτό του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και τη λειτουργία τους χωρίς επιπλέον επιβάρυνσή του. Δεν μπορεί να συνεχίζεται το τάισμα της ολιγαρχίας του πλούτου, γιατί χρήματα που δεν πάνε για την κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού, καταλήγουν στα σεντούκια των κατόχων του πλούτου, με αναπτυξιακά παραμύθια που τα χόρτασε ο λαός.
Η σθεναρή στάση των 3 Δημοτικών Αρχών Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου απέναντι στους κυβερνώντες από το 2014, έφερε αποτελέσματα.
Παρότι κυβερνώντες και πρόθυμες δημοτικές παρατάξεις μας καλούσαν, όπως και σήμερα, να πληρώνει τη διαχείριση και λειτουργία ο λαός της περιοχής μας, φτάσαμε σήμερα να προχωρούν οι διαδικασίες για κατασκευή συμπληρωματικών έργων, επέκταση υδροδότησης οικισμών Ερυμάνθου – Δυτικής Αχαΐας και λειτουργία του φράγματος για 5 χρόνια υπό την εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και εθνικούς πόρους.
Η υδροδότηση κατά τους υπολογισμούς τους, θα ξεκινήσει αρχές του 2021, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και η στάθμη του νερού από το υψόμετρο 178, όπου είναι σήμερα, θα φτάσει στο 207.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα καλέσουμε τους νέους δημάρχους να υπερασπιστούμε την προσωρινή ικανοποίηση των αιτημάτων μας και να επιμείνουμε, με τη στήριξη του λαού της περιοχής, στην κατεύθυνση να παίρνουμε το νερό δωρεάν, γιατί είναι φυσικό αγαθό και δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί.
Πιστεύω ότι θα κινηθούμε μαζί με τις δημοτικές αρχές Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, όπως και την προηγούμενη δημοτική περίοδο, γιατί αυτό είναι το συμφέρον και το δίκιο των συμπολιτών μας.
Το θέμα που συζητάμε σήμερα απασχόλησε πρόσφατα, στις εκλογές, τον πατραϊκό λαό. Μπήκε στην κρίση του και απεφάνθη.
Τον Οκτώβριο του 2023 θα ξαναμπεί στην κρίση του και εμείς από τώρα λέμε ότι δεν θα αλλάξουμε θέση, θα τον καλούμε να υπερασπιστεί τα δίκια του και να παίρνει το νερό δωρεάν. Θα έχετε κι εσείς τη δυνατότητα να βάλετε τη θέση σας, να σταματήσει να παίρνει το νερό δωρεάν και να δημιουργηθεί η διαδημοτική επιχείρηση που θέλετε και να πληρώνει.
Ως Δήμος θα προχωρήσουμε, όπως έχουμε τοποθετηθεί και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, στην κατασκευή νέου διυλιστηρίου, με προδιαγραφές επεξεργασίας και νερού κατηγορίας Α3. Εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι έτοιμο. Ξεκινάμε έργα για να γίνει η σύνδεση των διυλιστηρίων μας με τις κοινότητες του πρώην Δήμου Ρίου, ώστε να τελειώσουμε και με αυτό το σοβαρό θέμα της υδροδότησης.
Παράλληλα και με ευθύνη, θα συντηρούμε τις γεωτρήσεις μας σε υψηλό επίπεδο, για να μη βρεθεί η πόλη μας σε δύσκολη θέση, αν τα νερά του φράγματος για τον οποιονδήποτε λόγο παρουσιάσουν ποιοτικά ή ποσοτικά προβλήματα.
Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που αναλυτικά κατατέθηκε και ψηφίστηκε στις 23 Νοεμβρίου 2018, είναι αυτή που δίνει λύση ολοκληρωμένη στο θέμα του νερού.
Η ύπαρξη ενιαίου κρατικού φορέα που θα παρακολουθεί έργα, θα κάνει παρεμβάσεις και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, θα αντιμετωπίζει το φαινόμενο της ερημοποίησης κ.λπ., μπορεί να είναι οδηγός».
Εισήγηση Προέδρου της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα
«Όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου 2019 η έμφραξη της σήραγγας εκτροπής του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε με 7 χρόνια καθυστέρηση και κόστισε πάνω από 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, σε δύο χρόνια περίπου από την έμφραξη, ο ταμιευτήρας θα είναι σε θέση να υδροδοτήσει τους τρεις Δήμους (Πατρέων – Δυτικής Αχαΐας- Ερυμάνθου).
Η κατασκευή του θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής και αποτελεί απόδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών της. Αποκαλύπτεται ότι το κυρίαρχο αφήγημα για τις τεράστιες ελλείψεις σε νερό, χρησιμοποιείται για την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του και τις αυξήσεις στα τιμολόγια.
Η διαχείριση του νερού και των υδάτινων πόρων στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αρνητικές συνέπειες για το λαό.
Η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του νερού, στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στην χώρα μας.
Είναι ο δρόμος που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες, είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό για το λαό, επιβαρύνει δραματικά την λαϊκή κατανάλωση, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και ποιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση για τις καθημερινές ανάγκες του.
Είναι καθαρό ότι και εδώ σε αυτό το κρίσιμο για την ζωή των κάτοικων μας ζήτημα συγκρούονται δυο εκ διαμέτρου αντίθετες λογικές. Μια, η κυρίαρχη, που βλέπει τη λαϊκή ανάγκη για νερό, είτε ως κόστος είτε ως πεδίο κερδοφορίας. Είναι η λογική της ανάπτυξης που προβάλουν σήμερα η Κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα στο σύνολο τους, η Ε.Ε., οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού απαιτεί ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Είναι υπόθεση και ευθύνη ενός ισχυρού Λαϊκού Κινήματος και περνάει αναγκαστικά μέσα από την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής.
Η λαϊκή πάλη μπορεί να υποχρεώσει και τις Κυβερνήσεις, έστω και προσωρινά, να στρέψουν πόρους σε υποδομές, που αφορούν στην ζωή της λαϊκής οικογένειας.
Η στάση της Δημοτικής Αρχής είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί το νερό, μέσα από τη κερδοφόρα δράση είτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις είτε από δημοτικές και μικτές επιχειρήσεις.
Η διαχείρισή του από Ανώνυμη Εταιρεία ή από Διαδημοτική Επιχείρηση, θα έχει αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα με αύξηση της τιμής του νερού.
Ως Δημοτική Αρχή, στηρίζουμε τη λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγμένο ποιοτικά νερό.
Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού.
Με βάση αυτή τη θέση διεκδικούμε την άμεση λειτουργία του Φράγματος. Από το 2016, είχαμε υποβάλλει τις κοινές θέσεις μας με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και το Δήμο Ερυμάνθου στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στον τότε Γενικό Γραμματέα κ. Δέδε.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αποφασίσει και διεκδικούμε, η διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα σχεδιάζει, θα προσλαμβάνει προσωπικό, θα υλοποιεί το έργο της ορθολογικής διαχείρισης και θα παρέχει δωρεάν νερό, καθαρό και υγιεινό για όλους.
Αυτό το μεγάλο ζήτημα, τέθηκε στον Πατραϊκό λαό στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και η συντριπτική του πλειοψηφία, ενέκρινε την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.
Η Δημοτική Αρχή θα τιμήσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο του λαού. Την δημοκρατική επιλογή του. Μαζί με τον Πατραϊκό λαό, θα εντείνουμε τον αγώνα μας για να μην δημιουργηθεί όπως προτείνουν από το 2014 οι δημοτικές παρατάξεις της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, Ανώνυμη Εταιρεία, Διαδημοτική επιχείρηση, που θα την διαχειρίζονται οι Δήμοι και η Περιφέρεια στην βάση των ανταποδοτικών τελών.
Άσχετα με τον τίτλο «Διαδημοτική», πρόκειται για Α.Ε., που θα εμπορευματοποιήσει περαιτέρω το νερό, αφού το κόστος συντήρησης και λειτουργίας, θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα με την αύξηση της τιμής του νερού.
Το επιχείρημα ότι έτσι θα αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του Φράγματος από την Κυβέρνηση, είναι υποκριτικό και ψεύτικο γιατί η λύση που προτείνουν, είναι στην ουσία η ιδιωτικοποίηση του Φράγματος από τους Δήμους και την Περιφέρεια.
Απαιτούμε Δημόσιο, Κρατικό Φορέα, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) διαχείρισης του Φράγματος, που θα παρέχει δωρεάν το νερό του φράγματος.
Νερό, βασικό κοινωνικό αγαθό, καθαρό ποιοτικό, για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».
Εισήγηση «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» Χρήστος Πατούχας
Η συζήτηση- πρόταση για σύσταση Φορέα Διαχείρισης έχει αρχίσει από το 2013. Θα ήταν εύλογο να συζητάμε από τότε, αν το Φράγμα παραδινόταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του το 2012.
Η συζήτηση από τότε, γινόταν σύμφωνα με Κυβερνητική πρόταση, αποδεκτή πλήρως από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του μνημονιακού τόξου και τις προσκείμενες σε αυτές Δημοτικές και Περιφερειακές παρατάξεις. Η πρόταση προέβλεπε Φορέα με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με μετόχους τους Δήμους και την Περιφέρεια αλλά και την ΒΙΠΕ Πατρών, μάλιστα με ένα μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το διοικητικό- λειτουργικό κόστος του φορέα είχε προ εκτιμηθεί στα 3 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Προφανώς στην πράξη πολύ περισσότερο.
Σημειώνουμε για την ιστορία, ότι αν από τότε είχε συσταθεί ο Φορέας όπως ζητούσαν, οι δημότες μας θα είχαν επιβαρυνθεί με ένα ποσόν πάνω από 21 εκατομμύρια για λειτουργικό κόστος και παχυλούς μισθούς Προέδρων και συμβούλων. Και πιθανότατα ο Φορέας θα είχε επιβαρυνθεί με κατασκευή βασικών ή παράπλευρων έργων.
Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται και θα γίνει για τον Δημόσια χαρακτήρα του νερού, που είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό και η υποκρισία όλων των φωνασκούντων, είναι στον μέγιστο βαθμό, θα επισημάνουμε λίγα πολύ απλά: Ανησυχούν ειλικρινά αυτές οι δυνάμεις, για την προστασία της δημόσιας περιουσίας; Ανησυχούν για την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών; Δεν έδειξαν την ανησυχία τους σε καμία περίπτωση. Ούτε στην πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, λιμανιών, αεροδρομίων, υποθήκευσης ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας, ούτε στην οικονομική εξόντωση των πολιτών, ούτε στην καθημερινή καταπάτηση όλων των διαχρονικών κατακτήσεων τους. Αντίθετα πρωτοστάτησαν σε αυτά. Τα αποδέχτηκαν, τα στήριξαν και τα στηρίζουν.
Αν λοιπόν, το νερό κινδυνεύει με παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα και ως εκ τούτου να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό, ο κίνδυνος προέρχεται από την Κυβέρνηση της χώρας. Θα την καταγγείλουν; Θα καταγγείλουν συνολικά την πολιτική της, πολιτική που υποστηρίζει με προτεραιότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα; Αυτό πρέπει να περιληφθεί στο ψήφισμα τους. Για όλη τη χώρα. Θα το κάνουν; Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα το κάνουν!
ΟΙ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, (Πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη Δημοτική περίοδο), περιλαμβάνει στις γενικές γραμμές της τα εξής:
Η διαχείριση, η λειτουργία και η συντήρηση του Φράγματος να είναι στην αρμοδιότητα του Δημοσίου ή δημοσίου Φορέα, που θα ελέγχει την επάρκεια, την ποιότητα και την κατανομή των επιφανειακών και υπογείων υδάτων. Το νερό του Φράγματος να παρέχεται στους ωφελούμενους Δήμους δωρεάν.
Η πρόταση αυτή είναι θεωρητικά σωστή. Η κριτική μας εστιάζεται στα παρακάτω: Πρώτο:
Η πρόταση δεν λαμβάνει υπόψη της τις δεδομένες συνθήκες και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Ο πολιτικός συσχετισμός είναι υπέρ της, για να ξεφορτωθεί το οποιοδήποτε λειτουργικό κόστος. Αν της προκύψει δυνατότητα απευθείας ιδιωτικοποίησης θα προχωρήσει σε αυτήν χωρίς κανένα δισταγμό.
Δεύτερο:
Ο συσχετισμός είναι αρνητικός σε επίπεδο Νομού. Η Περιφέρεια, οι δύο άλλοι Δήμοι, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων, είναι έτοιμοι να δεχθούν οποιαδήποτε κυβερνητική πρόταση. Είναι έτοιμοι να την δεχθούν χωρίς καμιά διαπραγμάτευση. Να προχωρήσουν στην σύσταση του Φορέα χωρίς την συμμετοχή του Δήμου Πατρέων, του μεγάλου καταναλωτή.
Η πρόταση των λοιπών δυνάμεων της Αντιπολίτευσης
Σύσταση του Φορέα τώρα χωρίς άλλες διατυπώσεις. Με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, ενδεχομένως και με την συμμετοχή της ΒΙΠΕ. Με «υψηλών προδιαγραφών» αμοιβές Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου, (για να αποκατασταθούν επαγγελματικά και κάποιοι ημέτεροι στα πρότυπα του ΣΥΔΙΣΑ), με αποζημιώσεις των λοιπών διοικητικών στελεχών. Προφανώς, καμία αντίρρηση δεν θα προβάλλουν στο να αναλάβει ο Φορέας την τεχνική συντήρηση του Φράγματος, πιθανά συνοδά έργα, με αντάλλαγμα πιθανή «επιχειρηματική» αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης και υποσχέσεις για κάποια ισχνή χρηματοδότηση τα πρώτα χρόνια, η οποία πιθανότατα δεν θα δοθεί ποτέ.
Η δική μας πρόταση
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε την πρόταση μας, με συνεκτίμηση των δεδομένων συνθηκών, των αναγκών και των δυνατοτήτων.
Πρώτη αρχή:
Δεν έχουμε ούτε την δυνατότητα ούτε την θέληση να αναλάβουμε την ευθύνη της τεχνικής συντήρησης του Φράγματος. Πρέπει να είναι ευθύνη της Πολιτείας, όπως πρέπει να είναι ευθύνη της η λειτουργία όλων των μεγάλων έργων. Η πιθανή αξιοποίηση της λίμνης, ας δοθεί στον Δήμο Ερυμάνθου.
Δεύτερη αρχή:
Το νερό θα φεύγει από το Φράγμα χωρίς κόστος. Οι ωφελούμενοι Δήμοι θα επιβαρυνθούν μόνο και αυστηρά με το ετήσιο κόστος της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία δεν είναι απαραίτητο να έχει περισσότερα από 15 άτομα και για τις τρείς βάρδιες. Προεκτιμώμενο κόστος 15χ2000χ12=360 000. Οι δύο μικροί Δήμοι, θα επιβαρυνθούν με το κόστος λειτουργίας του Διυλιστηρίου, το οποίο επίσης μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς.
Προτείνουμε λοιπόν δημιουργία φορέα σαν θυγατρική εταιρεία των τριών ΔΕΥΑ με μετόχους τις τρεις ΔΕΥΑ,με ποσοστό αυτό που αναλογεί στην κατανάλωση της κάθεμιας.
Ο Φορέας, θα διοικείται από 9μελές συμβούλιο, που θα αποτελείται από αιρετούς με την ίδια αναλογία, με τετραετή θητεία. (Θα παρακολουθεί την θητεία των Δημοτικών Αρχών). Το Συμβούλιο θα είναι άμισθο.
Γενικές παρατηρήσεις.
- Η υπάρχουσα υποδομή της ΔΕΥΑΠ και του Δήμου Πατρέων, επένδυση δεκαετιών δεν θα επιτρέψουμε να απαξιωθεί. Θα είναι πάντοτε απαραίτητη εφεδρικά, πρέπει επομένως να συντηρείται και να λειτουργεί δοκιμαστικά σε εβδομαδιαία βάση. Ή αντίθετη άποψη είναι πρόχειρη και ανεύθυνη. Κατά τούτο την ίδια προχειρότητα έχει η άποψη της δήθεν οικονομίας τριών εκατομμυρίων το χρόνο από την ΔΕΗ. Είναι επομένως πάντα επίκαιρη η διεκδίκηση της ένταξης στο Βιομηχανικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αυτό θα δημιουργήσει πραγματική οικονομία μισού εκατομμυρίου το χρόνο.
- Θα ήταν δυνατό, τον ρόλο αυτό, τον ρόλο του Φορέα, να τον παίξει απευθείας η ΔΕΥΑΠ. Με την προϋπόθεση και την διαβεβαίωση, ότι θα της δοθεί η δυνατότητα να προσλάβει το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό. Η κοστολόγηση αυτής της υπηρεσίας στους άλλους Δήμους, μπορεί να γίνει με διαφάνεια στα όρια του πραγματικού κόστους.
- Πάντοτε θα είναι στην επικαιρότητα το αίτημα, για κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό και τις συναφείς υπηρεσίες στους δημότες. Αίτημα που πρέπει να υποστηριχθεί στα πλαίσια της αντίληψης ότι το νερό είναι το πιο βασικό κοινωνικό αγαθό.
- Η εισήγηση των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, (δια του κ. Χρυσανθακόπουλου), όχι μόνο έχει την έκδηλη αγωνία της ακύρωσης της σημερινής Δημοτικής Αρχής, αλλά πάσχει από προχειρότητα, δεν έχει στοιχειώδη επεξεργασία, δεν βάζει κανένα όρο, υιοθετεί την παροιμία «γουρούνι στο σακί». Βεβαίως, η «πολιτική ουδετερότητα» της εισήγησης, ταιριάζει γάντι στο φιλομνημονιακό συνοθύλευμα που τάχα συνασπίζεται για το καλό της πόλης, αντικατοπτρίζει τους συμβιβασμούς για την από κοινού υποστήριξη της.
Υ/Γ Πληροφορηθήκαμε λίγο πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι η Κυβέρνηση έχει στα σκαριά διαγωνισμό για συνοδά έργα αποπεράτωσης του Φράγματος, (έργα οδοποιίας, κατασκευής υπολειπόμενων δικτύων ύδρευσης οικισμών κτλ. Προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων. Στον διαγωνισμό αυτόν εντάσσει και ποσό 8 εκατομμυρίων για λειτουργία του Φράγματος για 3 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια. Η χρονική πρόβλεψη για ανάδειξη αναδόχου για το έργο αυτό, είναι οι αρχές του 2021. Επομένως, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η λειτουργία του Φράγματος μέχρι τουλάχιστον τις αρχές του 2026.
Επισημαίνουμε, ότι η τριετής συντήρηση και λειτουργία του Φράγματος, είναι συμβατική υποχρέωση του κατασκευαστή αναδόχου. Η Κυβέρνηση, εφηύρε την αμοιβή για αυτή την υπηρεσία. Υλοποιώντας ίσως, συμφωνίες και δεσμεύσεις κάτω από το τραπέζι.
Τούτων δοθέντων, δεν έχει καμία επικαιρότητα και κανένα νόημα η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης τώρα. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση αυτή, έχουμε χρόνο να γίνει σφαιρικά και ολοκληρωμένα το 2025. Ή έστω, να κατατεθούν οι απόψεις όλων στην προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2023.
Επισημαίνουμε τα εξής:
- Όσο ανόητο και επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των δημοτών-καταναλωτών, ήταν να έχει συγκροτηθεί Φορέας από το 2013, το ίδιο άκαιρο και επιβλαβές για το Δημόσιο συμφέρον, είναι να πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση σήμερα.
- Παρά τις πολλές κραυγές, αποδεικνύεται ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς απαιτούνται ακόμα έργα 15 εκατομμυρίων Ευρώ. Πολύ ορθά, μόνο εμείς από την Αντιπολίτευση το επισημαίναμε σε όλους τους τόνους σε κάθε ευκαιρία.
- Εν τέλει, η Κυβέρνηση, αφού απέτυχε να μας το φορτώσει, φορτώνοντας μας και τα υπολειπόμενα έργα, σωστά προχωρά στην 3+2 ετών λειτουργία, που θα αποτελέσει και την καθόλα δοκιμή. Της τεχνικής επάρκειας του Φράγματος, της ποιοτικής καταλληλότητας των υδάτων του, της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού τροφοδοσίας όλων των ανθρώπων για τους οποίους σχεδιάστηκε η κατασκευή του.
Συνακόλουθα, ψηφίζουμε πρόταση αναβολής κάθε συζήτησης και απόφασης για δημιουργία οποιουδήποτε Φορέα. Δεν ωφελεί να είμαστε οι επισπεύδοντες και οι «πρόθυμοι» για κάθε συμβιβασμό.
Να σημειωθεί ότι πριν το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωση για το θέμα είχε κάνει και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Πρωτευουσα Ξανά» Γρηγόρης Αλεξόπουλος