Ρεπορταζ:Γιώργος Ηλιόπουλος
Με τι όρους ξεκινάει η άρση των μέτρων από Δευτέρα; Εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Αχαΐας καταθέτουν την άποψή τους και εξηγούν τι πρέπει να γίνει. Ζητούμενο η επανεκκίνηση στην οικονομία, όμως τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα.
Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας
«Μόνο με ρευστότητα ξεκινάει η αγορά»
« Υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και δεν είμαι αισιόδοξος. Η αγορά θα έχει μεγάλα προβλήματα βιωσιμότητας. Τα μέτρα, επειδή έχουν να κάνουν με την υγειονομική ασφάλεια, καλώς τα έλαβαν οι αρμόδιοι. Η αγορά ωστόσο δεν ξεκινάει. Θα ξεκινήσει πάρα πολύ δειλά και έχοντας σοβαρά προβλήματα. Για να γίνει αυτό έπρεπε ήδη να υπάρξει ρευστότητα. Αυτά που μας υποσχέθηκε το Υπουργείο Οικονομικών πιστεύουμε ότι θα εφαρμοστούν».
Σε σχέση με την πρόσφατη επικοινωνία του με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όπου μεταξύ άλλων ο υπουργός ενημερώθηκε για τις απώλειες του Καρναβαλιού, ο κ. Μαρλαφέκας τονίζει ότι «Στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα καθοριστεί τι μπορεί να γίνει και για τη χώρα μας. Επειδή όμως επικρατεί γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες, θεωρώ ότι αυτά τα νούμερα θα έρθουν στην αγορά το 2021. Ζητούμενο είναι πώς τελειώνει η χρονιά. Είμαι πολύ επιφυλακτικός. Είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις έχοντας προηγηθεί ένα lock down. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα λάβει γρήγορα μέτρα για την επιδότηση εργασίας, για να μην υπάρξει αύξηση της ανεργίας. Νοιώθουμε πάντως ότι τα μέτρα έχουν ήδη αργήσει».
Παναγιώτης Σκέντζος, Πρόεδρος ΟΕΒΕΣΝΑ
«Το άνοιγμα συνεπάγεται σκληρή πραγματικότητα»
«Είναι μια κατάσταση δύσκολη που την περιμέναμε και τώρα θα δούμε την πραγματικότητα. Η οικονομία θα πέσει κατακόρυφα με το ξεκίνημα. Υπήρξαν κάποιες διευκολύνσεις και κάποιες υποχρεώσεις πήγαν πίσω. Όλα αυτά λήγουν και με το άνοιγμα έχουμε μια σκληρή πραγματικότητα. Σωρευμένα χρέη για τους επιχειρηματίες που έχουν να αντιμετωπίσουν τις μισθοδοσίες και τις ρυθμίζεις. Τα εμπορικά καταστήματα θέλουν να βάλουν καινούργιο κεφάλαιο για να πάρουν καλοκαιρινά προϊόντα. Όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται κεφάλαιο εκκίνησης. Ουσιαστικά ξανανοίγεις την επιχείρησή σου με δυσμενέστερες συνθήκες. Μια καινούργια επιχειρήσει δεν έχει υποχρεώσεις, όμως πλέον χρειάζεσαι κεφάλαιο να ξεκινήσεις αλλά ήδη είσαι χρεωμένος».
Σε σχέση με τους οδηγούς ταξί και τις μεταφορές, ο κ. Σκέντζος σημειώνει ότι «άφησα στα δημόσιας χρήσης αυτοκίνητα τη μεταφορά ενός μόνο ατόμου και δύο μόνο όταν είναι απαραίτητος ο συνοδός. Όταν όμως είναι οικογένεια με δύο παιδιά, δεν μπορούνε και οι δύο γονείς να μπούνε στο ταξί. Θα μπει μόνο ο ένας με τα παιδιά και ο άλλος θα ακολουθήσει με δεύτερο όχημα. Εάν το παιδί είναι 18 ετών και θέλει να πάει κάπου με τον γονέα του, δεν μπορεί. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Τα ταξί μας απολυμαίνονται καθημερινά και ως επαγγελματίες τηρούμε τους όρους υγιεινής γιατί αφορά την δική μας υγεία πάνω απ΄όλα. Άρα λοιπόν είναι αχαρακτήριστα όσα συμβαίνουν»
Γιώργος Παπάς: Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου
«Το χρηματοοικονομικό κενό να καλυφθεί από το κράτος»
«Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα με τη ρευστότητα. Εκτός αυτού, αρκετές επιχειρήσεις που πουλάνε προϊόντα ευπαθή, σήμερα να έχουν καταστραφεί. Αυτό σημαίνει απώλεια σε περιουσιακά στοιχεία. Κατά τα λοιπά, πρέπει να δούμε με βάση το μοντέλο κυκλοφορίας, πώς αυτό θα επηρεάσει τα έσοδα των επιχειρήσεων. Ξεκινάμε από μια δύσκολη κατάσταση, λόγω της συνεχιζόμενης απώλειας εισοδημάτων και πάμε να δούμε με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η Οικονομία. Αυτό θα γίνει όταν υπάρχει ενεργός ζήτηση. Δεν είμαι αισιόδοξο για τη ζήτηση η οποία μάλιστα θα δώσει μια απογείωση».
