ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Systematic review of the prevalence of current smoking among hospitalized COVID-19 patients in China: could nicotine be a therapeutic option?
ΣΥΓΓΡΑΦΗ:Farsalinos K, Babrouni A, Niaura R
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://doi.org/10.1093/ntr/ntz025
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από Δημήτρης Λάμπρου
Το άρθρο πραγματεύεται την θεραπευτική αξία της νικοτίνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού. Η υπόθεση νικοτίνης για τον κορωνοιό προέκυψε αρχικά ως υπόδειξη του γεγονότος ότι οι καπνιστές αναρρώνουν ευκολότερα από τους μη καπνιστές, ανεξαρτήτως της βαρύτητας των συμπτωμάτων. Φυσικά τα άτομα αυτά λαμβάνουν καθημερινά πολλαπλάσια ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους και έτσι τέθηκε η υποψία ότι ενδεχομένως οι νικοτινικοί υποδοχείς και η νικοτίνη σχετίζονται με την νόσο. Η υπόθεση θεσπίστηκε σε δυο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος, ο ερευνητής υπέθεσε ότι η νικοτίνη μπορεί να δράσει ως προσδέτης και συγκεκριμένα αγωνιστής για το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2. Αυτό συνεπάγεται αυξημένη δραστηριότητα αγγειοτενσίνης 2 και φυσιολογική πίεση αρχικά. Ταυτόχρονα, φαρμακολογικά, ο προσδέτης με την μεγαλύτερη συγγένεια εκτοπίζει τον ασθενέστερο προσδέτη και αφού ο κορωνοιός είναι ένας αγωνιστής του ίδιου υποδοχέα επίσης, πιθανόν η νικοτίνη να εμποδίζει την είσοδο του στο κύτταρο ξενιστή.
Το δεύτερο σκέλος αφορούσε την υπόθεση ότι στην πραγματικότητα ο ιός είναι νικοτινικός ανταγωνιστής και μέσω αυτού του υποδοχέα εισέρχεται στον οργανισμό ο ιός. Άρα ξανά, η χρήση αγωνιστικής δράσης για την νικοτίνη, που έχει πολύ μεγαλύτερη συγγένεια για τον υποδοχέα, επιφέρει εκτόπιση του ιού. Με λίγα λόγια, η νικοτίνη δρα ως αναστολέας εισόδου για τον κορωνοιό. Ωστόσο πρέπει να διερευνηθεί επιπλέον αν ο ασθενής που καπνίζει, παρουσία λοίμωξης, εμφανίζει συμπτώματα στέρησης νικοτίνης, λόγω ανταγωνισμού των υποδοχέων νικοτίνης από τον ιό. Ακόμα, αξιόλογη είναι η εικασία ότι η χρήση νικοτίνης πιθανόν επιφέρει αύξηση του πληθυσμού καπνιστών λόγω κατάχρησης της νικοτίνης, ακόμα και προληπτικά. Τέλος η νικοτίνη αποτελεί αναστολέα εισόδου, αλλά όχι αντιφλεγμονώδες μόριο, οπότε τίθεται και το ζήτημα επίλυσης του καταρράκτη κυτταροκινών που δεν επιλύεται με την χρήση νικοτίνης, παρά μόνο με την δραστική μείωση των επιπέδων του ιού.