ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ:Lianhuaqingwen Exerts Anti-Viral and Anti-Inflammatory Activity Against Novel Coronavirus (SARS-CoV-2)
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Li Runfeng 1 , Hou Yunlong 2 , Huang Jicheng 3 , Pan Weiqi 1 , Ma Qinhai 1 , Shi Yongxia 3 , Li Chufang 1 , Zhao Jin 1 , Jia Zhenhua 2 , Jiang Haiming 1 , Zheng Kui 3 , Huang Shuxiang 3 , Dai Jun 3 , Li Xiaobo 3 , Hou Xiaotao 4 , Wang Lin 4 , Zhong Nanshan 1 , Yang Zifeng 5
ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ https://doi.org/10.1016/j.phrs.2020.104761
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ : Science Direct 20 Μαρτίου 2020
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
από τον Δημήτρη Λάμπρου
Το φάρμακο Lianhuaqingwen (LH) έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την καταπολέμηση λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς έχει αντί-ιικές και ανοσοτροποποιητικές ικανότητες. Δοκιμάστηκε για την χρήση του έναντι του SARS-CoV-2, με τα ευρήματα να παρουσιάζονται ακολούθως. Παρατηρήθηκε η επίδραση του LH σε κύτταρα Ε6 με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, στα οποία χορηγήθηκε το φάρμακο και μετρήθηκαν οι φλεγμονώδεις εκκρίσεις αυτών. Τελικά οι εκκρίσεις των κυτταροκινών TNF-α, IL-6, CCL-2/MCP-1 and CXCL-10/IP-10 μειώθηκαν σημαντικά, καθώς η γονιδιακή τους έκφραση σε επίπεδο μεταγραφής μειώθηκε, όπως δείχνουν τα γραφήματα. Ακόμα, η μορφολογία του ίδιου του ιοειδούς τροποποιήθηκε με την χρήση της LH. Επομένως, σαν συμπέρασμα, η LH έχει την ικανότητα να αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού, τόσο μέσω της αναστολής σύνθεσης κυτταροκινών, όσο και μέσω της αλλαγής της στερεοδιαμόρφωσης του ίδιου του ιού, που παρεμποδίζει την μετάδοση του. Βέβαια αυτό το πείραμα διεξήχθη σε κυτταροκαλλιέργεια in vitro και δεν είναι γνωστές οι δράσεις του in vivo διότι δεν έχουν ξεκινήσει κλινικές μελέτες σε ασθενείς του SARS-CoV-2 με το φάρμακο αυτό. Θα μπορούσε αυτό το επιστημονικό άρθρο να αξιοποιηθεί για να αναδείξει την σημασία της κλινικής χρήσης μορίων anti-TNF, που ήδη χρησιμοποιούνται εκτενώς στην ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, για την καταπολέμηση του κορονοιού. Σημαντική φαίνεται να είναι η χρήση και άλλων αναστολέων σύνθεσης κυτταροκινών, που ανήκουν στις κατηγορίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά παράλληλα πρέπει να υπάρχει επίδραση και στην παθογένεια του ίδιου του ιού, διότι δεν αρκεί μόνο η αντιφλεγμονώδης δράση για την καταπολέμηση του. Άλλωστε φάρμακα με αντιφλεγμονώδη δράση πχ παράγωγα προπιονικού οξέος, αντενδείκνυνται σε χορήγηση σε ασθενείς με SARS-CoV-2, λόγω επιδείνωσης της κλινικής τους εικόνας.
ΠΗΓΗ: EMBIA-LMBI Η σελίδα στo FB της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το συντονισμό του αν. Καθηγητή Βιοχημείας κ.Κωνσταντίνου Πουλά.Το symboulos.gr θα διευρύνει τη συνεργασία με την έγκριτη επιστημονική ομάδα, προσφέροντας πολύπλευρη επιστημονική ενημέρωση για την πανδημία.