Και συμπληρώνει εξηγώντας ότι « Αυτή την περίοδο οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε χρηματοοικονομικό κενό. Αυτό θα πρέπει αυτό το κενό να καλυφθεί από το κράτος, ώστε η επιχείρηση να πάρει τα χρήματα ως κεφάλαιο κίνησης και να καλύπτει τα έξοδά της και να μπορεί να αγοράσει προμήθειες. Επίσης να μπορέσει να κρατήσει τους υπαλλήλους της, οι οποίοι με την σειρά τους όσα θα εισπράξουν θα τα δώσουν στην αγορά».
Κατά τον κ. Παπά «πρέπει να δούμε τι μορφή θα έχει η χρηματοδότηση. Το ένα δις θα το πάρουν 100.000 επιχειρήσεις και αναλογεί περίπου 11.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα και οπωσδήποτε χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού ιστού της χώρας».
Γιώργος Βαγενάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτίου Δυτικής Ελλάδος
«Θα κλείσουν μαγαζιά που δεν είχατε φανταστεί»
« Η επόμενη ημέρα δυστυχώς δεν είναι αυτό που εμείς οραματιζόμασταν. Μετά από 50 ημέρες απραξίας έπρεπε όλη η λιανική να ανοίξει ταυτόχρονα τη Δευτέρα. Το άνοιγμα γίνεται επιλεκτικά για μερικές αλυσίδες και κάποιες πολυεθνικές για να ακολουθήσουμε εμείς στις 11 Μαΐου. Θεωρώ ότι όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να ανοίξουν είτε στις 4 είτε στις 11 Μαϊου. Το ωράριο που επίσης εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ευνοεί την επαρχία, γιατί αφορά και μόνο την Αθήνα και όχι την επαρχία. Όλα αυτά την ώρα που η πλειονότητα των εμπόρων ακόμα δεν έχει πάρει τα 800 ευρώ. Είναι ένα εμπόδιο ανυπέρβλητο μαζί με το γεγονός ότι όποια παρέμβαση έχουμε ζητήσει δεν είναι επάνω στο τραπέζι των συζητήσεων».
Για την λειτουργία της αγοράς ο κ. Βαγενάς παρατηρεί ότι « η κυβέρνηση δεν μας έχει στηρίξει. Ό,τι έχουμε ζητήσει πήγε στις καλένδες. Και αυτό θα διαφανεί σε λίγο καιρό, διότι και από τον χώρο της ένδυσης και της υπόδησης θα δούμε μαγαζιά να κλείνουν που δεν τα είχαμε καν φανταστεί. Τα έξοδα είναι ανυπέρβλητα με σωρευμένες επιταγές και μιλάμε για ένα δύσκολο αύριο».
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών:
«Ο επιχειρηματίας στήθηκε αβοήθητος στον τοίχο»
«Τη Δευτέρα η αγορά ξεκινάει να λειτουργεί επιλεκτικά. Αυτό είναι πρωτόγνωρο: λειτουργούν η ένδυση και η υπόδηση μόνο στα αθλητικά καταστήματα, όχι όμως στα υπόλοιπα εμπορικά, λες και σε όσα ανοίξουν Δευτέρα δεν θα κολλήσει ο κορωνοιός! Αυτό ονομάζεται επιλεκτική μεταχείριση την οποία δεν περιμέναμε να εφαρμοστεί. Ουσιαστικά κλείνει η κυβέρνηση το μάτι σε δέκα αλυσίδες».
Και προσθέτει ότι « τα μέτρα είναι ελλιπή. Έχουμε τρελαθεί στην αστάθεια και στις διευκρινιστικές ερωτήσεις. Μέχρι στιγμής δεν πήραμε τα 800 ευρώ και κάναμε Πάσχα με δανεικά. Ουσιαστικά ο επιχειρηματίας στήθηκε στον τοίχο. Την ίδια ώρα τα κριτήρια για να ληφθεί από τις τράπεζες χρηματοδότηση είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Το χρήμα θα είναι πολύ χρήμα για λίγους και όχι λίγα χρήματα για πολλούς. Άρα δημιουργούνται συνθήκες ασφυκτικής πίεσης»