Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Σημαδιακή η 11η Μαΐου για τους εμπόρους της Πάτρας, αφού μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας ανοίγουν και πάλι τα καταστήματά τους. Η αγορά μετά από εβδομάδες παύσης λειτουργίας θα επιδιώξει να επιστρέψει στην λειτουργία της όμως οι ρυθμοί, όπως σημειώνουν παράγοντες του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου που μίλησαν στην έντυπη έκδοση του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων», σαφώς δεν θα είναι οι ίδιοι.
Το ρίσκο είναι υψηλό για τους επιχειρηματίες, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν έναν καταιγισμό από υποχρεώσεις και εκκρεμότητες, την ώρα που η πλειονότητα των καταναλωτών δεν γνωρίζει το μέλλον που του επιφυλάσσουν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ποια είναι τα μηνύματα για την επόμενη ημέρα και ποια η αγωνία όσων επιδιώξουν και πάλι να λειτουργήσουν;
Πλάτωνας Μαρλαφέκας: «Χρειάζεται ρευστότητα για να γίνει ουσιαστικό ξεκίνημα»
«Υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός για το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα. Δεν έχουν λυθεί εκκρεμή ζητήματα. Η αγορά θέλει ρευστότητα για να ανοίξει. Ανάλογα με την αγορά που μιλάμε: τα εμπορικά θα πρέπει να αγοράσουν καλοκαιρινά είδη, την ώρα που τα ανοιξιάτικα ούτε καν τα έχουν πουλήσει. Δεν έχουν λυθεί σημαντικά ζητήματα, γιατί δεν έχει εισπραχθεί η ανάλογη βοήθεια. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι προβληματισμένος για τον τρόπο που θα ξεκινήσει η αγορά χωρίς να υπάρχει ρευστότητα, τονίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας.
Ο κλάδος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό, είναι ο χώρος των ξενοδοχείων- εστιατορίων- κέτερινγκ (ΗORECA). Είναι ο κλάδος που θα κτυπηθεί περισσότερο από όλους. Ήδη όταν έκλεισε η αγορά είναι ο κλάδος που είχε ανοικτά υπόλοιπα και οι περισσότεροι είχαν επιταγές από τους προηγούμενους μήνες. Οι επιταγές αυτές έχουν παγώσει και για να ανοίξουν χρειάζονται και άλλη πίστωση. Ποιος θα τους τη δώσει; Επίσης είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι που έχουν προϊόντα που έχουν αλλοιωθεί, οπότε καταλαβαίνετε το πρόβλημα».
Σε σχέση με την ρευστότητα που λείπει από την αγορά, ο κ. Μαρλαφέκας επισημαίνει ότι οι τράπεζες είναι εκείνους που θα παίξουν σημαντικό ρόλο την επόμενη ημέρα.
«Νομίζω ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει αφορούν κινήσεις προς τους πελάτες που θεωρούν ότι είναι αξιόπιστοι. Επίσης επιδιώκουν να πάρουν πελάτες η μια τράπεζα από την άλλη, όμως επί της ουσίας δεν έχουν υπάρξει σοβαρές κινήσεις τόνωσης της αγοράς».
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, «Το ζήτημα δεν είναι το άνοιγμα, αλλά να σταθείς και πάλι»
Aπό την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος σημειώνει ότι : «Η αγορά είναι γεμάτη, όμως δεν δουλεύει όπως και πριν. Εκτός από την πληρωμή λογαριασμών, όπως για παράδειγμα κινητή τηλεφωνία ο κόσμος δεν ψωνίζει. Κοιτάζει βιτρίνες και δεν προβαίνει σε αγορές. Υπήρχε μια στέρηση τόσο καιρό για να βγει στην αγορά. Το Υπουργείο λειτούργησε σε βάρος μας, καθώς επέτρεψε να λειτουργήσουν τα αθλητικά είδη και όχι τα εμπορικά. Δηλαδή στα εμπορικά κολλάει ο κορωνοϊός και στα αθλητικά δεν κολλάει; Ήταν καθαρά επιλεκτική επιλογή».
