ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Genotype and phenotype of COVID-19: Their roles in pathogenesis
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Leila Mousavizadeha and Sorayya Ghasemi
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://doi.org/10.1016/j.jmii.2020.03.022
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ : Journal of Microbiology, Immunology and Infection 31/3/2020
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Η κατανόηση της γενετικής και φαινοτυπικής δομής του SARS-CoV-2 είναι σημαντική για την παραγωγή των απαραίτητων φαρμάκων και εμβολίων. Ο ιός αυτός ανήκει στους β-CoV ιούς, έχει κυρίως σφαιρική δομή με μονόκλωνο RNA θετικής πολικότητας ως γενετικό υλικό, το οποίο συναντάται μέσα σε καψίδιο. Στην επιφάνεια του καψιδίου βρίσκονται γλυκοπρωτείνες, καθώς και άλλες πρωτείνες, όπως η hem agglutinin-esterase (ΗΕ), απαραίτητες για τη συντήρηση και τον πολλαπλασιασμό του ιού. Διαθέτει δύο επικαλυπτόμενα πλαίσια ανάγνωσης με 6 ORFS για 4 κύριες δομικές πρωτείνες (S,M,E,N). Όλες οι δομικές και λειτουργικές πρωτείνες μεταφράζονται από τα sgRNAs του ιού. Η πρωτείνη Spike (S) αποτελεί τον κύριο επαγωγέα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ο SARS-CoV-2 συνδέεται στον υποδοχέα ΑCE 2 μέσω της Strike πρωτείνης και ενίει το γενετικό του υλικό στο εσωτερικό του κυττάρου-ξενιστή αξιοποιώντας τα μεταβολικά συστήματα του κυττάρου για την έκφραση και τον πολλαπλασιασμό του.
Καρδιαγγειακές διαταραχές και διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων αποτελούν συν-νοσηρότητες της COVID – 19. Επίσης έχουν παρατηρηθεί και διαταραχές στην ενεργοποίηση της πήξης του αίματος, βλάβες του μυοκαρδίου, του ήπατος και των νεφρών, λεμφοκυτταροπενία και παρατεταμένη φλεγμονή.
Στις in vitro μελέτες, οι αντιικές θεραπείες αλλά και τα εμβόλια που σχεδιάζονται πάνω στην πρωτείνη S περιλαμβάνουν RBDeACE2 blockers, αναστολείς διάσπασης του πυρήνα, αντισώματα εξουδετέρωσης, αναστολείς πρωτεασών, αναστολείς πρωτεινών S καθώς και μικρά παρεμβαλλόμενα RNA.
Για να κατανοήσουμε τον βαθμό εξάπλωσης του ιού μεταξύ των ανθρώπων είναι σημαντικό να μελετήσουμε εάν ο ιός αυτός μεταλλάσσεται για να βελτιώσει την ικανότητα δέσμευσής του στους υποδοχείς ACE2.