Άρθρο του Βασίλη Αναστασόπουλου
Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας και όλος ο πλανήτης ζει δύσκολες καταστάσεις λόγο της εμφάνισης και τηςεξάπλωσης και του COVID-19. Για αυτούς τους λόγους ένας Τεχνολογικός Φορέας που σαν κύριο στόχο έχει την καινοτομία και την στήριξη νέων ιδεών προχώρησε και σε δράσεις μέσο των startups που υποστηρίζει με το πρόγραμμα Proof of Concept ώστε να συμβάλει το μέγιστο δυνατόν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η ανάγκη είναι μεγάλη!
Ο ιατρικός κόσμος και όχι μόνο χρειάζεται την συμβολή όλων μας και από μας με όπλο την καινοτομία να στηριχθεί σε αυτή την δύσκολη μάχη κατά του ιού με σημαντικές, ουσιαστικές δράσεις και ενέργειες.
Θεώρησα σωστό να ενημερώσω και την τοπική κοινωνία για τις έξης δράσεις και επιτεύγματα σε άριστες συνεργασίες με τις νέες εταιρείες.
Application Driven Research Innovative Engineering (ADRINE)
Η startup εταιρεία Adrine, φιλοξενούμενη στο ΕΠΠ, των ερευνητών του ΙΤΕ κ.Παππά& κ. Αναγνωστόπουλου ασχολείται με τη μέθοδο της ταχείας προτυποποίησης στο πεδίο του 3Dprinting. Η εταιρεία που εδρεύει στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών σε συνεργασία με τα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας& Προηγμένων Υλικών (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Συνθέτων &Νανοδομημένων Υλικών (ITE/ IEXMH), προχώρησε στη τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικής προσωπίδας (FaceShield) για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Η μέθοδος 3D εκτύπωσης είναι ικανή να παράγει διάφορα εξαρτήματα με πολύπλοκες γεωμετρίες και πολύ- λειτουργικότητα. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια μέθοδος προσθετικής κατασκευής, όπου τα τελικά αντικείμενα δημιουργούνται μέσα από μία διαδικασία διαδοχικής εναπόθεσης επάλληλων στρώσεων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως πολυμερή (πλαστικά), αλλά μπορεί να είναι και κεραμικά ή μέταλλα.Τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να απολυμανθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν πάρα πολλές φορές, συνεπώς η ασπίδα προσώπου δε μπορεί να θεωρηθεί ‘αναλώσιμη’. Η διαδικασία κατασκευής ξεκινά από τον τρισδιάστατο σχεδιασμό του προϊόντος στον υπολογιστή σε κατάλληλο πρόγραμμα CAD, προσπαθώντας να ικανοποιηθούν παράμετροι, όπως: λειτουργικότητα, έλλειψη πολυπλοκότητας και καλή σχέση απόδοσης-κατανάλωσης υλικού-χρόνου εκτύπωσης. Η εταιρεία σχεδίασε το αρχικό προϊόν, το οποίο βελτιώθηκε σε πολλά σημεία παράλληλα υπάρχουν και άλλου τύπου εξαρτήματα που μπορούν να σχεδιαστούν και ναπαραχθούν, όπως βαλβίδες για αναπνευστήρες, πλαστικές λαβίδες, ειδικά σχεδιασμένα προστατευτικά εξαρτήματα για τα πόμολα στις πόρτες των νοσοκομείων (ώστε να μην έρχεται σε επαφή η παλάμη με το πόμολο), κλπ.
H Spinoff εταιρεία με την ονομασία BIOPIX η οποία παράγει πρωτότυπες μονάδες, για την ανίχνευση ιών.Η εταιρεία δημιουργήθηκε με την πλήρη υποστήριξη τουProof of Concept προγράμματος που υλοποιεί αποκλειστικά το ΕΠΠ από ιδιώτες χρηματοδότες.Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερη παρουσίαση του ΕΠΠ στα μέλη της συνόδου, το ΕΠΠ μετατρέπει την υψηλή έρευνα που πραγματοποιείται στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα σε εμπορεύσιμο προϊόν/υπηρεσία.Η κα. Γκιζελή με την ομάδα της (κος Παπαδάκης, κος Κατσαρός) ήταν η 1η που έλαβε το βραβείο των 50.000 ευρώ για να δημιουργήσει spinoff εταιρεία του ΙΤΕ και να μετατρέψει την έρευνά της σε εμπορεύσιμο προϊόν.
Η startup εταιρεία Aidplex, κατασκευάζει νάρθηκες νέας γενιάς, αδιάβροχους, φιλικούς προς το δέρμα, ανακυκλώσιμους και ελαφριές.
Η εταιρεία του κ.ΧάρηΓερμετζέ&κ.Δημήτρη Μουστάκα έλαβε το βραβείο των 50.000 ευρώ στο 2οκύκλο του Proof of Concept, πρόγραμμα που υλοποιεί αποκλειστικά το ΕΠΠ από ιδιώτες χρηματοδότεςγια να υποστηρίξει την εμπορευματοποίηση του προϊόντος της. H εταιρεία εργάζεται της τελευταίες ημέρες εντατικά με την “Project: Veltio” και την εθελοντική δράση Covid-19 ResponseGreeceόπου κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο είδη προστατευτικών προσώπου, εξασφαλίζοντας τη μαζική παραγωγή τους, εφόσον αυτή ζητηθεί. Ήδη από τη Δευτέρα (23/3), η ομάδα διέθεσε εθελοντικά τα πρώτα δείγματα των δύο σχεδίων στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
CERN – BUSSINESS INCUBATION CENTER (BIC)
Το 2019, το Τμήμα KnowledgeTransfer του CERN αποφάσισε να αναθέσει στο ΕΠΠ τον ρόλο του CERN BIC στην Ελλάδα για τα επόμενα 4 χρόνια.Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών διαθέτει απίστευτα επιστημονικά μέσα, από τον χώρο της φυσικής και της πληροφορικής, που του επιτρέπουν να συμβάλει στην παγκόσμια μάχη εναντίον της νόσου Covid-19. Το CERN συνέστησε μια ομάδα δράσης, η οποία θα εντοπίζει και θα προωθεί την πιθανή συνεισφορά των 18.000 ανθρώπων που αποτελούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητά του.
Σε επικοινωνία που είχε ο ελληνικής καταγωγής και συνεργάτης του ΕΠΠ, κ. Νίκος Ζιώγας (KnowledgeTransferOfficer of the CERN KnowledgeTransferGroup από το 2012) με το πρόεδρο κ. Αναστασόπουλο, εξετάζονται κοινές συνέργειες & δράσεις για την Ελλάδα.