Για τα μέτρα και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, σύμφωνα με τα τετραγωνικά τους κάθε καταστήματος εξηγεί ότι: « Θα κρατήσουμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις και ανάλογα με τα τετραγωνικά θα γίνεται η είσοδος. Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα μικρά μαγαζιά που θα πρέπει να περιμένουν οι πελάτες τους απέξω. Γιατί πόσο να περιμένει και με συνθήκες ακραίες; Το επόμενο διάστημα η θερμοκρασία θα ανέβει και ίσως αντιμετωπίσουμε και συνθήκες καύσωνα. Η αλήθεια είναι ότι είναι προβληματική η αναμονή έξω για ένα μαγαζί 38 με 40 τετραγωνικά».
Ως προς το ποιοι αναμένεται να ανοίξουν τη Δευτέρα εξηγεί ότι : «Ένα 30% θα ανοίξει μόνο και αυτό δεν είναι υπερβολή. Θα δείτε πόσα δεν θα ανοίξουν και πόσα θα ανοίξουν και στην πορεία θα κλείσουν επειδή δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των υποχρεώσεών τους».
Μεγάλη η απώλεια για τον εμπορικό κόσμο έχει καταγραφεί και από την έλλειψη φοιτητών. Είναι καταναλωτές που λείπουν από την αγορά και εκείνοι που δίνουν σημαντικό βοήθημα στα καταστήματα όλων των κλάδων. Με δεδομένο ότι τα Πανεπιστήμια παραμένουν ακόμα κλειστά, η επάνοδος στους κανονικούς ρυθμούς μοιάζει για την αγορά δύσκολη.
«Θα λείψουν πολλά λεφτά από την αγορά. Οι φοιτητές εάν έρθουν, θα το κάνουν για όσο διάστημα δίνουν εξετάσεις και μετά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει», τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Σε σχέση με το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά, εκείνο που επισημαίνεται είναι οτι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Μάλιστα, εκείνο που καταγράφεται είναι ότι πολλοί έμποροι δεν έχουν λάβει ακόμα και τα 800 ευρώ, που είχαν θεσπιστεί για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών τους για το διάστημα της καραντίνας! Μέχρι και σήμερα θα πληρώνονταν όσοι έμποροι είχαν μείνει εκτός κάλυψης, ενώ τη Δευτέρα θα πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη τους. Ο λόγος που δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα οφείλεται σε πρόβλημα που παρουσιάστηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου.
«Φανταστείτε οτι και ο επιχειρηματίας δεν ξέρει μέχρι και σήμερα εάν δικαιούται ή όχι την επιστρεπτέα προκαταβολή. Καταγράφεται απλά μια αίτηση στο σύστημα και περιμένει. Πώς είναι δυνατόν να προγραμματιστείς, όταν δεν γνωρίζεις τι ρευστότητα θα έχεις το επόμενο διάστημα;» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Γιώργος Βαγενάς: «Το 80% των επιχειρήσεων έχει αποκλειστεί από τη ρευστότητα»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Βαγενάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, αναφέρει ότι «περιμένουμε τα μέτρα να αγγίξουν τις επιχειρήσεις, διότι ακόμη και εάν ανοίξουν οι περισσότερες θα βρεθούν με τόσο ανυπέρβλητα εμπόδια που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Μιλάμε για ενοίκια, ΔΕΗ, επιταγές… Η επόμενη ημέρα θα μας βρει με πολλά προβλήματα και όλα διογκώνονται γιατί οι υποχρεώσεις μεταφέρθηκαν το επόμενο διάστημα».
Σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από τις τράπεζες προκειμένου οι επιχειρήσεις να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται, ο κ. Βαγενάς σημειώνει ότι «ακόμα και η εισπρακτέα προκαταβολή ζητάει να είσαι ενήμερος μέχρι 31/12/2019. Αυτό σε συνδυασμό με μια ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα που ζητείται, αφήνει εκτός το 80% των συναδέλφων μας και από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να προκύψουν». Μάλιστα κατά την διάρκεια της διαδικασίας εξεργασίας των στοιχείων τους από τις τράπεζες, ένα μεγάλο ποσοστό έχει στη συνέχεια κοπεί γιατί δεν πληρεί τα κριτήρια που οι τράπεζες έχουν θεσπίσει.
Κομμωτές: «Λίστες αναμονής και ραντεβού μετά 15ημέρες»
Από την άλλη πλευρά ένας από τους κλάδους που την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε την λειτουργία του ήταν αυτός των κομμωτών. Μετά από ενάμιση μήνα αποκλεισμού, οι πελάτες κατάφεραν να κλείσουν ένα ραντεβού για κούρεμα. Οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες και ο χρόνος φθάνει ακόμη και τον ένα μήνα σε κάποια κομμωτήρια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που περιορίζεται στις 15 ημέρες. Τα κομμωτήρια ωστόσο θα λειτουργούν από εδώ και πέρα με τελείως διαφορετικές συνθήκες. Τόσο ο πελάτης όσο και ο κομμωτής θα πρέπει να φορούν μάσκα κατά την διάρκεια του κουρέματος. Επίσης, περιορίζεται το φαινόμενο της αναμονής μέσα στο κομμωτήριο και πλέον τα ραντεβού θα γίνονται με εξαιρετικά αραιούς ρυθμούς ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
Μιλώντας στο Σ.Ε. η Εμμανουέλα Γεωργοπούλου, πρόεδρος των Κομμωτών Πάτρας, αναφέρει ότι:
«Υπάρχει κόσμος που θέλει να εξυπηρετηθεί, όμως λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί θα πρέπει να περιμένει. Τα ραντεβού κλείνονται για τςι επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα όσα μας μεταφέρουν συνάδελφοι. Ως προς τα μέτρα, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Τη μάσκα δεν είναι υποχρεωτικό να την φορούν οι πελάτες. Οι περισσότεροι όμως έρχονται με μάσκα. Από την άλλη και εμείς οι κομμωτές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Λόγω των χημικών που χρησιμοποιούμε, μας είναι δύσκολο να φοράμε τόσες ώρες τη μάσκα. Βέβαια αναγκαίο κακό, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».
Σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και κατά πόσο αυτά εφαρμόζονται από τους πελάτες, η κ. Γεωργοπούλου σημειώνει ότι «ο κόσμος είναι πολύ πειθαρχημένος και πολύ συνεργάσιμος. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι συνήθισαν τους περιορισμούς το προηγούμενο διάστημα και αποφάσισαν να τους κάνουν πράξη».
Σχετικά με το ωράριο, σε κομμωτήρια και κουρεία, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Περιορισμοί ανάλογα τα τετραγωνικά
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα άτομα που μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο, στα κομμωτήρια ισχύουν οι περιορισμοί ανά τετραγωνικά και έως 20 μέτρα θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα.
Επίσης ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου, δηλαδή ισχύει ο κανόνας επιπέδου στα μαγαζιά δηλαδή αν ένα κατάστημα έχει δύο επίπεδα, τότε δεν θα επιτρέπονται άνω των δύο ατόμων ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.
Οι νέοι κανόνες έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον κλάδο των κομμωτών, διότι επί της ουσίας με τα νέα μέτρα ευνοούνται τα μεγάλα καταστήματα. Από την άλλοι ορισμένοι επαγγελματίες, εφόσον έχουν τη δυνατότητα αυτή, έχουν στήσει τραπέζια και καρέκλες έξω από τα καταστήματά τους επεκτείνοντας ουσιαστικά σε εξωτερικούς χώρους τα σημεία αναμονής. Με τον τρόπο αυτό υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνουν καλύτερη ροή στα ραντεβού τους, αφού κατά κύριο λόγο οι πελάτες δεν είναι συνεπείς στις ώρες αφίξεώς τους.