ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ SARS-CoV-2 ΜΕ ΤΟ ΧΟΛΙΝΕΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ.
ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ : Konstantinos Farsalinos, Raymond Niaura, Jacques Le Houezec, Anastasia Barbouni, Aristidis Tsatsakis, Dimitrios Kouretas, Apostolos Vantarakis and Konstantinos Poulas
Η Νόσος COVID-19 προκαλείται από τον κορωνοϊό , SARS-CoV-2. Στις 23 Μαρτίου, παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στοιχεία για χαμηλό επιπολασμό του καπνίσματος σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα. Στις 3 Απριλίου, ήμασταν οι πρώτοι που διαπιστώσαμε την υπόθεση ότι η νικοτίνη μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους ασθενείς με COVID-19 και θα πρέπει να αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια εξελίσσεται ήπια. Στους βαριά όμως νοσούντες από την COVID-19 εμφανίζεται μια υπερφλεγμονώδης αντίδραση, που αποκαλείται καταιγίδα κυτοκινών. Αυτή προκαλείται από την απελευθέρωση των φλεγμονωδών κυτοκινών που μπορούν να οδηγήσουν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και θάνατο. Η χολινεργική αντιφλεγμονώδης οδός διαμεσολαβείται από νικοτινικούς υποδοχείς ακετθλχολίνης (nACHR) και μπορεί να ελέγξει τη φλεγμονή. Λειτουργεί ως ανοσοτροποποιητικός παράγοντας μεταξύ του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
Οι κλινικές εκδηλώσεις της καταιγίδας κυτοκινών που παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσαν να συνδέονται με δυσλειτουργία της χολινεργικής αντιφλεγμονώδους οδού. Παράλληλα, αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να εξηγηθούν από την εισβολή του ιού στην οδό του πνευμονογαστρικού νέυρου καθώς και στην περαιτέρω απορρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης.
Η ανοσμία έχει εμφανιστεί σε αρκετούς ασθενείς με COVID-19. Εχει ενδιαφέρον ότι η ανοσμία είναι μια πρόωρη κλινική εκδήλωση της νόσου του Πάρκινσον. Μέχρι και 95% των ασθενών με νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν ανοσμία. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί χρόνια πριν από τα κινητικά συμπτώματα. Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο για ανοσμία στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Η αιτία της οσφρητικής δυσλειτουργίας σε αυτούς τους ασθενείς είναι η δυσλειτουργία της χολινεργικής μετάδοσης και ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να εμπλακεί στην ανοσμία που προκαλείται από COVID-19.
Θρομβο-εμβολικές επιπλοκές, ενεργοποίηση αιμοπεταλίων και ενδοθηλιακή βλάβη με αυξημένη αγγειακή διαπερατότητα υποδεικνύουν επίσης αναποτελεσματικό έλεγχο από το χολινεργικό σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις του COVID-19 μπορούν να είναι εκδηλώσεις της λειτουργίας του nAChRs, κάνουμε την υπόθεση ότι το COVID-19 θα μπορούσε να είναι ασθένεια του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος. Προτείνουμε η νικοτίνη να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά και να αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές. Περισσότερες λεπτομέρειες θα παρουσιαστούν σε επικείμενο δημοσίευμα.
Τονίζουμε ότι όλοι οι ερευνητές πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν παρουσιάζουν προηγουμένως δημοσιευμένο (ή προδημοσιευμένο) έργο ως δικό τους ερευνητικό έργο. Η αντιγραφή μεθοδολογιών και η αναφορά υποθέσεων που παρουσιάστηκαν προηγουμένως χωρίς αναφορά στους αρχικούς συγγραφείς, ειδικά όταν τεκμηριώνονται ημερομηνίες δημοσίευσης και προδημοσίευσης, μπορεί να θεωρηθεί λογοκλοπή και παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΔΩ
ΣΗΜΕΡΑ (27/4/2020) ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΕ ΣΗΜΑNΤΙΚO ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