Η 30 Μαΐου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και στην έρευνα για την ασθένεια.
Με αφορμή αυτή αξίζει η αναφορά σε ένα σημνατικό άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, με επίσημη δημόσια ανάρτηση 28/5/2020, στο έγκριτο περιοδικό Brain Sciences και είναι αφιερωμένο στην έρευνα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, στις προόδους που έχουν επιτευχθεί και στους πρωτεργάτες της. Η έρευνα γίνεται σε συνεργασία με διακεκριμένες ερευνητικές ομάδες σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.
Η έρευνα ξεκίνησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών το 1994 και είναι πλέον παγκόσμια έρευνα με στόχο μια αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένεια. Η αφορμή και η σπίθα της έρευνας ήταν βιολόγος ασθενής από την Πάτρα της οποίας η εν συνεχεία διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Χημείας και στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ήταν στην ασθένεια της και στην διερεύνηση των επιτόπων της πολυπρωτεΐνης Μυελίνη και των αιτίων που την προκαλούν.
Ο τίτλος του άρθρου είναι:
The Long Road of Immunotherapeutics against Multiple Sclerosis
Συγγραφείς:Vasso Apostolopoulos, Abdolmohamad Rostami, John Matsoukas
Πρωτότυπη δημοσίευση https://www.mdpi.com/2076-3425/10/5/288/pdf
Περίληψη Άρθρου
Από:Γιάννη Ματσούκα,Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών Πρώην Πρόεδρος Τμήματος Χημείας
Αγώνας δρόμου για την ανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
Το άρθρο περιγράφει διεθνή έρευνα για την ανοσοθεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας με στόχο την ανάπτυξη θεραπευτικού εμβολίου. Περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία που ήταν η αφορμή και πυροδότησε την πρωτοποριακή έρευνα η οποία είναι πλέον παγκόσμια. Περιγράφει επίσης το ενδιαφέρον και τη σταθερή υποστήριξη κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων δεκαέξι βραβευμένων Νόμπελ (ένας εκ των οποίων ο James Watson) που ζήτησαν από την ευρωπαϊκή ηγεσία να αναλάβει δράση για την υποστήριξη της Ελλάδας και των πανεπιστημίων της στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η υποστήριξη ενίσχυσε την έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας η οποία ξεκίνησε στην Ελλάδα και την Αυστραλία, οδηγώντας σε παγκόσμιο δίκτυο με στόχο τη θεραπεία ή τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της νόσου. Πρωτοβουλίες από λαμπρά μυαλά και αποφασισμένους ερευνητές μπορούν να οδηγήσουν την επιστήμη στα άκρα κορυφαίων ανακαλύψεων. Το άρθρο περιγράφει μια μοναδική ιστορία πίσω από μια σπουδαία έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της επιστήμης στις προσπάθειές μας να αναπτυχθούν αποτελεσματικές θεραπείες για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας.