ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Therapeutic strategies in an outbreak scenario to treat the novel coronavirus originating in Wuhan, China
ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Kai Duan, Bende Liu, et al
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://www.pnas.org/content/early/2020/04/02/2004168117
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από Γκίλλη Γεώργιο- Νικηφόρο
Η πανδημία Covid-19, η οποία ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2020 στη πόλη Wuhan της Κίνας, αποτελεί τεράστια απειλή για την παγκόσμια υγεία. Έως τώρα, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα αντιικά φάρμακα με εξειδικευμένη δράση κατά του νέου κορονοϊού SARS-CoV2 (φάρμακα όπως η ρεμντεσιβίρη και η λοπιναβίρη/ριτοναβίρη είναι ακόμα υπό εξέταση). Στη συγκεκριμένη έρευνα, οι συγγραφείς μελετούν τη μετάγγιση άνοσου ορού (πλάσματος) από προσφάτως ιαθέντες ασθενείς σε άτομα με λοίμωξη Covid-19, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ως μέτρο αποτελεσματικής θεραπείας (η ανοσοθεραπεία είχε χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την αντιμετώπιση των SARS, MERS και Η1Ν1).
Μία δόση πλάσματος 200 mL (προερχόμενο από δότες οι οποίοι είχαν ιαθεί πρόσφατα), με τον τίτλο των αδρανοποιητικών αντισωμάτων πάνω από 1:640, μεταγγίσθηκε σε 10 ασθενείς (η ιογενής λοίμωξη επιβεβαιώθηκε με τη χρήση μοριακών τεστ ανίχνευσης του ιικού RNA), προκειμένου να συμβάλλει στη ανάρρωση τους σε συνδυασμό με τη μέγιστη υποστηρικτική φροντίδα και τη χρήση αντιικών φαρμάκων. Η μέση διάρκεια από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως την μετάγγιση ήταν 16.5 ημέρες. To κύριο κλινικό αποτέλεσμα ήταν η ασφάλεια της μετάγγισης του πλάσματος. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων και των εργαστηριακών παραμέτρων (σημειώθηκε τάση μείωσης σε παραμέτρους ενδεικτικές τις φλεγμονής) σε διάστημα τριών ημερών από τη μετάγγιση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η δόση που χορηγήθηκε ήταν ικανή να αυξήσει σημαντικά ή να διατηρήσει τον αριθμό των αδρανοποιητικών αντισωμάτων σε υψηλό επίπεδο, οδηγώντας στην εξαφάνιση της ιαιμίας σε επτά ημέρες. Μετά τη μετάγγιση, το επίπεδο των αδρανοποιητικών αντισωμάτων αυξήθηκε ραγδαία σε πέντε περιπτώσεις, ενώ σε 4 ακόμα παρέμεινε υψηλό.
Επιπρόσθετα, τα κλινικά συμπτώματα βελτιώθηκαν σημαντικά (ο πυρετός, ο βήχας, η βραχύτητα της αναπνοής και ο πόνος στο στήθος εξαφανίστηκαν ή περιορίστηκαν αισθητά σε διάστημα 1-3 ημερών μετά τη μετάγγιση), συνοδευόμενα από αύξηση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης, μέσα σε 3 ημέρες. Παράλληλα, αρκετοί παράμετροι έτειναν να βελτιωθούν σε σχέση με την περίοδο προ της μετάγγισης συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των λεμφοκυττάρων (η λεμφοπενία αποτελεί σημαντικό δείκτη πρόγνωσης του Covid-19) από 0.65 x 109/L σε 0.76 x 109/L, και της C- αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), από 55.98 mg/L σε 18.13 mg/L. Ακτινολογικές εξετάσεις έδειξαν διαφορετικούς βαθμούς μεταβολής των πνευμονικών βλαβών μέσα σε διάστημα επτά ημερών. Το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο μετά τη μετάγγιση, σε επτά ασθενείς οι οποίοι προηγουμένως παρουσίαζαν ιαιμία. Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές παρενέργειες.
Συμπερασματικά, η έρευνα έδειξε πως η θεραπεία με άνοσο ορό είναι εφικτή και μπορεί πιθανώς να βελτιώσει τα κλινικά αποτελέσματα καταπολεμώντας τη συγκεκριμένη λοιμώδη ιογενή νόσο σε ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η καταλληλότερη δόση και χρονική στιγμή χορήγησης, όπως επίσης και το κλινικό όφελος της εξεταζόμενης θεραπείας, χρειάζονται διερεύνηση σε μεγαλύτερες καλά-ελεγχόμενες δοκιμές.
ΠΗΓΗ: EMBIA-LMBI Η σελίδα στo FB της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το συντονισμό του αν. Καθηγητή Βιοχημείας κ.Κωνσταντίνου Πουλά.Το symboulos.gr θα διευρύνει τη συνεργασία με την έγκριτη επιστημονική ομάδα, προσφέροντας πολύπλευρη επιστημονική ενημέρωση για την πανδημία