ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: SARS-CoV-2 Cell Entry Depends on ACE2 and TMPRSS2 and Is Blocked by a Clinically Proven Protease Inhibitor
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Markus Hoffmann, Hannah Kleine-Weber, Simon Schroeder et al
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ doi: 10.1016/j.cell.2020.02.052
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ : Cell 5 Μαρτίου 2020
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από τον Δημήτρη Λάμπρου
Ο SARS-CoV-2 είναι ένας RNA ιός του οποίου η ικανότητα μολυσματικότητας οφείλεται στην διαμεμβρανική πρωτεΐνη S του ιού, με την βοήθεια την οποίας ο ιός προσκολλάται σε διαμεμβρανικούς υποδοχείς κυττάρων του ξενιστή, αξιοποιώντας τις πρωτεάσες σερίνης που αυτά διαθέτουν. Περαιτέρω έρευνα απέδειξε ότι ο υποδοχέας μέσω του οποίου ο ιός εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα του κυττάρου ξενιστή είναι ο ACE2 και η πρωτεάση σερίνης TMPRSS2 μέσω της οποίας επιτυγχάνεται αυτό. Λόγω της σημασίας της πρωτεάσης αυτής στην μολυσματικότητα του ιού, χρησιμοποιήθηκαν αναστολείς της σε ασθενείς in vivo και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς η συγκέντρωση του ιού στον οργανισμό μειώθηκε. Η μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 αποδεικνύει ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στον μοριακό μηχανισμό δράσης αυτού και του SARS-CoV. Το άρθρο αυτό αναδεικνύει τα στοιχεία παθογένειας του ιού, οπότε και ποιοι πρέπει να είναι οι θεραπευτικοί στόχοι σε περίπτωση που επιχειρηθεί τροποποίηση του ιού. Αυτό είναι χρήσιμο τόσο για την εύρεση πιθανών φαρμάκων, όσο και για την δημιουργία εμβολίων. Στόχος κάθε εμβολίου είναι να παρέχει στον πολίτη ένα ανενεργό στέλεχος, προκειμένου να το αντιμετωπίσει επιτυχώς και να αναπτύξει ανοσία. Δυσκολίες στην εύρεση εμβολίου ανέκαθεν υπήρξαν ως προς τη δημιουργία ενός πλήρως αδρανοποιημένου στελέχους. Οπότε, η γενετική τροποποίηση του ιού με γονίδια που θα αναστέλλουν την έκφραση του γονιδίου της πρωτείνης S θα μπορούσε να αποτελέσει ικανό μηχανισμό για την τελική παραγωγή εμβολίου σε διάστημα πολύ μικρότερο από όσο προβλέφθηκε αρχικά, αφού η σύνθεση του θα είναι περισσότερο ζήτημα γονιδιακής θεραπείας και λιγότερο βιοτεχνολογίας.
ΠΗΓΗ: EMBIA-LMBI Η σελίδα στo FB της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το συντονισμό του αν. Καθηγητή Βιοχημείας κ.Κωνσταντίνου Πουλά.Το symboulos.gr θα διευρύνει τη συνεργασία με την έγκριτη επιστημονική ομάδα, προσφέροντας πολύπλευρη επιστημονική ενημέρωση για την πανδημία.