Ρεπορτάζ του Γιώργου Ηλιόπουλου από την έντυπη έκδοση του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
H πλήρης αποτύπωση των οικονομικών δεικτών των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα και να ζητούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όσες πλήττονται, είναι ο λόγος που τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο αλλά και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, προχώρησαν στη σύσταση « Παρατηρητηρίου Επιπτώσεων Κορωνοϊού στην Οικονομική Ζωή (ΠΕΚΟΖ)».
«Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα όπου οικονομολόγοι, λογιστές και επιχειρηματίες να βάζουν on line στοιχεία που τους ζητάμε. Δεν έχει γίνει ποτέ στην περιοχή μας αυτή η κίνηση. Ούτε το ίδιο το κράτος δεν έχει στη διάθεσή του στοιχεία οl line.Επίσης δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις μιας απόφασης στην αγορά και από την άλλη εάν κάτι δεν πάει καλά, θα μπορούμε πλέον να το διορθώνουμε άμεσα. Εμείς, ότι κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι απολογιστικά. Εάν έχει γίνει ένα λάθος στο σχεδιασμό, θα του δούμε στο τέλος! Και όλος αυτός ο σχεδιασμός πάει λάθος. Στόχος να παραμείνει το παρατηρητήριο και μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαστε του δόγματος: «ό,τι δεν είναι μετρήσιμο δεν μπορεί να διοικηθεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
O Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας, σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που επιδιώκουμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα. Δεν θέλουμε να είμαστε απολογιστικοί αλλά προβλεπτικοί. Χρειαζόμαστε τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και να κρατήσουμε την πλατφόρμα για να παίρνουμε γρήγορες απαντήσεις και να διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας. Είναι πρωτοποριακή ενέργεια».
Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, τόνισε ότι: «Θέλω να τονίσω ότι οι συνάδελφοι επιχειρηματίες και τα λογιστικά γραφεία πρέπει να ανταποκριθούν στην έκκληση για να μπορέσουμε να έχουμε σωστά στοιχεία και οι παρεμβάσεις να είναι συντομευμένες».
Ο Πρόδρομος Προδρομίδης, στέλεχος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, τόνισε ότι από τις επιχειρήσεις θα ζητούνται στοιχεία επικοινωνίας, ο ταχυδρομικός κώδικας για να αναλυθούν τα στοιχεία σε επίπεδο περιοχής και Δήμου.
«Ζητάμε το ΑΦΜ για να συνδέσουμε την πλατφόρμα με μελλοντικά στοιχεία που θα εισαχθούν και ταχυδρομικό κωδικό. Θα καταχωρήσουμε στοιχεία για τον κλάδο και υποκλάδο της κάθε επιχείρησης. Ζητάμε να μας αναφέρει σε ποιο Δήμο βρίσκεται η επιχείρηση και θα μας αναφέρει το μέγεθός που έχει με όρους τζίρου και αριθμού εργαζομένων για να την κατατάξουμε. Στη συνέχεια έχουμε τις εξής επιλογές: να μας δοθούν πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή της ανά 15θήμερο σε όρους πωλήσεων, τις αλλαγές στον ΦΠΑ, στους εργαζομένους κα το υπόλοιπο της διαθέσιμης ρευστότητας. Αυτά τα ζητάμε και για τα προηγούμενα χρόνια, για να κάνουμε σύγκριση και να αφαιρέσουμε τα στοιχεία της εποχικότητας. Τέλος, σε αυτό το εργαλείο, που θα είναι σε μορφή πλατφόρμας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις για να δούμε πώς αξιοποιήθηκαν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση. Δηλαδή εάν έχει χρησιμοποιηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή και άλλα εργαλεία» εξήγησε αναλυτικά.
Ως προς την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών, ξεκαθαρίστηκε ότι τα στοιχεία δεν θα διαρρεύσουν και θα είναι διασφαλισμένα. Δόθηκε το μήνυμα στους επιχειρηματίες ότι δεν θα πρέπει να έχουν κανένα φόβο ότι θα διαρρεύσουν, αφού στόχος είναι η αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας και όχι η βλάβη των επιχειρηματιών.
Το ΚΕΠΕ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει το αίσθημα της καχυποψίας και αυτό είναι και ο λόγος που μετέχουν τα Επιμελητήρια, ώστε να καμφθούν οι ενδοιασμοί των επιχειρηματιών και να δείξουν εμπιστοσύνη.
