Άρθρο της Ασπασίας Ρηγοπούλου*
Διαβάσαμε προ ημερών στον τοπικό τύπο ότι η Πάτρα θα αποκτήσει επτά νέους πεζόδρομους. Τουλάχιστον αυτό προβλέπει η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων. Οι πεζοδρομήσεις εντάσσονται στο έργο της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάτρας.
Η είδηση μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μάλιστα ήρθε σε μία περίοδο που η κοινωνία συζητάει έντονα το θέμα αυτό. Η περίοδος της πανδημικής καραντίνας, στη διάρκεια της οποίας οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους και περπάτησαν, εξερεύνησαν σημεία της πόλης από τα οποία ενδεχομένως να μην είχαν περάσει ποτέ προηγουμένως, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας χώρων περιπάτου. Η σύνδεση του ιστορικού κέντρου της πόλης με πεζόδρομους θα καλύψει αυτή την ανάγκη και παράλληλα θα αναδείξει τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της πόλης μας.
Μία περιοχή δε που οφείλει ο Δήμος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η περιοχή του Κάστρου και όλη η παλιά Πάτρα. Στην περιοχή αυτή κρύβεται ένας μικρός θησαυρός που η περιοχή μας δεν έχει αξιοποιήσει. Τα γραφικά σκαλάκια και τα στενά δρομάκια που απλώνονται σε όλο αυτό το τμήμα της πόλης με τη μελετημένη αποκατάστασή τους, το σωστό φωτισμό και τη συντήρησή τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν χώρο τουριστικής προσέλκυσης. Αλλά και για εμάς τους μόνιμους κατοίκους της Πάτρας μία ευχάριστη επιλογή για τον περίπατό μας.
Η Πάτρα είναι πλούσια σε φυσικά χαρίσματα αλλά δυστυχώς τα σκεπάζει ένα πέπλο μιζέριας. Αυτό πρέπει να το τραβήξουμε και να φωτιστούν όλες οι χάρες της πόλης μας. Η δρομολόγηση της αξιοποίησης και ανάδειξης του παραλιακού μετώπου θα πρέπει να συνδυαστεί με όλες αυτέ στις παρεμβάσεις στο κέντρο της Πάτρας.
Και μην ξεχνάμε την ανάγκη δημιουργίας ενός ποδηλατόδρομου. Μάι ανάγκη η οποία επίσης αναδείχτηκε σε έντονο βαθμό την περίοδο της καραντίνας. Συμπολίτες όλων των ηλικιών έβγαλαν τα ποδήλατα από τις αποθήκες και ξεχύθηκαν στους δρόμους που είχαν αδειάσει από τα οχήματα. Ο ποδηλατόδρομος θα συμβάλλει και στην ανακούφιση του κυκλοφοριακού καθώς η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου θα δώσει τη δυνατότητα επιλογής για τις μετακινήσεις, του ποδηλάτου.
Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Κι αυτό είναι το ζητούμενο στις μέρες μας. Να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.
* Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.