ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: Clinical characteristics and durations of hospitalized patients with COVID-19 in Beijing: a retrospective cohort study
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:Wen Zhao, Shikai Yu, Xiangyi Zha, Ning Wang, Qiumei Pang, Tongzeng Li, Aixin Li
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.13.20035436v2?fbclid=IwAR0Vq7ZCXhzq-OAWDcCtWMpeUQe7FFOtoJVvAj7nfYKydK20xHt3EvNeDsc
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ : medrxiv.org 13 Μαρτίου 2020.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από την Μαρίνα Δημητρίου
Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν 77 ασθενείς, που αποτελούσαν επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και εισήχθησαν σε νοσοκομείο της πόλης του Πεκίνου, από τις 21 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2020. Στοιχεία των ασθενών, που αφορούσαν επιπλοκές και αποτελέσματα, μελετήθηκαν μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ η ερεύνα αφορούσε το χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων από την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο, μέχρι να λάβει εξιτήριο.
Εκ των ασθενών, οι 34 ήταν άνδρες και οι 44 γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας αντιστοιχεί στα 52 έτη, με το ηλικιακό εύρος να κυμαίνεται από 1 έως 94 έτη. Το 70.1% των ασθενών, είχε ιστορικό έκθεσης στην πόλη της Ουχάν. Μεταξύ των ασθενών, συγκαταλλέγονται 2 υπάλληλοι του συστήματος υγείας, ενώ 33 φαίνεται να κόλλησαν από συγγενικό τους πρόσωπο. Επιπλέον, 2 άτομα ήταν ασυμπτωματικά κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο.
Το πιο συχνό σύμπτωμα κατά τα αρχικά στάδια της νόσου ήταν ο πυρετός, και ακολουθούν ο βήχας και η κούραση. Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως η διάρροια, ήταν σπάνια. Επίσης, 24 από τους ασθενείς, αντιμετώπιζαν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.
Οι 57 από τους ασθενείς χαρακτηρίστηκαν ως μη κρίσιμα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιποι 20 ως κρίσιμα. Από τα σοβαρά περιστατικά, τα περισσότερα αφορούσαν μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, που ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν δύσπνοια και να έχουν υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα και υπέρταση. Επιπλέον, 28 άτομα εμφάνισαν τουλάχιστον μια επιπλοκή, με πιο συχνή την ηπατική δυσλειτουργία.
Όσον αφορά τα εργαστηριακά ευρήματα, 35 ασθενείς παρουσίασαν πτώση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, 18 των ουδετερόφιλων και 22 των λεμφοκυττάρων. Γενικά, το 65% περίπου εμφάνισε αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP. Από τους 73 ασθενείς, οι οποίοι με την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο υπεβλήθησαν σε αξονική τομογραφία θώρακος, οι 71 εμφάνισαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα οι 3 διαγνώστηκαν με μονόπλευρη πνευμονία, ενώ οι 68 με αμφίπλευρη.
Στο τέλος αυτής της μελέτης, 64 ασθενείς είχαν πάρει εξιτήριο (οι 36 μέσα σε 14 μέρες, μεταξύ των οποίων και 2 σοβαρά περιστατικά), 8 παρέμειναν στο νοσοκομείο και 5 πέθαναν. Από τους 5 θανάτους, οι 3 προκλήθηκαν άμεσα από τη νόσο. Ο μέσος χρόνος επώασης του ιού ήταν 4 μέρες, ενώ το μεγαλύτερο διάστημα που παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν 14 μέρες.
Η μέση διάρκεια νοσηλείας των ατόμων που πήραν εξιτήριο είναι περίπου 13 μέρες, ενώ η κλινική πορεία της νόσου εκτιμάται γύρω τις 23 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 2 αυτές παράμετροι είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες της νόσου SARS
ΠΗΓΗ: EMBIA-LMBI Η σελίδα στo FB της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το συντονισμό του αν. Καθηγητή Βιοχημείας κ.Κωνσταντίνου Πουλά.Το symboulos.gr θα διευρύνει τη συνεργασία με την έγκριτη επιστημονική ομάδα, προσφέροντας πολύπλευρη επιστημονική ενημέρωση για την πανδημία