Οι πληροφορίες αυτές ήδη ζητούνται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Με τη διαφορά ότι δημοσιεύονται με…τρία χρόνια καθυστέρηση, ενώ πλέον τα στοιχεία θα παρουσιάζονται πολύ γρήγορα. Το ΚΕΠΕ εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει καμία διαρροή στοιχείων και ξεκαθαρίστηκε ότι ανάλογα με τα στοιχεία θα εξάγονται αποτελέσματα και ποια είναι η πιθανότητα σφάλματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο το σφάλμα μειώνεται, χάρη στις παραμέτρους που έχουν τεθεί. Στόχος είναι η αποτύπωση όλων των κλάδων αλλά και όλων των γεωγραφικών περιοχών. Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι πρόσβαση στα στοιχεία θα έχει μόνο το ΚΕΠΕ
«Γιατί αργήσαμε να υλοποιήσουμε το εγχείρημα»
Στο ερώτημα γιατί αυτή η πρωτοβουλία αναλήφθηκε τώρα, την ώρα που κινδυνεύει η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων και όχι το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Προδρομίδης εξήγησε ότι ήταν αδύνατον αυτό να γίνει το προηγούμενο διάστημα επειδή αφενός έπρεπε να στηθεί η πλατφόρμα, αφετέρου η εισαγωγή των στοιχείων θα γίνει από τους λογιστές.
«Βασιζόμαστε πολύ στους λογιστές και τις προηγούμενες εβδομάδες έπρεπε να ανταποκριθούν στους πελάτες τους και να παραδώσουν στην κυβέρνηση στοιχεί για την οικονομική ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθυστερήσαμε γιατι ένας βασικός παράγοντας δεν μπορούσε να μας βοηθήσει. Ήταν άλλες ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν».Προεπισκόπηση αλλαγών (ανοίγει σε μία νέα καρτέλα)
Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αχαΐας Γιώργος Παπάς ανέφερε ότι:
«Ένας βασικός λόγος της καθυστέρησης ήταν η υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης. Για οποιαδήποτε θέματα της αγοράς, όλοι απευθύνθηκαν στους λογιστές που σε πολλές περιπτώσεις υποκατέστησαν και το Δημόσιο.
Χωρίς την αμέριστη βοήθεια των λογιστών, οι οποίοι έχουν αποδείξει επανειλημμένως, αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, μέσα από την υλοποίηση πλείστων ΠΝΠ, ότι λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης και πάνω από τα όριά τους, οποιαδήποτε προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Προς αυτή τη κατεύθυνση εργαζόμαστε με τους Συλλόγους των Λογιστών και στους 3 Νομούς, ώστε να συμπληρωθεί ερωτηματολόγιο για όσο μεγαλύτερο δείγμα επιχειρήσεων γίνεται. Οπωσδήποτε να πω ότι η συνεισφορά των επιχειρηματιών είναι πολύ σημαντική σε αυτό το εγχείρημα. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την εξειδικευμένη γνώση των λογιστών και των οικονομολόγων και οι λογιστες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς βιώσιμες επιχειρήσεις.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο θα είναι κοντά στους λογιστές και των τριών νομών, για να βοηθήσει το εργο τους σε τυχόν απορίες για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, απαντώντας σε ερωτήσεις και να κοινωνικοποιήσει την προσπάθεια τους και το ζήλο τους, προς όλους τους φορείς με σκοπό την αναγνώριση και την αναβάθμιση του δύσκολου αυτού επαγγέλματος.»
Σε ερώτηση του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» εάν θα υπάρξει συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Μαρλαφέκας εξήγησε πώς προήλθε η συγκεκριμένη ιδέα για τη δημιουργία του παρατηρητηρίου: «θέλαμε με την ακύρωση του πατρινού καρναβαλιού να βρούμε τα στοιχεία. Έτσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα, επικοινώνησα με τον κ. Προδρομίδη και ξεκινήσαμε αυτή την πρωτοβουλία. Στόχος είναι μαζί με την Περιφέρεια να ενημερώνουμε τα αρμόδια Υπουργεία για τους οικονομικούς δείκτες και τι θα γίνεται στην περιοχή».
Μάλιστα ήδη υπήρξε ενδιαφέρον της Περιφέρειας για να λάβει γνώση των πρώτων ευρημάτων ώστε να μπορέσει να δομήσει την πολιτική της.
Σε πρώτη φάση αναμένεται να ενημερωθεί ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για τα ευρήματα του Παρατηρητηρίου και δεν αποκλείεται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ως προς το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς μέχρι σήμερα, στην Πάτρα οι απώλειες από το τριήμερο του Καρναβαλιού έφθασαν τα 30 εκατομμύρια ευρώ , στην Ηλεία η ακύρωση της Ολυμπιακής Φλόγας είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού.i