Ρεπορταζ του Γιώργου Ηλιόπουλου (απο την εφημερίδα «Συμβουλος Επιχειρήσεων»
Ήταν τόσο βαθιά μέσα στη ζωή μας και το αντιληφθήκαμε με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. Ο λόγος για τον τομέα της εστίασης, που μετά από δύο και πλέον μήνες μαζικού κλεισίματος των καταστημάτων, επανέρχεται και πάλι την Δευτέρα σε άλλους όμως ρυθμούς. Οι περιορισμοί που τίθενται σε πελάτες και τετραγωνικά μέτρα αλλάζουν άρδην το σκηνικό με πολλούς επιχειρηματίες μάλιστα να εκφράζουν τους φόβους τους για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και στο εξής. Όλα τα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν και πάλι, ωστόσο το ποια θα καταφέρουν να επιβιώσουν στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί, ο χρόνος θα το δείξει.
«Είναι μουδιασμένος ο κλάδος μετά από δύο μήνες λουκέτου. Είναι σαν να ανοίγουμε και πάλι από την αρχή. Είναι δύσκολο να βρούμε τα βήματά μας. Όλο αυτό το διάστημα τα καταστήματα δεν εισέπρατταν χρήματα και οι υποχρεώσεις έτρεχαν. Ανοίγοντας τη Δευτέρα θα πρέπει πολλοί επιχειρηματίες να βρουν χρήματα για τη λειτουργία των καταστημάτων τους αλλά και για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί. Χρειάζονται νέοι τιμοκατάλογοι και ειδικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής. Είναι πολύ αγχωτική η όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» σημειώνει στον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» ο Σπύρος Στεργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας ΣΚΕΑΝΑ (Φωτο στο μέσον) .
Επί της ουσίας με τα νέα μέτρα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να μειώσουν κατά 40% με 60% τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων τους, ανάλογα με το εμβαδόν του κάθε καταστήματος. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο όσα καταστήματα δεν είχαν πρόσβαση σε πεζοδρόμια και πλατείες. Είναι τα καταστήματα εκείνα, που κατά τον κ. Στεργίου, θα αδικηθούν και θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας με τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Κάθε ημέρα βομβαρδιζόμαστε από διάφορες πληροφορίες για το τι ισχύει και τι όχι. Σε πρώτη φάση μόνο σε εξωτερικό χώρο μπορούμε να αναπτύξουμε τα τραπεζοκαθίσματα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στο εσωτερικό επιτρέπονται τραπεζοκαθίσματα μόνο στο σημείο που εφάπτεται με την τζαμαρία που θα ανοίγει, δηλαδή μια σειρά, όχι στο υπόλοιπο κατάστημα. Όλα αυτά τα μέτρα σημαίνουν απώλειες θέσεων και τραπεζοκαθισμάτων της τάξεως από 20% στην καλύτερη περίπτωση μέχρι 60%» αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης, αντίστοιχες με άλλους κλάδους.
*Eιδικότερα οι καταστηματάρχες ζητούν επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
*Εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια επανεκκίνησης, διότι πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πάρουν.
«Θέλουμε ένα καθεστώς στήριξης για να σταθούμε στα πόδια μας. Είμαστε 120.000 οικογένειες που συντηρούμαστε από τον κλάδο της εστίασης. Λάβετε υπόψη και τους άλλους κλάδους των προμηθευτών και υπολοίπων που ωφελούνται από τη λειτουργία της εστίασης. Μην ξεχνάμε ότι τώρα που γίνονται οι παραγγελίες, θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα. Δεν υπάρχει η δυνατότητα της πίστωσης και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις προπληρώνονται τα προϊόντα… Σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, πώς να προχωρήσουμε;» αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι διότι πολλοί κλάδοι, συναφείς με την εστίαση, έχουν καταρρεύσει και αυτοί οικονομικά και προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Σημειωτέων ότι η πρώτη μεγάλη ζημιά που υπέστη ο κλάδος ήταν με το απότομο κλείσιμο της εστίασης, όπου όλα τα ευπαθή προϊόντα πετάχτηκαν στα σκουπίδια.
«Πάντως εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η εστίαση έλειψε και από τον κόσμο. Το τραπέζι γύρω από έναν καφέ ή του φαγητού, είναι το τραπέζι εκείνο που η παρέα θα βγάλει τη λύπη ή τη χαρά της. Είναι μια ανάταση ψυχής η κοινωνικοποίηση αυτή» αναφέρει ο κ. Στεργίου.
Για το άνοιγμα των καταστημάτων οι εκτιμήσεις είναι ότι θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις, έστω και με λιγότερο προσωπικό, όμως στην πορεία του χρόνου θα διαφανεί εάν θα αντέξουν την οικονομική πίεση.
«Η κυβέρνηση πάντως με όσα μας παρείχε δεν μας στήριξε. Ήταν αυτά που μπορούσε να δώσει, όμως εμείς δεν βοηθηθήκαμε. Το ότι πληρώθηκε το προσωπικό ήταν μια στήριξη όμως δεν αρκούσε» τονίζει ο κ. Στεργίου.
Πρόσβαση στην ρευστότητα δεν είχαν οι επιχειρήσεις της εστίασης σε ποσοστό 90%, ενώ εκείνο που προβληματίζει τον κλάδο είναι και τα υψηλά ενοίκια τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες. ¨Ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για μειώσεις σε αρκετά καταστήματα, όμως πολλοί αναμένουν το άνοιγμα της αγοράς για να προχωρήσουν σε διορθώσεις των μισθωμάτων με βάση τα νέα δεδομένα.
Σε κάποια σημεία οι τιμές φαντάζουν πλέον υψηλές όμως από την άλλη πλευρά και οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να βρεθούν σε ένα θολό περιβάλλον που δεν το είχαν προσδιορίσει μέχρι και σήμερα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, αφού στην παρούσα φάση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει για πόσο διάστημα ακόμη θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις.
Ενας πελάτης ανά 2 τετραγωνικά μέτρα η αναλογία
Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έξι άτομα και όχι τέσσερα που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Έτσι, καλύπτεται το 90% των περιπτώσεων ενώ δεν θα υπάρχει όριο στις πολύτεκνες οικογένειες.
Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 25 Μαίου, διότι δεν έχουν υπαίθριο ή ημιυπαίθριο χώρο. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα υπάρξει μέριμνα.
Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ.
Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.