Ένα μόνιμο ερώτημα σε σχέση με τον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι:πόσα μοριακά τεστ μπορεί να κάνει ένα εργαστήριο την ημέρα;Ρωτώντας τον αν. καθηγητή Βιοχημείας στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών η απάντησή του ήταν ότι «εξαρτάται από τον εξοπλισμό, το είδος του αναλωσίμου, τις ικανότητες του εργαστηριακού/τεχνικού προσωπικού κλπ». Ανέφερε όμως ότι εξαρτάται και από την έμπνευση του προσωπικού ενός εργαστηρίου που μπορεί να αυξήσει τις δυνατότητες κατά δεκάδες φορές, όπως έκανε μια ισραηλινή ομάδα, η μέθοδος της οποίας ακολούθως αντιγράφηκε και από άλλες χώρες: «pooling the samples». Μάλιστα μας παραπέμπει και μέσω του λογαριασμού του στo fb
https://www.facebook.com/konstantinos.poulas σε σχετική ισραηλινή ιστοσελίδα https://www.israel21c.org/israelis-introduce-method-for-ac…/ που περιγράφει τι έκαναν οι ερευνητές.
Συνοπτικά η έξυπνη μέθοδος που πολλαπλασίασε τον αριθμό των τεστ ανακοινώθηκε από ερευνητές σε δύο ιδρύματα της Χάιφα – το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας-Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο Υγείας Rambam. Σύμφωνα με τον καθηγητή Roy Kishony, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Technion Βiology, η μέθοδος απλώς συγκεντρώνει πολλαπλά δείγματα σε έναν μόνο δοκιμαστικό σωλήνα. Εξετάζονται χρησιμοποιώντας τη συνήθη διαδικασία δοκιμής PCR, η οποία διαρκεί αρκετές ώρες. «Ακόμα και όταν πραγματοποιήσαμε μια κοινή εξέταση 64 δειγμάτων στα οποία μόνο ένα ήταν θετικός φορέας, το σύστημα διαπίστωσε ότι υπήρχε θετικό δείγμα », δήλωσε ο κ.Kishony. Και πρόσθεσε:«Παρόλο που υπάρχουν ορισμένες υλικοτεχνικές προκλήσεις στην εφαρμογή της μεθόδου, αναμένουμε ότι θα αυξήσει σημαντικά τον όγκο των δειγμάτων που δοκιμάζονται ανά ημέρα, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης «. Το τρέχον ποσοστό των δοκιμών COVID-19 στο Ισραήλ – περίπου 1.200 την ημέρα – δεν επιτρέπει τον έλεγχο ασυμπτωματικών φορέων. Πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της επιδημίας.»
«Σήμερα, λαμβάνουμε περίπου 200 δείγματα δοκιμής COVID-19 την ημέρα και κάθε δείγμα υποβάλλεται σε ατομική εξέταση», δήλωσε ο Δρ Yuval Gefen, διευθυντής του Rambam Clinical Microbiology Laboratory. «Με τη νέα προσέγγιση συγκέντρωσης που έχουμε δοκιμάσει επί του παρόντος, μοριακές δοκιμές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα συνδυασμένο δείγμα από 32 ή 64 ασθενείς. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιταχύνουμε σημαντικά το ρυθμό δοκιμών. Μόνο σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, όπου το κοινό δείγμα είναι θετικό, θα διεξαγάγουμε ατομική δοκιμή για καθένα από τα συγκεκριμένα δείγματα. »
Η δοκιμή της μεθόδου συγκέντρωσης ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες, χάρη στην υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας και τη στενή συνεργασία μεταξύ Technion και Rambam.