Ρεπορτάζ: Γιώργος Ηλιόπουλος
Μόλις το 15% των σημείων πώλησης του κλάδου κρασιού παραμένουν ανοικτά, μετά τα μέτρα της κυβέρνησης για περιορισμό της πανδημίας. Πρόκειται για τα σούπερ μάρκετ και τις κάβες, σημεία που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ισοσκελίσουν την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται για τον κλάδο το κλείσιμο το κλείσιμο της εστίασης. Και αυτό γιατί το 80% της παραγωγής επωλείτο στα εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Οι τζίροι των προηγούμενων ετών παραμένουν άπιαστο όνειρο και οι κλυδωνισμοί στον συγκεκριμένο κλάδο είναι ισχυρότατοι.
«Η αγορά δυστυχώς έχει κλείσει. Τα μόνα που έχουν μείνει ανοικτά είναι τα σούπερ-μάρκετ και οι κάβες. Τα οινοποιεία όμως που αντιπροσωπεύουν αυτά τα σημεία είναι λίγα. Πάνω από 60% των οινοποιείων δεν έχει αντικείμενο. Η εσωτερική αγορά είναι κλειστή, οι εξαγωγές είναι μηδαμινές, γιατί όλες οι χώρες είναι πληττόμενες, οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Ελπίζουμε να λήξει σύντομα αυτή η κατάσταση» αναφέρει στο Σ.Ε. ο Αριστείδης Σπανός, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Τετράμυθος στα Καλάβρυτα.
Κατά τον κ. Σπανό, τα σούπερ-μάρκετ δίνουν τη μοναδική πρόσβαση των κρασιών στο καταναλωτικό κοινό στην παρούσα φάση, όμως από το σύνολο των 1300 οινοποιείων της χώρας, μόλις το 20 με 30% έχει τη δυνατότητα πώλησης σε σούπερ μάρκετ. Τα υπόλοιπα οινοποιεία, δυστυχώς τηρούν στάση αναμονής, ώστε να αρθούν τα μέτρα και να μπορέσουν και πάλι να πουλήσουν. Επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί ότι κάμψη παρουσιάζει και η κατανάλωση, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν πρώτα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για το τραπέζι και έπεται να αγοράσουν το κρασί. Είναι ένα προϊόν που υπάρχει στην καθημερινότητα του Έλληνα, όμως στην παρούσα φάση και με το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει, οι περισσότεροι καταναλωτές είναι περιορισμένοι στις αγορές τους. Μεγάλη κατανάλωση γινόταν στις τουριστικές περιοχές, όμως όλα δείχνουν ότι και το στοίχημα του τουρισμού θα χαθεί για τη φετινή χρονιά, με ό,τι συνεπάγεται για τον οινοποιητικό κλάδο. Η σεζόν είναι αμφίβολο πότε θα ξεκινήσει, οπότε και οι πωλήσεις έχουν υποδεκαπλασιαστεί.
Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για ενίσχυση του κλάδου ο κ. Σπανός τα χαρακτηρίζει επαρκή, θεωρεί ωστόσο ότι μπορούν να βελτιωθούν. Δηλαδή θα μπορούσαν να δοθούν στους παραγωγούς χαμηλότοκα δάνεια για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τον τρύγο του 2020, που αρχίζει τον Αύγουστο.
«Έχουμε συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες κρασιού που παραμένουν αδιάθετες στις επιχειρήσεις μας και δεν μπορούν να απορροφηθούν όταν ανοίξει η αγορά. Κάποιες ποσότητεςθα τις μετατρέψουμε σε ξύδι ή οινόπνευμα. Το ζήτημα είναι επίσης να βοηθηθεί και ο κλάδος των αμπελουργών, γιατί σε λίγους μήνες πλησιάζει ο τρύγος. Θα πρέπει και αυτοί να αποζημιωθούν για την εργασία τους. Στόχος για εμάς είναι ο νέος τρύγος να μη μας βρει με γεμάτες τις δεξαμενές από την προηγούμενη χρονιά» εξηγεί ο κ. Σπανός.
Μάλιστα τα σημάδια για το 2020, στην παρούσα φάση, είναι ενθαρρυντικά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι φέτος θα είναι μια καλή χρονιά. Γι αυτό τον λόγο και δεν θα πρέπει και να χαθεί, μιας και η ποιότητα παραμένει εξασφαλισμένη.
Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ασφυξία και σημαντικές απώλειες στην αγορά. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων( ΚΕΟΣΟΕ) Παρασκευά Κορδοπάτη σε πολλές περιπτώσεις ο κύκλος εργασιών να καταγράφει ζημιές 60-90%.
Όπως τονίζουν οινοπαραγωγοί πολλές είναι οι ακυρώσεις παραγγελιών με τον κ. Κορδοπάτη να επισημαίνει πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο, όπου στις κύριες εξαγωγικές αγορές επικρατεί ακόμη και πανικός από τα θύματα του κορονοϊου, όπως π.χ. στις ΗΠΑ.
Θα μπορούσαν τα οινοποιεία να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω πωλήσεων στο εξωτερικό, όμως οι εξαγωγές είναι ελάχιστες και μόνο σε χώρες που δεν υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι παραγγελίες έχουν μηδενιστεί, αφού οι μεγάλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ που αποτελούσε και πόθο αρκετών παραγωγών, η Ιταλία, η Γαλλία έχουν κλείσει γιατί δεν υπάρχει ζήτηση.
«Οι εξαγωγές γίνονται, είναι ελάχιστες και για πολύ συγκεκριμένα οινοποιία και μόνο, που έχουν εξασφαλισμένη τη δική τους πελατεία», παρατηρεί ο κ. Σπανός.
Τώρα το Πάσχα, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν μια αύξηση των εσόδων, μιας και το κρασί βρίσκεται παραδοσιακά στο ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. Όμως, αυτό μόνο δεν αρκεί για να αναπληρωθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων σε σύνολο της περιόδου.
Σύμφωνα με τον κ.Κορδοπάτη, την τρέχουσα περίοδο δεν παρατηρείται μεταβλητότητα των τιμών στην αγορά, δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πολύ μικρά.Εκείνο επίσης που καταγράφεται είναι ότι το καταναλωτικό κοινό συμπεριφέρεται συντηρητικά στην οικιακή κατανάλωση και δεν παρατηρείται η έκρηξη διαδικτυακών αγορών που παρατηρείται σε άλλα προϊόντα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει εν μια νυκτί αλλά σταδιακά. Μάλιστα, όπως εκτιμά ο κ. Κορδοπάτης από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο θα διενεργηθεί ο τρύγος για την καινούρια σοδειά, οι προβλέψεις είναι επισφαλείς και συναρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και τη συμπεριφορά των καταναλωτών
Με τα καιρικά φαινόμενα έως την τρέχουσα χρονική περίοδο να μην είναι “κανονικά” οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια κανονική οινοποιητική χρονιά, με τον όγκο να προβλέπεται να αγγίζει τα 2.300.000 χιλιόλιτρα (HL).
Με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού να γίνονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο εμφανείς σε όλο και περισσότερους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οινοποιητικός κλάδος αλλά και αυτός της αμπελουργίας, ζητά τη λήψη νέων επειγόντων μέτρων, δεδομένου ότι τα οινοποιεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στους αμπελουργούς που εισκόμισαν την σταφυλική τους παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 2019 στα οινοποιεία και δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί.
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη του οινοποιητικού κλάδου, παράγοντες επισημαίνουν ότι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση αρωγής του κλάδου με τη λήψη εκτάκτων μέτρων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να ενισχυθούν οικονομικά εκτάκτως όχι μόνο τα οινοποιεία, αλλά και οι κάτοχοι των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος παραγωγής εν όψει του επερχόμενου τρύγου.
Τέλος, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ ζητά την άμεση αποφόρτιση των αδιάθετων αποθεμάτων οίνου από τα οινοποιεία «μέσω απόσταξης για την παραγωγή οινοπνεύματος που είναι τόσο απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία» ωστόσο «είναι όμως προφανές ότι η τιμή ανά αποσταζόμενο λίτρο οίνου, θα πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής του», ενώ τέλος ζητά να ενταχθούν στους ΚΑΔ και στις επόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν για αυτήν την κατηγορία, οι κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί.
Πηγή: «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»